Ιανουαρίου 17, 2018

Αλληλεγγύη στους απεργούς της ΔΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την Δευτέρα και Τρίτη 22/1-23/1 οι εργαζόμενοι Διδακτορικοί Επιστήμονες Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου κατεβαίνουν σε 48ωρη, προειδοποιητική απεργία.

Συνέχεια

Advertisements
Ιανουαρίου 15, 2018

Επέτειος δολοφονίας Λούξεμπουργκ – Λήμπκνεχτ: Η γερμανική επανάσταση του 1918–19

Σαν σήμερα, στις 15 Γενάρη 1919, δολοφονήθηκαν η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λήμπκνεχτ, ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος στη Γερμανία. Με αφορμή την επέτειο αυτή δημοσιεύουμε ένα παλιότερο άρθρο αφιέρωμα στη γερμανική επανάσταση του 1918 – 1919.

Του Robert Bechert

Συνέχεια

Ιανουαρίου 12, 2018

Independent Iranian Unions: “Don’t use violence against people struggling to survive!” – Ανεξάρτητα ιρανικά συνδικάτα: «Όχι στην καταστολή ενός λαού που παλεύει για επιβίωση!»

On January 5th, independent trade unions in Iran issued a statement in support of the mass protests against austerity and dictatorship that began at the end of last year. The statement was issued in the name of the Tehran Public Transport Workers Union and the Haft Tapeh Agro-industry Workers Union in Khuzestan province. Both unions have been involved in recent struggles and have suffered repression. Reza Shahabi, a leader of the Tehran bus workers, has been a target for persecution since 2010, served a 6 year jail term and now has been imprisoned again since August, last year.
Στις 5 Γενάρη, ανεξάρτητα συνδικάτα από το Ιράν εξέδωσαν ανακοίνωση αλληλεγγύης στις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα και το δικτατορικό καθεστώς,που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου. Η ανακοίνωση έχει τις υπογραφές του «Σωματείου Εργαζομένων στις Δημόσιες Συγκοινωνίες της Τεχεράνης» και του «Σωματείου Εργαζομένων στην Αγροτική Βιομηχανία του Haft Tapeh» της επαρχίας Κουζεστάν.

Και τα δύο σωματεία έχουν πάρει μέρος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και έχουν βιώσει την καταστολή. Ο Ρέζα Σαχάμπι, μια από τις ηγετικές μορφές των εργαζομένων στις μεταφορές στην Τεχεράνη, έχει στοχοποιηθεί από το καθεστώς και δέχεται διώξεις από το 2010. Έχει περάσει έξι χρόνια στη φυλακή, ενώ από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου βρίσκεται ξανά φυλακισμένος.

 

Συνέχεια

Ιανουαρίου 11, 2018

Ελλάδα: Έρχεται συμφωνία στο Μακεδονικό;

αναδημοσιευση από το Ξεκίνημα, αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ελλάδα

του Ανδρέα Παγιάτσου

Δεν μπορεί να υπάρχει σιγουριά αλλά η βεβαιότητα με την οποία αναφέρονται σε επικείμενη λύση και η κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια και η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα, δείχνει πως η πιθανότητα να κλείσει η διαμάχη με τη γειτονική χώρα για το θέμα της ονομασίας της είναι πολύ μεγάλη.

Συνέχεια

Ιανουαρίου 7, 2018

Εκρηκτική κατάσταση στο Ιράν – μαζική εξέγερση του πληθυσμού ενάντια στο καθεστώς

Επιμέλεια άρθρου του P. Daryaban από το site www.socialistworld.net

Εκρηκτικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα έχουν ταρακουνήσει το καθεστώς του Ιράν τις τελευταίες μέρες. Παρόλο που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμα σαφές προς τα που βαδίζει το κίνημα, είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού δείχνουν την απέχθεια τους προς το καθεστώς. Ειδικά η νεολαία, η οποία αντιμετωπίζει ποσοστά ανεργίας μεταξύ 25 και 40%, είναι στη πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών.

Συνέχεια

Δεκέμβριος 31, 2017

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης: Αμερική

«Η πολύ σοβαρή κατάσταση όσον αφορά τη φτώχεια και την ανισότητα οφείλεται στις αθροιστικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για χρόνια κι αναμένεται να επιδεινωθούν το προσεχές διάστημα…

»Αντανάκλαση της αύξησης της φτώχειας και της ανισότητας, είναι η επανεμφάνιση των εντερικών μολύνσεων από νηματώδη, παρασιτικά σκουλήκια στο Νότο, όπου οι τοπικές αρχές δεν προσφέρουν καθαρό νερό ούτε αποχέτευση κι αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν οι ίδιοι για αυτές τις βασικές υπηρεσίες.

»Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις… πιθανότατα από μόνο του θα οδηγήσει στην πιο δραματική αύξηση της ανισότητας που μπορεί κανένας να φανταστεί…

»…οι επικείμενες περικοπές στην πρόνοια και την περίθαλψη θα καταστρέψουν το δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς, που ήταν ήδη γεμάτο τρύπες… και η ανισότητα θα εκτοξευθεί στα ύψη…

»…οι εργαζόμενοι της Wal-Mart Stores Inc, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων… είναι αναγκασμένοι να βασίζονται στα κυβερνητικά κουπόνια τροφίμων για να ζουν, διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με τους μισθούς που βγάζουν παρότι έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Οι φτωχοί δεν έχουν καμιά πιθανότητα να ακουστούν οι φωνές τους, καμιά πιθανότητα να επηρεάσουν την πολιτική που χαράσσεται».

του Άντρου Παγιάτσου

Συνέχεια

Δεκέμβριος 30, 2017

Καζακστάν: η απεργία των ανθρακωρύχων ανεστάλη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται!

Ανταπόκριση από τη CWI, www.socialistworld.net

Η ένταση ήταν μεγάλη στο Καζακστάν στην φετινή «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», στις 16 Δεκέμβρη, καθώς συνέπεσε με την 6η επέτειο από τη σφαγή των εργατών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην πόλη Ζαναόζεν, αλλά και με την απεργία των χιλιάδων ανθρακωρύχων της Καραγκάντα.

Εκατοντάδες ανθρακωρύχοι κατέλαβαν τις υπόγειες στοές απαιτώντας τον διπλασιασμό των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια (δείτε: «Σκληρή απεργία ανθρακωρύχων στην Καραγκάντα»).

Συνέχεια

Δεκέμβριος 25, 2017

Ισπανικό Κράτος – Καταλανικές εκλογές: τεράστιο πλήγμα για Ραχόι και άρχουσα τάξη!

του Άνδρου Παγιάτσου

Η άγρια καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Μαριάννο Ραχόι ενάντια στο κίνημα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη νίκη των υποστηριχτών της ανεξαρτησίας και μια σκληρή ήττα για το κόμμα του (PP – «Λαϊκό Κόμμα») και το ισπανικό κατεστημένο. Ο Ραχόι έχτισε όλη την επιχειρηματολογία του στο όνομα της λεγόμενης «σιωπηρής πλειοψηφίας» που ήταν, υποτίθεται, ενάντια στην ανεξαρτησία. Τώρα, μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη και την πρωτοφανή συμμετοχή που έφτασε το 82%, μίλησε… και η «σιωπηρή πλειοψηφία». Και το κόμμα του δεν μπορεί καν να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα καθώς απαιτούνται 5 κατ’ ελάχιστον βουλευτές ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει μόνο 3!

Συνέχεια

Δεκέμβριος 23, 2017

Δεκέμβρης 1963: η αρχή του εθνικιστικού διαχωρισμού

Του Παναγιώτη Σολωμού

 

ermou_typos

 

Ο Δεκέμβρης του 1963,ειναι μαζί με τον Ιούλιο του 1974 οι πιο σημαντικές περίοδοι της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Συνέχεια

Δεκέμβριος 22, 2017

Cyta Hellas: αγωνιζόμαστε για να σωθούν οι θέσεις εργασίας μας

Την Τρίτη 19 Δεκέμβρη έληξε η περίοδος υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas. Δύο εταιρείες από τις τρεις που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αυτές είναι η Vodafone και η Wind ενώ η κινέζικη PCCW τελικά δεν κατέθεσε κάποια πρόταση. Οι προτάσεις θα εξεταστούν από τον βασικό μέτοχο, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) της οποίας η Cyta Hellas αποτελεί θυγατρική. Η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από την Κυπριακή Βουλή καθώς η Cyta αποτελεί ουσιαστικά μια δημόσια επιχείρηση (ακόμα). Οι προθέσεις της διοίκησης της εταιρείας είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό, με χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε σαν διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas, τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη.

Βαγγέλης Κολτσίδης,
γενικός γραμματέας σωματείου εργαζομένων CYTA Hellas

Συνέχεια