Απρίλιος 4, 2018

Ανοίξτε όλα τα οδοφράγματα!

Το Σάββατο 31/3 η ΝΕΔΑ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνιας.

Την Τρίτη 3/4 συμμετείχε στην πολιτική γιορτή που πραγματοποιήθηκε για τα 10 χρονια από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας που οργάνωσε η Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος.

Συνέχεια

Advertisements
Απρίλιος 23, 2018

Είναι στη «φύση» του ανθρώπου ο καπιταλισμός;

 του Πάνου Γιακουμίδη

Καθημερινά ρητά…

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι ο άνθρωπος «είναι άπληστος από τη φύση του», «έχει καταστροφικές τάσεις γι’αυτό καταστρέφει το περιβάλλον» και εν τέλει ότι ο καπιταλισμός επικρατεί γιατί «έτσι είναι ο άνθρωπος από τη φύση του». Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν πλέον τη βασική θεώρηση στο κοινωνικό ιστό παγκοσμίως και είναι απόλυτα λογικό αφού ο καπιταλισμός αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα. Θεωρείται «μαγκιά» να «κάνεις πολλά λεφτά» και «μεγάλη περιουσία» όντας ένας «επιτυχημένος» επιχειρηματίας στα μάτια της κοινωνίας. Για παράδειγμα ο Ωνάσης παλιά, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Σαββίδης, ο Bill Gatesτης Microsoft, ο Amancio Ortega της Zara και άλλοι «επιτυχημένοι» επιχειρηματίες! Αυτό βέβαια που η άρχουσα τάξη των επιχειρηματιών δεν θέλει να εξετάζεται είναι το πώς «γίνονται τα λεφτά και οι περιουσίες» και που οφείλεται όλη αυτή η «επιτυχία».

Συνέχεια

Απρίλιος 16, 2018

No to the bombing of Syria! Build a mass movement against the war

article of Serge Jordan, from the CWI website, the international that NEDA is part of

 

 

Συνέχεια

Απρίλιος 16, 2018

Όχι στον βομβαρδισμό της Συρίας! Για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα!

Οι θέσεις της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI) στην οποία συμμετέχει η ΝΕΔΑ σχετικά με την επικίνδυνη πολεμική κλιμάκωση που υπάρχει αυτές τις μέρες στη Συρία. Άρθρο από το site της CWI, www.socialistworld.net.

 

Συνέχεια

Απρίλιος 4, 2018

Η «πορεία επιστροφής» και η σφαγή των Παλαιστινίων από τον στρατό του Ισραήλ

Κι ενω η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράφει νέες αμυντικές συμφωνίες και συνεταιρισμούς με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη σφαγή των παλαιστινίων.

Συνέχεια

Μαρτίου 30, 2018

Νόμιμες από σήμερα οι αμβλώσεις στην Κύπρο!

Με 33 ψήφους υπέρ, 8 κατά, 6 αποχές, πέρασε η αλλαγή του ποινικού κώδικα την οποία είχε επεξεργαστεί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να αποποινικοποιηθούν οι αμβλώσεις.

σχόλιο της ΝΕΔΑ

Συνέχεια

Μαρτίου 30, 2018

Για την υπόθεση της Έλενας και του παιδεραστή/ βιαστή παπά: Πόσες Έλενες ακόμα;

Η Έλενα Φραντζή η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, σωματικής βίας, παραμέλησης από τους «ανάδοχους γονείς» αλλά ταυτόχρονα παραμελημένη και από το τμήμα κοινωνικής ευημερίας. Δυστυχώς συνεχίζει μέχρι και σήμερα, ακόμη και νεκρή, να είναι θύμα του σεξισμού και του τραμπουκισμού της πατριαρχικής κοινωνίας, με την αρωγή και των ΜΜΕ τα οποία την ξαναδικάζουν και στην ουσία αθωώνουν τον παιδεραστή- παπά!

της Αθηνάς Καρυάτη

Συνέχεια

Μαρτίου 23, 2018

Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό;

Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση.

Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net

Συνέχεια

Μαρτίου 23, 2018

Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους;

Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζεται η Τουρκία τελικά επιβλήθηκαν.

του Αντρέα Παγιάτσου

 

Συνέχεια

Μαρτίου 16, 2018

Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο)

Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και της γενικής απεργίας που κάλεσαν γυναικείες και εργατικές οργανώσεις της χώρας. Η Άννα Γκαρθία, εξηγεί γιατί δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο, απαντώντας στις εκπροσώπους του κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος», που προσπαθούν να παρουσιάσουν την 8η Μάρτη σαν «μια γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους», την ώρα που οι ίδιες και το κόμμα τους εφαρμόζουν πολιτικές που φτωχοποιούν και στερούν τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων γυναικών στην Ισπανία.