Εκκλησία και Αρχιεπίσκοπος: Θησαυρίζουν και στηρίζουν τον αχαλίνωτο καπιταλισμό

Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διαρύσσουσι καὶ κλέπτουσι· Ματθ. 6,19 

(Μη μαζεύετε θησαυρούς πάνω στη γη, όπου τους αφανίζει ο σκόρος και η σκουριά, κι όπου οι κλέφτες κάνουν διαρρήξεις και τους κλέβουν.)

του Δώρου Μιχαήλ

Αμύθητος πλούτος

Η εκκλησία της Κύπρου είναι μια από τις πλουσιότερες εκκλησίες στον κόσμο. Το αποθεματικό της υπολογίζεται στα 868 εκατ. ευρώ. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, διαθέτει μετοχές στο χρηματιστήριο, έχει ξενοδοχεία και διάφορες άλλες «ιερές» μπίζνες.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει κανένα ηθικό ενδοιασμό να τα παίρνει από οποιονδήποτε «δωρητή», ακόμα κι αν είναι ο αρχι-απατεώνας Μαλαισιανός Τζον Λόου που υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια και καταζητείται διεθνώς. Από αυτόν πήρε 300.000 ευρώ για να προωθήσει την έκδοση «χρυσού» διαβατηρίου. Το ίδιο έκανε σε τουλάχιστον 11 ανάλογες περιπτώσεις (μέχρι στιγμής διαπιστωμένες από την ενδιάμεση έκθεση της αρμόδιας διερευνητικής επιτροπής). Το όφελος ήταν η αγορά εκκλησιαστικής γης ή επαύλεων κτισμένων σε παραθαλάσσια εκκλησιαστική γη.

Όχι μόνον δεν έχει κανένα πρόβλημα να φτύνει στα μούτρα τις εντολές του χριστιανισμού (‘μη θησαυρίζετε θησαυρούς επί της γης’) αλλά έχει το θράσος να επιδεικνύει τους θησαυρούς του: Το κόστος ανέγερσης του νέου καθεδρικού ναού της Λευκωσίας θα αγγίξει κάτι περισσότερο από τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο. Οι πολυέλαιοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά και οι υαλογραφίες (βιτρώ) κατασκευάστηκαν στη Ρουμανία.

Γράφει στα … Ιερά του Γένεια Περιβάλλον και Πολιτιστική Κληρονομιά

Για να υπάρχει απρόσκοπτη θέα στον ταπεινό αυτό ναό, ύψους 23 μέτρων, ο όγκος του οποίου θα αλλοιώσει την όψη μιας ιστορικής γειτονιάς της Λευκωσίας και θα επιβαρύνει το κέντρο με κυκλοφοριακά προβλήματα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να κατεδαφίσει τρία διατηρητέα κτήρια.

Σε ένα άλλο έγκλημα εναντίον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε να ανεγείρει δύο πύργους και ένα ξενοδοχείο σε αρχαιολογικό χώρο στη Γεροσκήπου. Πρόκειται για μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα που αφορά ένα ιερό και ένα υδραγωγείο που ανήκει στην Ελληνιστική περίοδο, που υπάρχει πιθανότητα να συνδέεται με την αρχαία Ιεροκηπία, τους ιερούς κήπους της Αφροδίτης.

Δεν δίστασε, μάλιστα να δηλώσει ότι, αν δεν εγκριθεί η «ιερή» του επένδυση «θα πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα»!

Σε ρόλο Ιεράς Εξέτασης εναντίον της Ελευθερίας της Έφρασης

Είναι γνωστό ότι η εκκλησία και ο προκαθήμενός της βρίσκονται πίσω από τη ματαίωση οποιασδήποτε δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία. Ο διορισμός Υπουργού Παιδείας προϋποθέτει την έγκρισή τους από την εκκλησία.

Έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία όπου η οποιαδήποτε κριτική για θέματα ταμπού, όπως η προσευχή, το μάθημα θρησκευτικών κ.ά. αντιμετωπίζονται με ζήλο που παραπέμπει σε ιερά εξέταση και ταλιμπάν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα 16χρονης μαθήτριας, η οποία «τόλμησε» να δημοσιεύσει άρθρο στο περιοδικό του σχολείου της για τα θέματα αυτά, με προβληματισμούς όπως:

«Πόση επιρροή έχει η Εκκλησία στην καθημερινότητα των μαθητών; Είναι η πρωινή προσευχή ή ο κοινός εκκλησιασμός παρέμβαση της Εκκλησίας στην κοσμική εκπαίδευση; Το μάθημα των Θρησκευτικών συνάδει με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση που προωθεί το -ευρωπαϊκό- κράτος μας;»

Αυτό ήταν αρκετό για να ορμήσει πάνω της ολόκληρο το οπισθοδρομικό κατεστημένο της παιδείας, θεολόγοι, καθηγητές κ.λπ., με το Υπ. Παιδείας να σφυρίζει αδιάφορα.

Η αστυνόμευση της ελεύθερης έκφρασης ανέβηκε σε νέα επίπεδα στην περίπτωση του εκπαιδευτικού και καλλιτέχνη Γεώργιου Γαβριήλ, ο οποίος τόλμησε να σατιρίσει με σκίτσα το πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος απαίτησε την απόλυσή του από τον Υπ. Παιδείας. Η πειθαρχική δίωξή του συνεχίζεται για σχεδόν ένα χρόνο! 

Ευλογεί τον Εθνικισμό τον Ρατσισμό και τους Φασίστες

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι από τους πιο σκληρούς και προβεβλημένους εθνικιστές – πολέμιους της επανένωσης. Παρεμβαίνει σε κάθε εξέλιξη των συνομιλιών και στέλνει εθνικιστικά μηνύματα, ακόμα και από άμβωνος σε θρησκευτικές γιορτές, όπως το Πάσχα, που για άλλους χρησιμεύει για μηνύματα χριστιανικής αγάπης.

Οι θέσεις του δεν διαφέρουν πολύ από αυτές του ΕΛΑΜ, της αδελφής οργάνωσης της παράνομης φασιστικής Χρυσής Αυγής. Στα δικά του λόγια:

«πλείστες απόψεις του ΕΛΑΜ με εκφράζουν. Κι αν είναι εναντίον των λαθρομεταναστών, τολμώ να σας πω ότι και εγώ είμαι εναντίον των λαθρομεταναστών. Δεν μπορούμε να γίνει εδώ μια πανσπερμία. Όσες φορές ήρθα σε επαφή με αυτά τα παιδιά, έχω αντιληφθεί ότι είναι μορφωμένα παιδιά, ενδιαφέρονται για τον τόπο και οι απόψεις τους είναι κρυστάλλινες».

Δεν έχασε, μάλιστα την ευκαιρία να χαιρετήσει, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, την είσοδό τους στη Βουλή το 2016.

Παρόμοιες ακροδεξιές θέσεις εκφράζει για διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως κατά των εκτρώσεων και γενικά των δικαιωμάτων των γυναικών, για την ομοφυλία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κ.λπ. Άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Μητροπολίτης Μόρφου, εκφράζονται ακόμα πιο ακραία για τα θέματα αυτά, ενώ ηγούνται της διάδοσης θεωριών συνομοσίας για την πανδημία, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το κράτος πληρώνει τους παπάδες – Η εκκλησία τι προσφέρει;

Θα περίμενε κανείς πως μια τόσο πλούσια εκκλησία θα κάλυπτε τα έξοδά της. Κι όμως: Το κράτος επιχορηγεί χοντρά τους μισθούς των ιερέων από τη φορολογία του λαού, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας και της φτωχοποίησης. Έτσι, σύμφωνα με τη Γενική Λογίστρια, το 2020 θα πληρωθούν 6.7 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται κάθε χρόνο.

Από το 1983 μέχρι το 2019, το ύψος της χορηγίας έφτασε τα 136.7 εκ. Αυτά, έναντι συμφωνίας για αντιπαροχή ακίνητης ιδιοκτησίας ύψους 34,5 εκ.!

Το μέγεθος του «φιλανθρωπικού έργου» της εκκλησίας δεν είναι δημοσιοποιημένο, και σίγουρα είναι στοχευμένο και δυσανάλογο με τον πλούτο της. Στον βαθμό που υπάρχει, δεν διαφέρει από το ανάλογο «έργο» των μεγάλων εταιρειών, τραπεζών ΟΠΑΠ κ.λπ., στο πλαίσιο της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» που γίνεται για χτίζει το καλό τους όνομα και να δικαιολογεί τα κέρδη τους στα μάτια του κόσμου.

Το ότι πρόκειται για μπίζνες και μόνο μπίζνες φανερώνεται από την απροθυμία της να παραχωρήσει οποιεσδήποτε μειώσεις στα ενοίκια των υποστατικών που ενοικιάζει σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές για μήνες λόγω πανδημίας. Ο Αρχιεπίσκοπος τηρεί σιγήν ιχθύος στις εκκλήσεις των μικροκαταστηματαρχών να μειώσει τα ενοίκια και να δώσει το καλό παράδειγμα, ώστε να αμβλυνθεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απειλούν το κλείσιμο πολλών καταστημάτων και τη συνεπακόλουθη μαζική ανεργία.

Εκκλησία και Πολιτική

Δεν έχει υπάρξει ποτέ ουσιαστική αμφισβήτηση του ρόλου της εκκλησίας από το πολιτικό σύστημα. Αντίθετα, πολλές πολιτικές περνούν μέσα από τον εξευμενισμό της εκκλησίας, με τον φόβο μη χαθούν ψήφοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περιοριστικά μέτρα, που σε πλείστες περιπτώσεις είναι πλεονεκτικά για την εκκλησία, σε σχέση π.χ. με τους χώρους του πολιτισμού.

Δεν απουσιάζουν, βέβαια, διαμαρτυρίες και κριτική, ιδιαίτερα από πλευράς ΑΚΕΛ, κατά καιρούς, οι οποίες, όμως, δεν επιχειρούν ολοκληρωμένες και ριζικές λύσεις στο πρόβλημα.

Για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αγώνα

Η παντοδύναμη εκκλησία της Κύπρου, ο σκοταδισμός που εκπέμπει και ο ρόλος της στη διαιώνιση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ημίμετρα. Ένα πρόγραμμα αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία προς όφελος της πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει:


Τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας:
– Την ισότιμη μεταχείριση όλων των θρησκευτικών ομάδων, περιλαμβανομένων όσων δηλώνουν άθεοι. Η θρησκεία να γίνει προσωπική υπόθεση του καθενός.
– Τη ριζική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό των παρεμβάσεων της εκκλησίας, την κατάργηση της προσευχής και του μαθήματος των θρησκευτικών και αντικατάστασή του με μάθημα θρησκειολογίας.
– Την κατάργηση του όρκου των εκλεγμένων αξιωματούχων της πολιτείας, των αγιασμών και κάθε άλλης ανάμειξης σε πολιτειακούς θεσμούς.
– Τον τερματισμό της κρατικής χορηγίας για τους μισθούς των κληρικών.

Την επιβολή διαφάνειας για τα εισοδήματά της εκκλησίας και την ουσιαστική φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των επιχειρήσεών της.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εκκλησία θα υπερασπίσει με κάθε μέσον τα προνόμιά της. Σε άλλες χώρες και σε προηγούμενες εποχές, ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας πέρασε μέσα από επαναστάσεις εναντίον της μοναρχίας, της αριστοκρατίας, των φεουδαρχών, με τους οποίους ήταν συνδεδεμένη ιστορικά η εκκλησία, αφού υπήρξε στυλοβάτης κάθε καταπιεστικού συστήματος, ενώ ακόμα και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν επίσημος εισπράκτορας φορολογίας.

Την ίδια αντίδραση πρέπει να περιμένουμε από το πολιτικό κατεστημένο που την ανέχεται και τη στηρίζει.

Το εργατικό κίνημα, ωστόσο, θα έχει σύμμαχους την μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που ζει καθημερινά τα σκάνδαλα, την κοινωνική αδικία και τις αναχρονιστικές πολιτικές που συνδέονται με την εκκλησία, τον προκαθήμενό της και άλλους, ακόμα πιο ακραίους αξιωματούχους.

Θα έχει, επίσης, σύμμαχους το εργατικό κίνημα και τη νεολαία των Τ/Κυπρίων, η τεράστια πλειοψηφία των οποίων αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της κοσμικότητας της κοινότητάς τους. Μάρτυρας, η πρόσφατη μαζική τους κινητοποίηση υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος του «Γραφείου Θρησκευμάτων» να διεξάγει μαθήματα αποστήθισης του κορανίου, σε αντίσταση με το καθεστώς Ερντογάν και τη στρατικοποίηση του βορρά.

Όσο θα προχωρεί ο αγώνας για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας τόσο πιο κοντά θα μας φέρνει στον κοινό στόχο της επανένωσης, σε μια Κύπρο χωρίς μισαλλοδοξία, εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: