Φωτοβολταϊκά: Από την ελπίδα στην εκμετάλλευση

Να σταματήσει άμεσα η δημιουργία νέων πάρκων!

Η  ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών από τεχνολογικής άποψης έδωσε την ελπίδα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και φθηνότερη ενέργεια. Η ανάπτυξη τους από οικονομικής άποψης έβαλε ταφόπλακα σε αυτές τις ελπίδες. Η δημιουργία τεραστίων φωτοβολταϊκών πάρκων είναι το ακραίο και κύριο χαρακτηριστικό της εμπορικής ανάπτυξης τους κάτω από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του ιδιωτικού κέρδους.

του Παναγιώτη Σολωμού

Η χρήση τεραστίων εκτάσεων καλλιεργήσιμης ή και δασικής γης για σκοπούς δημιουργίας αυτών των πάρκων είναι περιβαλλοντικά επιζήμια και στο τέλος τέλος αντιπαραγωγική για την κοινωνία. Τα έργα αυτά γίνονται χωρίς την ουσιαστική μελέτη των επιπτώσεων τους, στην διατάραξη της πανίδας της χλωρίδας και των κλιματικών αλλαγών που θα έχουν στην περιοχή.
Από οικονομικής άποψης τα πράγματα είναι εξίσου αμφιλεγόμενα. Πλουτοπαραγωγικοί πόροι όπως ο ήλιος και τα δάση τα οποία ανήκουν στην κοινωνία  παραχωρούνται στους ιδιώτες για ατομική εκμετάλλευση ενώ η AHK που είναι οργανισμός κοινωνικού χαρακτήρα υποχρεώνονται να στηρίζει και έμμεσα να επιδοτήσει αυτά τα έργα, χρεώνοντας το επιπλέον κόστος στην κοινωνία. 

Αυτή την στιγμή η ΑΗΚ είναι αναγκασμένη να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια (κιλοβατώρα) από τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων στην τιμή κόστους παραγωγής της με την χρήση μαζούτ. Αντί δηλαδή να γίνεται η πώληση με βάση το κόστος παραγωγής της από τα φωτοβολταϊκά που είναι γύρω στα 4-6 σεντ *1, γίνεται με βάση το κόστος παραγωγής από το μαζούτ ,που είναι πιο ακριβά με ανώτατο όριο όμως τα 11 σεντ. Την ίδια ώρα  απαγορεύτηκε στην ΑΗΚ να αναπτύξει δικά της πάρκα με την δικαιολογία ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι ιδιώτες για να υπάρξει ανταγωνισμός.

Αυτό έχει επιβληθεί στην ΑΗΚ από την ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας Κύπρου)  της οποίας στόχος είναι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων ενάντια στα κοινωνικά. Αυτό, όπως και σε άλλους τομείς – τράπεζες πετρελαιοειδή κλπ – γίνεται στο όνομα της λειτουργίας των κανόνων της αγοράς , της προστασίας του δήθεν ανταγωνισμού και του ιδιωτικού κέρδους κάτι του οποίου τις συνέπειες πληρώνουν  οι εργαζόμενοι  και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με αυξήσεις και μείωση του βιοτικού τους επίπεδου αφού ο ανταγωνισμός δεν λειτούργει και το ιδιωτικό κέρδος μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ είναι αναγκασμένη να  διατηρεί την παραγωγική της δύναμη σε πλήρη λειτουργία για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών ανά πάσα στιγμή. Γιατί ο ήλιος και ο άνεμος δεν είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο ενώ για να ξεκινήσει και να συνδεθεί μια εξελιγμένη και αποδοτική γεννήτρια στο δίκτυο χρειάζονται από 12 μέχρι και 24 ώρες. έτσι η ΑΗΚ είναι αναγκασμένη να  πληρώνει και αυτό που παράγεται και αυτό που καίει, και αυτό είναι ακόμα ένας παράγοντας των μεγάλων αυξήσεων στον ηλεκτρισμό.  

Άλλοι παράγοντες των αυξήσεων στο ρεύμα είναι το πρόστιμο για τους ρύπους, κάτι που δεν μπορεί να μειώσει η ΑΗΚ αφού δεν μπορεί να μειώσει την παραγωγή της και οι αυξήσεις στα καύσιμα, κάτι που είναι περισσότερο αποτέλεσμα της επικράτησης της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς  και όχι του πολέμου στην Ουκρανία πάνω στον οποίο η άρχουσα τάξη προσπαθεί να φορτώσει όλα τα κακά που πλήττουν τους εργαζόμενους αλλά για την ίδια είναι πηγή πλουτισμού.

Αυτή την στιγμή από τεχνολογικής άποψης η μεγάλη πρόκληση είναι η αξιοποίηση της χρήσης φωτοβολταϊκών  έτσι που να γίνει η εκμετάλλευση της παραγόμενης ενέργειας. Το κοστος απο την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας μεσω φωτοβολταικων ειναι χαμηλοτερο από την παραγωγή της μέσω ορυκτών καυσίμων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αύτη η ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.  Ήδη έχει ξεκινήσει η απόρριψη της παραγόμενης ενέργειας *2 . Ενώ στις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών μπαίνει σύστημα Riple control για να αποσυνδέεται το σύστημα από τον διαχειριστή του δικτύου σε ώρες υψηλής παραγωγής και χαμηλής ζήτησης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να σταματήσει αμέσως η αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η εγκατάσταση να περιοριστεί στις στέγες σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων και να εξεταστεί η εγκατάσταση τους πάνω σε δημόσια κτήρια και αυτοκινητοδρόμους όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι πιο μικρή.

Για την αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιηθούν τρόποι αποθήκευσης αυτής της ενέργειας ενώ πρέπει να αξιοποιηθούν τεχνολογίες πέραν των μπαταριών όπως με την χρήση της περισσευούμενης ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου το οποίο μπορεί να φυλάσσεται από το καλοκαίρι για τον χειμώνα, ο πεπιεσμένος αέρας,  η υδροηλεκτρική αποθήκευση με την αξιοποίηση των φραγμάτων κ.α.  

Η υλοποίηση τέτοιων έργων ούτε μπορεί ούτε πρέπει να ανατεθεί στο ιδιωτικό κέρδος γιατί αυτό όπως και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών θα σημαίνει καθυστερήσεις και πολύ μεγαλύτερο κόστος και θα γίνει χωρίς ουσιαστική προσοχή απέναντι στο περιβάλλον ενώ θα αυξήσει την απομύζηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων  Αυτό το έργο πρέπει να ανατεθεί στην ΑΗΚ η και άλλους, νέους κοινωνικούς φορείς με στόχο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος και όχι το ιδιωτικό κέρδος.

Υποσημειώσεις:

1. https://www.philenews.com/apopsis/article/514682/fotovoltaika-parka-antagonistiki-agora-ke-i-timi-tou-ilektrismou/

2. Για το 2023, υπενθυμίζεται πως η εκτίμηση απόρριψης φορτίου από ΑΠΕ είναι στο 3,22% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, που αντιστοιχεί σε εκτιμώμενη περιαπτόμενη ενέργεια 36.700 μεγαβατώρες.

https://energypress.gr/news/ape-sto-foyl-i-axiopoiisi-iliakis-energeias-stin-kypro

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.