Το περιβάλλον στον βωμό της «πράσινης ανάπτυξης»

Έγινε στις 7 Δεκεμβρίου η δημοσιά ακρόαση για το υπό μελέτη μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου.

του Παναγιώτη Σολωμού

Το πάρκο θα είναι έκτασης σχεδόν 3,5 τετραγωνικών χιλιόμετρων δυναμικότητας 180 MWp και θα συμπεριλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης 40 μέχρι 80 MWhr, οριοθετείται δίπλα από το πρώην τουρκοκυπριακό χωρίο Καταλύοντας και επηρεάζει τις κοινότητες Αναλyυόντα Μαθιάτη και Λυθροδόντα. και θα αποτελέσει έργο της CYPRUS SOLAR THERMAL LTD.

Η ακρόαση που ήταν υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας και έπρεπε να γίνει πριν την κατάθεση της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, ΜΕΕΠ έγινε ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου της κοινότητας Μαθιάτη. Κατά την ακρόαση η εταιρεία δεν παρουσιάστηκε και άφησε την παρουσίαση στην εταιρεία που ανάλαβε της περιβαλλοντική μελέτη η οποία με την σειρά της περιόρισε την συζήτηση μόνο στα περιβαλλοντικά ζητήματα αφήνοντας πίσω ζητήματα όπως το πως και με ποιους όρους έχει εξασφαλιστεί η γη που αποτελεί δασική, κρατική και τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν γύρω στα 100 άτομα από τις τρεις κοινότητες οι οποίοι τάχθηκαν στην ολότητά τους ενάντια στο έργο το ίδιο και οι κοινοτικές αρχές των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Η περιβαλλοντική μελέτη που παρουσίασε η εταιρεία ήταν υποτυπώδης, παραπλανητική και άφηνε πίσω ουσιαστικά ζητήματα. Αναφέρεται στην αποκοπή μερικών εκατοντάδων πεύκων ενώ στην πραγματικότητα θα είναι χιλιάδες και δεν ασχολείται με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην υδρορροή και κατ’ επέκταση στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Να αναφέρουμε ότι από την περιοχή περνά ο ποταμός Γιαλιάς, υπάρχουν ποτάμιες χελώνες και γεράκια ενώ υπάρχει και προστατευόμενη περιοχή Natura. Στην μελέτη δεν αναφέρεται που θα στηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα απλά οριοθετεί ολόκληρο τον χώρο σαν χώρο κατασκευής. Η μελέτη δεν ασχολείται με ζητήματα όπως η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επίπτωσης από αυτήν αφού θα χρειαστούν πυλώνες ψηλής τάσης και να καθοριστεί η όδευση της γραμμής μεταφοράς. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας φόρτωσε αυτό το μέρος του έργου στην ΑΗΚ. Ακόμα δεν θίχτηκαν οι κίνδυνοι και οι προφυλάξεις που πρέπει να παρθούν από τις μπαταρίες που θα χρησιμοποιηθούν ούτε και οι επιπτώσεις στο κλίμα από την θερμότητα που θα εκπέμπουν τα φωτοβολταϊκά.

Το κύριο επιχείρημα της περιβαλλοντικής εταιρείας είναι ότι το έργο θα βοηθήσει στην απαλλαγή από την εξάρτηση των ορυκτών καυσίμων και θα συμβάλει στην μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι και το επιχείρημα όλων των εταιρειών Α.Π.Ε και μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία μείωση στις εκπομπές θερμοκηπίων αερίων αντίθετα συνεχίζουμε να πληρώνουμε πρόστιμο γι’ αυτές τις εκπομπές. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια ανάπτυξη φωτοβολταϊκών με γεωμετρική πρόοδο. Με την ίδια γεωμετρική όμως πρόοδο ανεβαίνει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο κόσμος άρχισε να βλέπει με καχυποψία τέτοιου είδους έργα.

Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα δημιουργούν από την μια μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ από την άλλη χρησιμοποιούνται για την συσσώρευση πλούτου στα χεριά λίγων πλουσίων . Γι’ αυτό και οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να αγωνιστούν για το σταμάτημα τέτοιων έργων και να παλέψουν για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες σπιτιών, μικρών επιχειρήσεων και δημόσιων χώρων όπως κυβερνητικά κτήρια και αυτοκινητόδρομων.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.