Προεδρικές: Ώρα να φεύγει ο Αναστασιάδης!

Με 35,51% και 137.268ψήφους βγήκε πρώτος ο Αναστασιάδης έναντι του Μαλά που συγκέντρωσε 30,24% και 116.920 ψήφους!

Το ποσοστό του Αναστασιάδη δεν προδιαγράφει μια καθαρή νίκη, όπως φαίνονταν στις δημοσκοπήσεις και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ότι ο λαός αποδέχεται την συνέχιση μιας ακόμη 5ετίας λιτότητας και επιθέσεων στα δικαιώματα του, ιδιαίτερα καθώς από το 2013 ο Αναστασιάδης έχασε 70.000 ψήφους!

Η δυνατότητα να πέσει η μισητή κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι υπαρκτή και αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε!

Ψήφος στο Μαλά, χωρίς αυταπάτες

Από την άλλη ο Μαλάς, κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο, πράγμα που αποτελεί σημαντική επιτυχία, παρόλο που αρχικά φαινόταν απομακρυσμένο. Όμως, παρόλο που πήρε 3% παραπάνω από ότι το 2013, το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματική νίκη, καθώς μετά από 5 χρόνια προεδρίας Αναστασιάδη, ο Μαλάς έχασε 2.000 ψήφους σε σχέση με το 2013!

Πολλοί, μάλιστα, ψήφισαν Μαλά όχι γιατί η υποψηφιότητά του προκαλούσε οποιαδήποτε έμπνευση ή ενθουσιασμό στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, αλλά προκειμένου να σταματήσουν από τη μια τον νεοφιλελεύθερο Αναστασιάδη και από την άλλη τον Παπαδόπουλο και την αδιέξοδη, διχοτομική «νέα στρατηγική» του στο Κυπριακό.

Το εθνικιστικό ή άλλως «πατριωτικό» κέντρο

Ο Παπαδόπουλος και ο Λιλλήκας είναι οι δύο μεγάλοι χαμένοι. Ο Παπαδόπουλος που την προηγούμενη περίοδο στήριξε όλες τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Αναστασιάδη και της Τρόικας, με ενωμένο τον χώρο του κέντρου δεν κατάφερε να πάρει ούτε καν τα ποσοστά που είχε ο χώρος αυτός στις βουλευτικές του 2016 (σύνολο έβγαιναν 35% ενώ πήρε 25,74% ) ενώ σε απόλυτους αριθμούς ψήφων μοιράστηκε φέτος, μαζί με τον Λιλλήκα, όσους πήρε ο Λιλλήκας το 2013 (109.996 πήρε ο Λιλλήκας το 2013 και 99.508 ο Νικόλας και 8.419 ο Λιλλήκας το 2018).

Αυτό δείχνει ότι η στήριξη ενός διχοτομικού σχεδίου «λύσης» του Κυπριακού, όπως είναι οι πραγματικές προτάσεις του Παπαδόπουλου, δεν έχει μεγαλώσει παρά το πρόσφατο αδιέξοδο στις συνομιλίες. Δείχνει ακόμα ότι η προσπάθεια του να καναλιάσει την λαϊκή οργή ενάντια στο κατεστημένο γύρω από το εθνικό θέμα δεν έχει περάσει.

Αποχή

Η αποχή ήταν και σε αυτή την εκλογική διαδικασία ο μεγάλος νικητής, με 28,12% που αφορά περίπου 155.000 άτομα, 20.000 περίπου παραπάνω από τους ψήφους που πήρε ο Αναστασιάδης!

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τόσο μεγάλη αποχή στις προεδρικές εκλογές, και είναι κατά 12% μεγαλύτερη από ότι το 2013!

Όλα δείχνουν ότι η αποχή δεν αποτελεί αδιαφορία αλλά παίρνει και τα χαρακτηριστικά μιας σταθερής και ισχυρής διαμαρτυρίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόνο το 1/4 των νέων ψηφοφόρων γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους, δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και κυρίως της νεολαίας δεν βρίσκει έκφραση στα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου.

ΕΛΑΜ

Οι νεοναζί του ΕΛΑΜ είναι επίσης νικητές των τελευταίων εκλογών. Ιδιαίτερα καθώς στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2013 πήραν 3.899 ψήφους και στις βουλευτικές του 2016, 13.000. Το ΕΛΑΜ τώρα πήρε 5.65% και περίπου 22.000 ψήφους.

Αν δούμε βέβαια από που συγκεντρώνουν τους ψήφους τους, είναι καθαρό ότι έχουν συγκεντρώσει τα πλέον οπισθοδρομικά και ακροδεξιά στοιχεία της κοινωνίας. Βέβαια το ότι έχουν εδραιωθεί στην Πάφο, παρά τις δημοκρατικές παραδόσεις της τελευταίας, η οποία έχει πληγεί παραπάνω από την ανεργία από ότι άλλες επαρχίες και γενικά είναι παρατημένη από το κράτος, είναι ανησυχητικό και παράλληλα στέλνει μηνύματα για τα κενά που αφήνει η Αριστερά στην πολιτική της.

β’ Γύρος: Μαύρο στον εκπρόσωπο του κεφαλαίου για να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός

Στον δεύτερο γύρο έχουν μείνει και ανταγωνίζονται ο βασικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο Αναστασιάδης, ο οποίος έφερε για 5 χρόνια λιτότητα, περικοπές, ανεργία, μείωση μισθών, επιδόματα φτώχειας, ξεπούλημα κρατικής περιουσίας.

Κι από την άλλη είναι ο Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το πρόγραμμά του έχει φιλολαϊκά μέτρα, και έχει καλλιεργήσει ελπίδες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για να σταματήσει, τουλάχιστον εν μέρει, τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

Στο Κυπριακό, και οι δύο χαρακτηρίζονται ως οι υποψήφιοι που στηρίζουν την Ομοσπονδία. Έτσι άλλωστε παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και στο βορρά, και προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση.

Και οι δύο υποψήφιοι βέβαια, το τι είδους κυβέρνηση θα φτιάξουν και πόσο θα κρατήσουν τις προγραμματικές τους δηλώσεις αναφορικά με το Κυπριακό, εξαρτάται από τις συνδιαλλαγές που θα κάνουν για να τραβήξουν το εθνικιστικό κέντρο με το μέρος τους.

Για τον Αναστασιάδη είμαστε σίγουροι ότι αφού έβαλε τη φουστανέλα και οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ένα νέο αδιέξοδο, προκειμένου να κρατήσει γύρω του τα εθνικιστικά στοιχεία του κόμματός του και της κοινωνίας, δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο και τώρα.

Για το Μαλά όμως, το «πάρε δώσε» με το κέντρο μπορεί να αλλάξει πολλά!

Ήδη οι διαρροές για το ποιον θα προτείνει για Υπουργό Οικονομικών δείχνουν ότι θα επιλέξει ανάμεσα από έναν τραπεζίτη, ή ένα νεοφιλελεύθερο ακαδημαϊκό για να «καθησυχάσει» την άρχουσα τάξη (όπως άλλωστε είχε κάνει και ο Χριστόφιας) ότι δεν θα προχωρήσει σε ανατροπές στην οικονομία. Αυτό όμως σημαίνει ότι ακόμη και τα λίγα φιλολαϊκά μέτρα που προτείνει, υπάρχει κίνδυνος να μην τα κάνει, ή να συρθεί ακόμη περισσότερο στη λιτότητα κάτω από τις πιέσεις του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, μια βασική διαφορά του Μαλά με το κέντρο είναι το εθνικό ζήτημα. Είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω σε κάποια πράγματα για να κερδίσει την στήριξή τους; Αν το κάνει αυτό θα είναι τραγικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Έχοντας αυτά στο μυαλό, η ΝΕΔΑ θα ψηφίσει Μαλά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, για να αποτελέσει το μεγάλο ποσοστό του Μαλά, ένα χαστούκι στο νεοφιλελευθερισμό και στον οπορτουνιστικό εθνικισμό του Αναστασιάδη.

Σαν ΝΕΔΑ θα συνεχίσουμε επίσης να πιέζουμε ώστε ο Μαλάς και το ΑΚΕΛ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους στον κυπριακό λαό, και σ’ ότι αφορά μια πιο φιλολαϊκή οικονομική πολιτική και σ’ ότι αφορά την προσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους για μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

Σίγουρα μια διακυβέρνηση Μαλά θα είναι λιγότερο καταστροφική από μια διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα λύσει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ούτε ελπίδες ότι θα τηρήσει πραγματικά τις υποσχέσεις που έδωσε, γιατί μέσα στα πλαίσια του συστήματος που θέλει να κινείται και χωρίς την στήριξη μαζικών εργατικών κινητοποιήσεων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια νέα Αριστερά με υποψήφιους που πραγματικά θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων χωρίς καμία υποχώρηση στο κεφάλαιο. Για την οργάνωση των εργαζομένων στους εργασιακούς τους χώρους, και την δημιουργία ενός κινήματος για την διεκδίκηση των κεκτημένων τους και για να πάρουν πίσω ότι τους έκλεψε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις μνημονιακές πολιτικές. Για μια Αριστερά η οποία να ηγηθεί ενός κοινού μετώπου Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων εργαζομένων με στόχο την λύση. Για μια Αριστερά με διεθνιστικό και σοσιαλιστικό προσανατολισμό.


Η ΝΕΔΑ δίνει τη μάχη για το χτίσιμο μιας νέας Αριστεράς, διεθνιστικής με σοσιαλιστικό-ανατρεπτικό προσανατολισμό. Αυτή τη μάχη δεν τη δίνει μόνη της, στο νότο αλλά και το βορρά του νησιού, παλεύει, μέσα από τις γραμμές της Επιτροπής για μια Διεθνή οργάνωση των εργαζομένων, CWI . Ελάτε σε επαφή μαζί μας και με την CWI για μια καλύτερη γνωριμία σχετικά με τις θέσεις και τις δράσεις μας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: