Ενωτικό δημοψήφισμα, αγιοποίηση του Γρίβα και συμμετοχή στα μνημόσυνά του – τι άλλο θα κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για τη λύση;

Το άλλο Σάββατο οργανώνεται συνέδριο για τα 120 χρόνια από την γέννηση του Γρίβα, το οποίο οργανώνεται από το συμβούλιο Ιστορικής μνήμης αγωνιστών ΕΟΚΑ, συνδέσμους αγωνιστών ΕΟΚΑ, ίδρυμα απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ και του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ελλάδας. Στην ημερίδα, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα θα συζητηθεί η ζωή και η δράση του Γρίβα ως το ’67 κι όχι μέχρι και το πραξικόπημα, καλεσμένοι να χαιρετίσουν ανάμεσα σε άλλους ήταν ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας  Πάνος Καμένος και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαιδης.

Μετά από την κατακραυγή που έγινε από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλευτίνα του ΑΚΕΛ, η συμμετοχή του Καμένου ακυρώθηκε. Δεν ακυρώθηκε βέβαια και η συνδιοργάνωση της ημερίδας από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας.

Από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ή το κυβερνών κόμμα το ΔΗΣΥ επικρατεί σιωπή. Ο Φωκαίδης συνεχίζει να είναι ένας από τους ομιλητές.

Αυτά τα βήματα κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη προς τη λύση του κυπριακού: συμμετέχει σε μνημόσυνα του Γρίβα, σε ημερίδες που εξυμνούν τον Γρίβα και αναπέμπει το νόμο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στο ανώτατο δικαστήριο.

Το ότι ο Καμένος είναι ανιστόρητος (!), όπως τον χαρακτήρισε η κ Χαραλαμπίδου, φαίνεται να έχει περάσει ως δικαιολογία με έναν φυσικό τρόπο στον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα περάσει και για την κυβέρνηση; Ή θα χρησιμοποιηθούν άλλες – «είναι ντροπή να μην πάει, αφού τον κάλεσαν, κρίμα», «μην τους προσβάλει».

Όταν όμως μια κυβέρνηση λέει ότι δουλεύει για τη λύση, και δυστυχώς πείθει ακόμη και κομμάτια της αριστεράς να τον στηρίξουν, κι έπειτα δεν θέλει να προσβάλει τους εθνικιστές που θα αποτελέσουν το πρώτο εμπόδιο για την λύση, τότε ας τον προσβάλουμε εμείς!

Η αριστερά, αλλά ούτε και κανένας ακτιβιστής της επαναπροσέγγισης, δεν έχει καμία δουλειά να στηρίζει έναν τέτοιο «ηγέτη», νεοφιλελεύθερο και στην ουσία εθνικιστή. Ας μην ξεχνάμε το ρόλο του Αναστασιάδη ως δικηγόρου των πραξικοπηματιών.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μέτωπο των εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που να προτείνει μια λύση για τους εργαζόμενους, που είναι και η πλειοψηφία του νησιού και δεν έχει στην ουσία τίποτα να χωρίσει, που να τάσσεται καθαρά ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των εθνικών άρχουσων τάξεων που μας θέλουν διχασμένους.

Και για όλους τους «ανιστόρητους» ή όποιον θα προσπαθήσει να παραχαράξει την ιστορία ας παραθέσουμε μερικά σημεία:

  1. Ο Γρίβας ήταν ο διαβόητος αρχηγός της οργάνωσης «Χ» η οποία ιδρύθηκε το 1941 και εν καιρώ ναζιστικής κατοχής αγωνιζόταν να απελευθερώσει τη Ελλάδα από τους… κομμουνιστές, κυνηγώντας και δολοφονώντας τους. Από το 1943 συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις και την κατοχική κυβέρνηση για να πετύχει το θεάρεστο έργο του σε πλήρη συνεννόηση με την ελληνική Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.
  2. Μετά την ολοκλήρωση του «έργου του» στην Ελλάδα ο Γρίβας γυρνάει στην Κύπρο (απ’ όπου κατάγεται) για να διεξάγει αντάρτικο ενάντια στη Βρετανική Αποικιοκρατία δημιουργώντας την ΕΟΚΑ.
  3. Η ΕΟΚΑ είναι μια φανατική ακροδεξιά οργάνωση, που στρέφεται ενάντια όχι μόνο στους Άγγλους αλλά κι ενάντια στους Τουρκοκύπριους που αποτελούν το 20% του πληθυσμού και ενάντια στους «Κομμουνιστές» που από τότε έχουν την υποστήριξη του 30% περίπου του πληθυσμού του νησιού.
  4. Οι βάσεις για τις μελλοντικές συγκρούσεις και σφαγές ανάμεσα στις δύο κοινότητες και που οδήγησαν στο πραξικόπημα, τον πόλεμο και τη διχοτόμηση του νησιού το 1974 είχαν έτσι τεθεί. Οι ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη δεν βαρύνουν μόνο τον Γρίβα, βέβαια, αλλά δυστυχώς και το ΑΚΕΛ – το βασικό κόμμα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου το οποίο συνένωνε, τότε, στις γραμμές του και στα συνδικάτα που έλεγχε και τις δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Το ΑΚΕΛ αδρανεί εγκληματικά και αφήνει την ΕΟΚΑ να αναλάβει την εργολαβία του εθνικού αγώνα – ακολουθώντας βέβαια τις εντολές της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν.
  5. Αφού το αποτέλεσμα του αντιαποικιακού αγώνα δεν είναι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως επεδίωκε ο Γρίβας, κι αφού η κυπριακή κυβέρνηση του Μακάριου κάνει στροφή σε μια πιο «ρεαλιστική» πολιτική (στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών ισορροπιών) υπέρ ενός ανεξάρτητου κυπριακού κράτους (όταν κατανοεί ότι η Τουρκία θα εμπόδιζε και με πόλεμο την Ένωση) ο Γρίβας γυρνάει στη «μητέρα πατρίδα» απογοητευμένος και «ηττημένος».
  6. Επιστρέφει στην Κύπρο το 1967, με τις ευλογίες της ελληνικής Χούντας, μυστικά, για να δημιουργήσει την νέα του οργάνωση, ΕΟΚΑ β΄. Η ΕΟΚΑ β’ επιδιώκει τη βίαιη, ένοπλη ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης με διακηρυγμένο στόχο (ξανά) την… Ένωση με την Ελλάδα. Η ΕΟΚΑ β’ ξεκινάει ένοπλο αντάρτικο και δολοφονεί όποιον στέκεται εμπόδιο στους στόχους της.
  7. Στις 15 Ιούλη του 1974 η ΕΟΚΑ β’ μαζί με αξιωματικούς του κυπριακού στρατού που είχαν σταλθεί από την Ελλάδα και τη χούντα, προχωρούν σε πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης και ανεβάζουν στην προεδρία ένα ανδρείκελο με το όνομα Νίκος Σαμψών. Το πραξικόπημα δίνει το πρόσχημα στην Τουρκία, σαν εγγυήτρια δύναμη, με βάση το σύνταγμα της ανεξαρτησίας του νησιού να επέμβει στρατιωτικά. Πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους το νησί διχοτομείται, και οι δυο κοινότητες διαχωρίζονται ολοκληρωτικά με μαζική ανταλλαγή πληθυσμών.
  8. Από τη σκοπιά του Ελληνικού λαού, πρόκειται για την πιο μεγάλη εθνική τραγωδία μετά το 1922. Το 1922 υπεύθυνη για την καταστροφή δεν είναι άλλη από την ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε ότι μπορούσε να στείλει το στρατό της για να φτάσει μέχρι την Άγκυρα. Το 1974 υπεύθυνοι ήταν ξανά οι ίδιοι ανεγκέφαλοι εθνικιστές-πατριώτες-ακροδεξιοί που ήθελαν «Ένωση» – πράγμα που αναπόφευκτα θα συνοδευόταν από εθνοκάθαρση των Τουρκοκυπρίων κι ας λένε όσα ψέματα θέλουν ότι αυτό δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: