S.O.S στα Δημόσια Νοσηλευτήρια – Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

της Μ. Καρπασία

Mετά το περιστατικό ξυλοδαρμού νοσηλεύτριας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, καταδικάζοντας το γεγονός, στην ανακοίνωση της πολύ σωστά αναφέρει ότι:

«η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που, άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται με τη διαχείριση των αυτόνομων νοσηλευτηρίων δεν έχουν λάβει τα κατ’ επανάληψη μηνύματά μας και δεν μας έχουν προστατέψει από τον κάθε λογής ασυνείδητο πολίτη. Ζητούμε προστασία και ασφάλεια για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο καθήκον. Διαφορετικά, να τα κλείσουμε και να πάμε στα σπίτιά μας για να είμαστε ασφαλείς!» https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/pasyno-zita-prostasia-gia-ta-meli-tis-meta-ton-xylodarmo-nosileytrias.

Ενώ ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας υπεύθυνος για τα δημόσια νοσηλευτήρια απάντησε ότι:

«…εκφράζει την συμπαράσταση του προς την νοσηλεύτρια που έπεσε θύμα βίας εν ώρα καθήκοντος….Ως Οργανισμός θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο προσωπικό μας και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο το έργο του, καταλήγει η ανακοίνωση». (Καθημερινή 6/6/22)!

Μόνο αυτό! Δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας!

Φυσικά πρέπει να καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα κάθε πράξη βίας και παραβατική συμπεριφορά που θυματοποιεί το προσωπικό στην πρώτη γραμμή στις υπηρεσίες υγείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γιατροί ή νοσηλευτές γίνονται θύματα βίας. Η κατεπανάλληψη δείχνει ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά είναι έκφραση ενός δομικού προβλήματος!

Πόση ανέχεια πρέπει να δείξει πια το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό αλλά και οι ασθενείς που καταφθάνουν για βοήθεια στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και αναμένουν ατέλειωτες ώρες για να εξεταστούν και να τους δοθεί εξιτήριο ή νοσηλεία (αν είναι τυχεροί και επιβιώσουν);

Φυσικά η πλειοψηφία των ασθενών θα καταλήξουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των «δημόσιων νοσηλευτηρίων» αφού είναι τα μόνα που έχουν προσιτές τιμές (10 ευρώ) αλλά είναι συστηματικά υποστελεχωμένα!

Αντίθετα στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια/ κλινικές χρειάζεται κάποιος από 500 έως 1000 ευρώ για μια απλή διάγνωση ή θεραπεία ανεξάρτητα του αν είναι οι ασθενείς διακαιούχοι του ΓΕΣΥ και οι κλινικές συμβεβλημένες στο ΓΕΣΥ, κι άρα χρηματοδοτούνται .

Πόση ανέχεια θα δείχνουμε πλέον όταν είναι φανερό ότι το ΓΕΣΥ έχει αποτύχει πλήρως να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα της υγείας για όλους που υποσχέθηκε ενώ έχει ενισχύσει με σκανδαλώδη τρόπο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τους ιδιώτες γιατρούς.

Είναι καθημερινά στη δημοσιότητα τα υπέρογκα ποσά με τα οποία αμείβονται μερίδα γιατρών, είμαστε μάρτυρες των αστρονομικών τιμών σε εργαστηριακές αναλύσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο όρο τιμών της Ευρώπης, από τις οποίες επωφελούνται και πάλι ιδιωτικά χημεία.

Αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για την πρόσληψη προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, για τη σωστή αμοιβή και σεβασμό των εργασιακών συμβάσεων, για τη δωρεάν και ισότιμη ιατρική περίθαλψη όλων και κυρίως των ευάλωτων ομάδων (ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, ανέργων και φοιτητών)

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει:

-Απαιτούμε αύξηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια όπως και πλήρη επιχορήγηση αναλώσιμων όλων των ειδών και φαρμάκων.

-Απαιτούμε ισότιμη δωρεάν πρόσβαση σε όποιο νοσηλευτήριο επιθυμεί ο ασθενής όπου υπάρχει σύμβαση με το ΓΕΣΥ

-Απαιτούμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις χωρίς λίστα αναμονής για όλο τον πληθυσμό

-Απαιτούμε δωρεάν θεραπείες για άτομα που το χρειάζονται και όποτε το χρειάζονται: φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κά

-Απαιτούμε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε τοπικό επίπεδο, προσβάσιμες για όλο τον πληθυσμό – δομές και παροχές για ψυχικά ασθενείς και κατάργηση των βάρβαρων μεθόδων υποχρεωτικής νοσηλείας -Κατεδάφιση του Ψυχιατρείου

Ο κατάλογος απαιτήσεων για τη Δημόσια Υγεία είναι τεράστιος!

Για να ικανοποιηθούν στην ουσία όλα αυτά πρέπει να έχουμε Δωρεάν Υπηρεσίες Υγείας για όλους, κάτι που το νεοφιλελεύθερο σύστημα δεν αποδέχεται, γιατί το κέρδος υπερβαίνει και καταπατεί κάθε δικαίωμα. Για το αυτό το λόγο, αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει! Μέχρι τότε χρειάζεται δραστική μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ και τιμωρία όσων κλέβουν στις πλάτες μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: