Δικαιοσύνη: Οικογενειοκρατία και Πλουτοκρατία

του Παναγιώτη Σολωμού

Σοβαρότατη κρίση έχει ξεσπάσει στη Κυπριακή Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, ο οποίος είναι αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Ο Νίκος Κληρίδης, μετά από ανάρτηση του στο facebook, στην οποία υποστήριζε ότι τα δικαστήρια αθωώνουν τους κατηγορούμενους τραπεζίτες της Τράπεζας Κύπρου, γιατί τα παιδιά των δικαστών εργοδοτούνται από το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου & Χρυσαφίνης, κλήθηκε σε απολογία από τον δικηγορικό σύλλογο.Στην επιστολή προς τον Δικηγορικό Σύλλογο αναφέρει ονόματα δικαστών και ονόματα συγγενών τους (παιδιά, σύζυγοι κλπ) που εργοδοτούνται ως δικηγόροι στο συγκεκριμένο γραφείο. Επίσης υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, Μύρων Νικολάτος ευνοήθηκε και αποζημιώθηκαν συγγενικά του πρόσωπα (κόρη και αδελφή) από τη Τράπεζα Κύπρου, με εξωδικαστικό συμβιβασμό που έγινε με το γραφείο Πολυβίου & Χρυσαφίνης, ενώ η Τράπεζα σε άλλες περιπτώσεις, όμοιες με αυτές αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό. *1

Πίσω από τις πιο πάνω καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη βρίσκεται η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο ότι η αστική δικαιοσύνη εκφράζει και προωθεί τα συμφέροντα μιας ολόκληρης κάστας ανθρώπων που είναι δεμένοι με οικονομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες, τραπεζίτες, οικονομολόγοι, χρηματιστές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Όλοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι, με όλο και περισσότερους οικογενειακούς δεσμούς, και αποτελούν την άρχουσα τάξη, την πλουτοκρατία.

Η απονομή της δικαιοσύνης συνεπώς, επηρεάζεται και κατευθύνεται από αυτές τις σχέσεις. Ένας πλουτοκράτης έχει στην διάθεση του τους «καλύτερους» δικηγόρους, αυτούς δηλαδή που έχουν τις κατάλληλες σχέσεις με το δικαστικό σώμα. Επί πλέον μπορεί εύκολα να δώσει ανταλλάγματα, όχι κατ’ ανάγκην οικονομικά, ή και να ασκήσει πιέσεις για να πετύχει μια νομική απόφαση υπέρ του.

Η αστική δικαιοσύνη είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων και δυστυχώς δεν έχει καμιά σχέση με το πως αντιλαμβάνεται ο απλός άνθρωπος τον όρο δικαιοσύνη.

Επομένως αυτό που δεν έχει επιτρέψει να βρεθούν οι υπεύθυνοι της οικονομικής καταστροφής δεν είναι μόνο η οικογενειοκρατία αλλά το γεγονός ότι η ίδια η δικαιοσύνη είναι μέρος αυτής της κλοπής.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει απλά στρέφει την προσοχή του κόσμου ενάντια στον κάθε Πολυβίου και Νικολάτο. Δείχνει δηλαδή το δέντρο και αποκρύβει το δάσος. Οι αστοί πολιτικοί και τεχνοκράτες βολεύονται πίσω από αυτή την απόκρυψη για να συνεχίσουν να κυβερνούν και να εκμεταλλεύονται τον κόσμο, χωρίς αυτός να αντιδρά.

Η αστική δικαιοσύνη δεν μπορεί να εξυγιανθεί γιατί απλούστατα όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι μπορούν να την “εξυγιάνουν” είναι μέρος αυτού του συστήματος και εξαρτημένοι από την οικονομική του παντοδυναμία.

Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με μια εκστρατεία που να απαιτήσει:

  • την παραίτηση όλων των δικαστών και δικηγόρων που έχουν αποκαλυφθεί ότι συμμετέχουν στα σκάνδαλα,
  • την εκλογή των δικαστών οι οποίοι πρέπει να είναι αιρετοί κι ανακλητοί κι όχι εφόρου ζωής,
  • την πραγματική διαφάνεια και τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο του δικαστικού συστήματος.

Ένα τέτοιο δικαστικό σύστημα και μια τέτοια δικαιοσύνη βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει όσο ο ρόλος της είναι να προασπίζει το ατομικό κέρδος της πλουτοκρατίας ενάντια στο συνολικό συμφέρον των εργαζομένων και της κοινωνίας. Για αυτό το λόγο ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι μέρος ενός πιο γενικού αγώνα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί για τα συμφέροντα των πολλών.

1https://www.protothema.gr/greece/article/855009/kupros-krisi-sti-dikaiosuni-me-tis-poluplokes-sheseis-dikaston-dikigoron-kai-eisaggeleon/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: