Λεύκα, Ξερός, Καραβοστάσι: οι κάτοικοι απαιτούν αποκατάσταση της μόλυνσης – λένε όχι στην επαναλειτουργία του μεταλλείου

Την Δευτέρα 5/6 με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη Λέυκας, οργάνωσε μαζί με άλλες οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας, (το Ίδρυμα της Λεύκας, τον Σύνδεσμο για τον Τουρισμό στη Λεύκα, τον Σύνδεσμό για την Ανάπτυξη της περιοχής Ξερού – Καραβοστασιου), οργάνωσαν μια δράση έξω από την είσοδο των παλιών εγκαταστάσεων της εταιρίας CMC στο Καραβοστάσι. Μαζί τους ήταν και ο δήμαρχος της Λεύκας.

Η CMC, φεύγοντας μετά την εισβολή, άφησε πίσω της περίπου 200 στρέμματα με τοξικά και κυανιούχα απόβλητα. Η περιοχή αυτή, μισθώθηκε στην εταιρία Port Isbi για να προχωρήσει στην αποκατάσταση της περιοχής και να χτίσει το λιμάνι και την ελεύθερη ζώνη εμπορίου, όπως λειτουργεί και στην Αμμόχωστο.

κάθε φορά που βρέχει, τα νερά που περνούν από τις μολυσμένες περιοχές, καταλήγουν στη θάλασσα η οποία παίρνει ένα κόκκινο χρώμα από τις τοξικές ουσίες

Έχουν περάσει ήδη αρκετά χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει. Η εταιρία έχει δηλώσει ότι δεν έχει χρήματα και ότι θα προχωρήσει σε πτώχευση. Ετοιμάζεται μάλιστα να πουλήσει την μίσθωση σε άλλη εταιρία, την GURIS η οποία ασχολείται με την μεταλλεία, και στο όνομα της αποκατάστασης της περιοχής θέλει να εκμεταλλευτεί τα απόβλητα, και έπειτα να ξεκινήσει την λειτουργία του μεταλλείου της Λεύκας!

Οι κάτοικοι αντιδρούν!

Καταρχήν η οργή των κατοίκων εστιάζεται στην απραξία της εταιρίας και της έλλειψης ελέγχου από πλευράς του κράτους. Ζητούν να γίνουν επιστημονικές μελέτες για την πραγματική αποκατάσταση της περιοχής και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης να γίνονται οι εργασίες με διαφάνεια και να μπορούν και οι κάτοικοι να συμμετέχουν στις αποφάσεις και στην διαδικασία της αποκατάστασης.

Οι κάτοικοι είναι όμως κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε επαναλειτουργία του μεταλλείου. Μπορεί κάποτε τα μεταλλεία να είχαν φέρει ανάπτυξη για την οικονομία, όχι όμως για τις ζωές των κατοίκων. Οι κάτοικοι υποφέρουν με πολλά περιστατικά καρκίνου, με μολύνσεις, αναπνευστικά από τα τοξικά που αναπνέουν, ενώ οι καλλιέργειες τους ακόμη επηρεάζονται από την σκόνη του μεταλλείου. Αυτή τη στιγμή η οικονομία της περιοχής βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την εκπαίδευση δηλαδή τα πανεπιστήμια, τον τουρισμό και την γεωργία. Αυτοί οι τρείς πυλώνες είναι για την τοπική κοινωνία πιο πολύτιμοι από ότι η επαναλειτουργία ενός μεταλλείου.

Την Δευτέρα οι οργανώσεις της Λέυκας, Ξερού και Καραβοστάσι, θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα στην εταιρία, στην κυβέρνηση και στον κόσμο: Απαιτούν αποκατάσταση της περιοχής μέσα από διαφανείς διαδικασίες, απαιτούν να μην ξανά ανοίξει το μεταλλείο και να μην ξανά ξεκινήσει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή τους, και δηλώνουν ότι θα είναι εκεί, μπροστά σε όποια εταιρία ή κυβέρνηση προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Βρεθήκαμε κι εμείς εκεί, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, αλλά και να δηλώσουμε την αλληλεσύνδεση που έχουν όλα τα περιβαλλοντικά θέματα στην Κύπρο. Μιλήσαμε μαζί τους για τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι στο Μαθιάτη, για να σταματήσουν την επαναλειτουργία του μεταλλείου Στρογγυλού, και τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι για να σταματήσουμε την εξόρυξη χρυσού που θα ξεκινήσει να γίνεται σε λίγο καιρό η HCM (η οποία ήταν πριν το 74 η CMC) στη Φουκάσα/Σκουριώτισσα. Οι μεταλλευτικές εταιρίες στο παρελθόν ήρθαν, εκμεταλλεύτηκαν τον πλούτο του νησιού και τους εργάτες του – τους οποίους φέρονταν σαν σκλάβους – κι έφυγαν αφήνοντας τεράστιες πηγές μόλυνσης από τοξικά απόβλητα. Τώρα έρχονται με την δικαιολογία της αποκατάστασης της προηγούμενης ζημιάς για να ξανά εκμεταλλευτούν το πλούσιο υπέδαφος της Κύπρου, και είμαστε σίγουροι ότι θα αφήσουν πίσω τους νέες περιοχές με τοξική μόλυνση. Κι αυτό γιατί το μόνο που νοιάζονται είναι το κέρδος τους κι όχι το κέρδος της κοινωνίας και του νησιού. Αντίθετα εμείς, εργαζόμενοι και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, νοιαζόμαστε για να ζήσουμε σε ένα νησί, απαλλαγμένο από τοξικά και καρκίνο, που να μπορούμε να ζήσουμε μια υγιής και καλής ποιότητας ζωή.

Οι δηλώσεις μας στην εφημερίδα Χαβαντίς

http://www.havadiskibris.com/cevre-icin-ortak-mucadele-sart/

τα ρεπορτάζ που κάλυψαν την εκδήλωση της Χαβαντίς και της Κιμπρίς

http://www.havadiskibris.com/port-isbi-ile-bu-is-olmaz-yeniden-ihaleye-cikin/

http://www.kibrisgazetesi.com/doga-cevre/50-yillik-felaket-cmc/20080

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.