Καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση Νεντανιάχου!

Σήμερα, 16/2 βρίσκεται στην Κύπρο ο Βενιαμίν Νεντανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή θεωρείται ιστορική αφού για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέπτεται την Κύπρο. Επίσης πριν από κάποιους μήνες για πρώτη φορά επισκέφτηκε το νησί ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμον Περες, πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια!

Η Κύπρος ιστορικά βρισκόταν πάντα με το πλευρό των Παλαιστινίων και μάλιστα πολύ δυναμικά αφού μόλις το 1994 έστειλε τον πρώτο πρέσβη στο Ισραηλινό κράτος!

Η επίσκεψη του Νεντανιάχου συνεπώς φαίνεται πως είναι πολύ σημαντική.

Ποιος είναι ο Νεντανιάχου;

Ο Νεντανιάχου είναι από τους πιο αντιδραστικούς πολιτικούς του Ισραήλ. Πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Λικούντ, συμμετείχε άμεσα και έμμεσα στη σφαγή χιλιάδων παλαιστινίων, υποστηρίζει τον συνεχή εποικισμό στην Δυτική Όχθη και “αποδέχεται” ένα παλαιστινιακό κράτος μόνο αν το κράτος είναι αφοπλισμένο, δηλαδή όταν η στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ θα μπορεί ανενόχλητα να καταλάβει και τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη. Ήταν ο πιο έντονος επικριτής όποτε γινόταν κάποια συμφωνία κατάπαυση πυρός με τους παλαιστίνιους, και αντιδρούσε αμέσως όποτε αποσύρονταν στρατεύματα είτε από την Γάζα, είτε από την Δυτική Όχθη.

Επιπλέον σήμερα λέει πως θα επιτεθεί στο Ιράν, ενώ το 2009 το είχε συγκρίνει με την Ναζιστική Γερμανία!.

Το κυπριακό κράτος λοιπόν μετά από τόσα χρόνια υποστήριξης των παλαιστινίων, συμφωνεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ τώρα που στην ηγεσία είναι ένας από τους πιο πολεμοχαρής, σιωνιστής, δεξιός πρωθυπουργός

Γιατί έρχεται στην Κύπρο;

 Τα κυπριακά ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους δεν ανέφεραν καθαρά τους λόγους επίσκεψης, τι δηλαδή συμφωνίες θα έρθει για να υπογράψει.

Από το Δεκέμβρη του 2010 η συνεργασία μεταξύ Κύπρου Ισραήλ έχει γίνει πολύ εντατική με τον καθορισμό της ΑΟΖ. Πριν ένα μήνα ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, επισκέφθηκε το Ισραήλ όπου υπογράφηκε συμφωνία έρευνας και πληροφοριών, ενώ μετά από λίγο πήγε και η Υπουργός εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου για να υπογράψει συμφωνίες για το αέριο. Επισκέψεις έκανε και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα θα συνεργαστούμε στα πάντα: στον τουρισμό, στην έρευνα, στην υγεία την γεωργία!

Αυτό που δεν μας λένε όμως τα περισσότερα κυπριακά ΜΜΕ είναι ότι, σύμφωνα με Ισραηλινά και αγγλόφωνα ΜΜΕ θα υπογράψουν αμυντική συμφωνία για την χρήση της αεροπορικής βάσης Παπανδρέου στην Πάφο!

Για το αέριο;

Γενικά όλα τα ΜΜΕ και τα κόμματα προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης του αερίου με το Ισραήλ είναι μια πάρα πολύ καλή κίνηση.

Καταρχήν επειδή το αέριο θα φέρει πολλά εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία. Οι συμφωνίες ακόμη που έχει κάνει η Κύπρος με την Noble δεν έχουν ανακοινωθεί όμως υπάρχουν υπόνοιες ότι θα είναι παρόμοιες με αυτές που έχει κάνει το Ισραήλ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε τα κέρδη που θα έχει η Κύπρος από το αέριο δεν θα είναι πάνω από 20% των κερδών, όταν και αν η Noble θα αποφασίζει ότι έχει κέρδη!

Για να μας προστατεύει από την Τουρκία;

Όταν ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό αερίου στο οικόπεδο 12 κατέβηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία και απείλησαν με επίθεση, το οποία απομάκρυναν η Ισραηλινή αεροπορία .

Πολλοί άρα υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με το Ισραήλ θα βοηθήσει για να μας προστατεύουν από πιθανή επίθεση από την Τουρκία προς τις εξορύξεις. Όμως μέχρι σήμερα το Ισραήλ δεν αθέτησε καμιά επίσημη συμφωνία με την Τουρκία.

Δεν υπάρχει άρα καμία εγγύηση ότι το Ισραήλ θα μείνει πιστό στη συμφωνία με την Κύπρο! Ήδη όταν το 2003 γινόταν η προσπάθεια να γίνουν συμφωνίες για την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) το Ισραήλ δεν έμπαινε καν σε διαπραγμάτευση γιατί ήταν «φίλοι» με την Τουρκία.

Ποιος μπορεί  να εγγυηθεί ότι σε κάποια σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα εμπλέξει και την Κύπρο όπου ξανά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν αντιμέτωποι ο ένας τον άλλο,  για συμφέροντα τρίτων..

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή δεν είναι μόνο η Τουρκία και το Ισραήλ αλλά και όλος  ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος. Η συνεργασία με την Ιμπεριαλιστική κυβέρνηση του Ισραήλ φέρνει την Κύπρο σε αντιπαράθεση με τους Αραβικούς λαούς σε μια στιγμή που οι λαοί αυτοί διεκδικούν μέσα από επαναστατικές διαδικασίες περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή η Τουρκία αναζητά τρόπους να αυξήσει την επιρροή της σε αυτούς τους λαούς μέσα από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την ενίσχυση θρησκευτικών δεσμών.

Τι αντίτιμο δίνουμε στην συνεργασία;

Τελικά τις τελευταίες μέρες έχουν βγει στην επιφάνεια δημοσιεύματα που λένε ότι το Ισραήλ ήδη χρησιμοποιεί τη βάση Παπανδρέου και ότι ο Νεντανιάχου έρχεται για να επισημοποιήσει αυτή τη συνεργασία.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών για την κατάσταση στο Ιράν.

Το αντίτιμο δηλαδή για τα αμφισβητούμενα κέρδη από το αέριο και για την αμφισβητούμενη προστασία είναι οι στρατιωτικές βάσεις! Άλλος ένας στρατός και μάλιστα από τους πιο επικίνδυνους παγκοσμίως θα βρίσκεται  στο νησί! Δεχόμαστε να γίνουμε υποχείρια και συνένοχοι σε μελλοντικές εισβολές και παρεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας πρακτική που έχουν ήδη εφαρμόσει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο παρελθόν!

Όλα αυτά με την αριστερά στην κυβέρνηση

 Η συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο έγινε επί προεδρίας Χριστόφια και διακυβέρνησης ς ΑΚΕΛ. Αυτό το παρουσιάζουν οι ίδιοι σαν μια διπλωματική νίκη όμως τελικά είναι απάρνηση των αρχών τους.

Για πολλά χρόνια το ΑΚΕΛ βρέθηκε έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία, διαδηλώνοντας ενάντια στις επιθέσεις προς τους Παλαιστίνιους. Η σχέση του ΑΚΕΛ με την Παλαιστίνη ήταν σχέση αδελφική. Όμως αυτή τη σχέση θα αρχίσει να φθείρεται σταδιακά. Ξεκίνησε με την απαγόρευση του απόπλου και έκπλου του στολίσκου για την Γάζα, και την απαγόρευση των μελών της να συμμετάσχουν σε αυτό. Έπειτα  δεν ακούεται καμιά  διαμαρτυρία για την συνεχόμενη επίθεση που δέχεται ο λαός των παλαιστινίων, ακόμη και τώρα ειδικά στην Λορίδα της Γάζας που είναι μια ανοιχτή φυλακή.

Επί αριστερής διακυβέρνησης  γίνεται  συμμαχία με την ιμπεριαλιστική, σιωνιστική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Ισραήλ και όχι με τα κινήματα των επαναστάσεων στις αραβικές χώρες – Αίγυπτος, Τυνησία.

Η αριστερά έχει καθήκον να είναι κάθε φορά με τον καταπιεσμένο και όχι με τον καταπιεστή. Αυτή τη στιγμή η παραδοσιακή αριστερά της Κύπρου θυσιάζει αυτή την αρχή στο όνομα του αερίου και των κερδών από αυτό, τα οποία δεν ξέρουμε καν πόσα θα είναι και αν τελικά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Η συνεργασία με το Ισραήλ και η ένταση που αυτό έχει με την Τουρκία βάζει σε μια ιδιαίτερη θέση και τις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων  και Τουρκοκυπρίων. Ήδη από την αρχή των διερευνητικών εξορύξεων, με την κάθοδο των τουρκικών πλοίων, η εθνικιστική δεξιά βγήκε δυναμικά να δημιουργήσει αντιτουρκική πόλωση. Οπότε σε περίπτωση σύρραξης, διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ακόμη κι αν δεν εμπλέκεται άμεσα η Κύπρος τελικά θα πολώσει τόσο τους πληθυσμούς ώστε όση πρόοδος έχει γίνει με την επαναπροσέγγιση, που είναι και μια από τις πιο σημαντικές αρχές του ΑΚΕΛ, μέχρι τώρα θα χαθεί σε μία νύκτα.

Οι Κύπριοι είμαστε ήδη θύματα των Βρετανικών, Αμερικάνικων, Τουρκικών και Ελληνικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή ξέρουμε τι σημαίνει πόλεμος και εισβολή. Ιστορικά τασσόμασταν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους πολέμους για τον έλεγχο των πετρελαίων, του αερίου και γενικά των  ενεργειακών πηγών και τώρα για χάρη των αερίων θα γίνουμε σύμμαχοι και συνένοχοι!. Ας μη ξεγελιόμαστε με τη δημαγωγία  που επικρατεί, πρέπει να αρνηθούμε οποιαδήποτε συμμαχία με την Ισραηλινή κυβέρνηση με πρόφαση το φυσικό αέριο.

Να απαιτήσουμε:

  • Καμία βάση από Ισραηλινό ή άλλο στρατό στο νησί
  • Διαφάνεια στις συμφωνίες για το αέριο
  • Κοινωνικοποίηση του αερίου έτσι ώστε τα κέρδη του να χρησιμοποιηθούν μόνο προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων της Κύπρου
  • Απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα – συνεργασία με τους τουρκοκύπριους για την συνεκμετάλλευση του αερίου σε μια ενωμένη σοσιαλιστική Κύπρο.
  • Αξιοποίηση των αερίων για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: