Οι αφανείς υπερ – ήρωες που φάνηκαν μόνο όταν μολύνθηκαν με τον κορωνοιό

Ο λόγος για τους εργαζόμενους στις υπεραγορές, τους φούρνους και τις φρουταρίες.

Είδαν την δημοσιότητα κρούσματα σε φούρνο και σε υπεραγορά μετά που ξεκίνησαν με τα μαζικά τέστ. Παρόλο που το κράτος είναι υποχρεωμένο να δηλώνει όλους τους χώρους που υπάρχουν κρούσματα, είναι αμφίβολο αν θα δούμε κι άλλα να έρχονται στην δημοσιότητα καθώς αυτό θα πλήξει τα κέρδη των εταιριών.

Ήδη κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ιδιοκτήτες υπεραγορών απαγορεύουν τους εργαζόμενους τους να προχωρήσουν σε τεστ για να μην εκτεθούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα επιχορηγημένα τεστ έχουν εξαντληθεί και τώρα οι εργαζόμενοι, που πληρώνονται με 500 μέχρι 800 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 130 ευρώ έκαστος για να κάνουν το τεστ.

Τον μήνα που όλοι οι υπόλοιποι ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, οι εργαζόμενοι στις υπεραγορές, φούρνους και φρουταρίες ήταν εκεί, εργάζονταν καθημερινά για να μην μας λείψει τίποτα. Ήταν οι αφανείς υπερ – ήρωες.

Είναι οι εργαζόμενοι που είναι απαραίτητοι αλλά αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Οι εργαζόμενοι σε υπεραγορές, φρουταρίες και φούρνους, περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη ή και από τρίτες χώρες, νεολαίοι και φοιτητές που αντιμετωπίζονται ή και νοιώθουν ως προσωρινοί. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι που έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση του 2013. Οι μισθοί τους έχουν μειωθεί, μετά την απελευθέρωση του ωραρίου, παρόλο που δουλεύουν 8 και παραπάνω ώρες την ημέρα, μετατράπηκαν σε ωρομίσθιους, έχασαν υπερωρίες και διπλά μεροκάματα, άδειες ανάπαυσης και ασθενείας.

Και σήμερα;

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις από τους ιδιοκτήτες υπεραγορών και φούρνων στα ΜΜΕ ότι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των εργαζομένων, ότι απολυμαίνουν, παρόλες τις αποστάσεις που κρατούνται και το ότι μετριούνται οι καταναλωτές που μπαίνουν μέσα στην υπεραγορά, οι μαρτυρίες των εργαζομένων και τα αποτελέσματα των τεστ τους διαψεύδουν.

Ακόμη και ένα μήνα μετά το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο, διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων σε φούρνους και υπεραγορές οι οποίοι δουλεύουν υπό την απειλή της απόλυσης με εξαντλητικό ωράριο εργασίας και χωρίς τον απαιτούμενο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Τα βλέπουμε κι όταν πηγαίνουμε στις υπεραγορές καθημερινά! Ούτε τζάμια στα ταμεία, ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά.

Έτσι οι εργαζόμενοι ήταν εκτεθειμένοι στον κάθε ασυμπτωματικό πελάτη, και τελικά ορισμένοι μολύνθηκαν από τον ιό!

Ατομική ευθύνη για ακόμη μια φορά

Είναι εξοργιστικό που για ακόμη μια φορά την ευθύνη για την μόλυνση από τον ιό την ρίχνουν στους ίδιους τους εργαζόμενους. Ζούσαν λέει 12 άτομα μαζί χωρίς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας.

Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρει καθαρά ο εργοδότης!

Οι μετανάστες εργαζόμενοι/ σύγχρονοι σκλάβοι, δεν επιλέγουν να μείνουν 12 άτομα μαζί επειδή έτσι θέλουν. Το κάνουν επειδή ο μισθός τους δεν φτάνει για να ζήσουν σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες, ή αν είναι από τρίτες χώρες και ο εργοδότης φέρει την ευθύνη της στέγασης, παρόλο που κόβουν 10% από το μισθό τους, οι εργοδότες πολλές φορές τους τοποθετούν σε υποστατικά ακατάλληλα για κατοικία και κανένας «υπεύθυνος» δεν ελέγχει !

Αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή. Είναι άπειρες οι καταγγελίες από μετανάστες που ζούσαν στοιβαγμένοι επειδή αυτό πρόσφερε ο εργοδότης.

Τεράστια ευθύνη φέρει και το κράτος! Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης που “προσφέρουν” οι εργοδότες, και φυσικά όταν υπάρχουν καταγγελίες πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων!

Από τα δύο μέτρα στα 15 λεπτά.

Ενώ τόσο καιρό φώναζαν ότι ακόμη κι ένα σταγονίδιο μπορεί να μεταδώσει τον ιό και ότι πρέπει να στεκόμαστε 2 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο, τώρα μας δίνουν μια άλλη “επιστημονική άποψη”, ότι πρέπει να μιλάμε με κάποιον για τουλάχιστον 15 λεπτά για να μεταδώσουμε/κολλήσουμε τον ιό!

Η στροφή αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών κράτους και εργοδοτών, για τα μέτρα που δεν πάρθηκαν και τους ελέγχους που δεν έγιναν, και μια συνειδητή προσπάθεια υπεράσπισης των κερδών των υπεραγορών, φούρνων και φρουταριών, όχι όμως της υγείας των εργαζομένων.

Κέρδη κέρδη κέρδη..

Τα κέρδη των υπεραγορών, παρόλο που δεν έχουν δημοσιευθεί, έχουν σίγουρα πολλαπλασιαστεί κι αυτό δεν είναι ένα κυπριακό φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο ο φόβος της πανδημίας οδηγεί τον κόσμο στην κατανάλωση. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τους καταναλωτές να συσωρεύουν χαρτί υγείας, οι εικόνες από τα άδεια ράφια των υπεραγορών διεθνώς καθώς και τα νέα από τις ΗΠΑ, όπου όλο το επίδομα των 1200 δολαρίων που δόθηκε, πήγε στην κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά τα κέρδη θα έπρεπε να πάνε στους εργαζόμενους, καθώς είναι αυτοί που βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Αναλώσιμοι εργαζόμενοι

Τι θα γίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ούτε άδεια ασθενείας, ούτε κανονική άδεια, ούτε εμπίπτουν στα ειδικά επιδόματα; Να μην ανησυχούμε λένε οι εργοδότες. Θα αντικατασταθούν! Οι υπεραγορές θα λειτουργούν κανονικά!

Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους δεν είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες. Δεν έχουν τρόπο να παλέψουν ακόμη και για τα περιορισμένα δικαιώματα που έχουν. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει.

Απαιτούμε:

  • προστατευτικό εξοπλισμό σε όλους τους εργαζόμενους, τζάμια στα ταμεία, μάσκες και γάντια στους εργαζόμενους
  • Δωρεάν υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους
  • Άδεια ασθενείας χωρίς μείωση απολαβών σε όλους όσους έχουν κολλήσει τον ιό.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε πλήρης απασχόλησης (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα..
  • Τήρηση των ημερήσιων κι εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας ώστε να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους όσους εργάζονται!
  • Αύξηση των μισθών τουλάχιστον στο επίπεδο του επίσημου κατώτατου μισθού (ακόμη κι αν δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους στις υπεραγορές).
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού και εφαρμογή του σε όλα τα επαγγέλματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: