Ναι σε πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού – Μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους!

Όχι στις διχαστικές και εκδικητικές πολιτικές της κυβέρνησης!

Μετά την κατάργηση των δωρεάν rapid test, η κυβέρνηση έφτασε από τις 15/12 να απαγορεύει την είσοδο σε ανεμβολίαστους κατοίκους του νησιού σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους κτλ) και σε χώρους αναψυχής λίγες μέρες πριν τις γιορτές. Αυτή η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοιού.

Αποτελεί επίσης ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρεί από την αρχή πανδημίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση και το χτύπημα (στις 13/2/2021) των διαδηλώσεων (παρόλο ότι ήταν με μάσκες και τηρούνταν αποστάσεις). Η εκδικητική πολιτική αυτή είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση που έχουν πάρει κι άλλες δεξιές κυβερνήσεις διεθνώς, οι οποίες σαν επόμενο βήμα προχωρούν σε διαθεσιμότητα και απολύσεις ανεμβολίαστων!

Είναι γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των συνεπειών της πανδημίας, μειώνοντας την έκταση της διασποράς της ασθένειας και των συνεπειών της σε πολλούς από όσους έχουν νοσήσει, συμβάλλοντας στη μείωση της θνησιμότητας. Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές παγκοσμίως και άρα αποτελούν ένα αναπόσπαστο όπλο στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Γιατί όμως υπάρχει δισταγμός από ένα κομμάτι της κοινωνίας;

Τα εμβόλια δεν έχουν πετύχει και δεν μπορούν να πετύχουν την εξαφάνιση της ασθένειας και το χτίσιμο της «ανοσίας της αγέλης» στο προβλεπτό μέλλον, κάτι που αποτελούσε τον αρχικό στόχο και προπαγάνδα των εκπροσώπων του συστήματος.

Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους: . κατ’ αρχήν γιατί τα υπάρχοντα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού όπως π.χ. τα εμβόλια των «παιδικών ασθενειών» – προστατεύουν όμως τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που θα εμβολιαστεί, από το να εισαχθεί σε ΜΕΘ και να πεθάνει αν νοσήσει. Κατά δεύτερον, όσο τα εμβόλια δεν χορηγούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, στις «αναπτυσσόμενες» και φτωχές χώρες ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και οι σύγχρονες μετακινήσεις μεταφέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάθε γωνιά της γης καθιστώντας τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του..

Παράλληλα η εμφάνιση παρενεργειών από τα εμβόλια που σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί και στον θάνατο, δημιουργεί φυσιολογικές ανησυχίες. Πιο σημαντική ανησυχία ακόμη, είναι το θέμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία για τις οποίες δεν υπάρχει εξασφάλιση.

Το γεγονός ότι πρόκειται για εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε ελάχιστο χρόνο και άρα αντικειμενικά δεν υπάρχει η δυνατότητα πειραματισμού και διερεύνησης για μακροχρόνιες παρενέργειες, καλλιεργούν ενδοιασμούς σε σημαντική μερίδα του κόσμου στο να εμβολιαστεί.

Οι αμφιβολίες ενισχύονται από το γεγονός πως οι πολυεθνικές του φαρμάκου ζήτησαν από τις κυβερνήσεις διεθνώς και πέτυχαν να απαλλαγούν από οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες σε περίπτωση που τα εμβόλια προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία σε κάποιο μελλοντικό στάδιο.

Στα πλατιά λαϊκά στρώματα, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και στις στατιστικές που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι ειδικοί. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι δικαιολογημένη. Στον καπιταλισμό η «ανεξάρτητη» επιστημονική έρευνα και γνώση δεν είναι ο κανόνας αλλά αφορά μια μικρή μειοψηφία επιστημόνων. Η κυρίαρχη επιστημονική έρευνα και γνώση είναι υποταγμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι φαρμακευτικών-κυβερνήσεων δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες ακόμα και σε άτομα που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό. Και αυτές οι ανησυχίες εντείνονται ακόμα περισσότερο από τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως π.χ. καρκινογόνο ταλκ της Johnson ή την κρίση εθισμού στα οπιοειδή παυσίπονα στις ΗΠΑ.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας για την πλειοψηφία του πληθυσμού, ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, ο πιο ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από την Covid-19 είναι ο εμβολιασμός. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το γεγονός όμως να μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εμβολιασμό με τον αυταρχικό τρόπο της έμμεσης ή άμεσης υποχρεωτικότητας.

Η έμμεση ή άμεση υποχρεωτικότητα, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί μιας σειράς υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας, τμημάτων της Εκκλησίας αλλά και της ακροδεξιάς και των φασιστών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τσουβαλιαστεί όλος ο κόσμος που είτε έχει προβληματισμούς είτε τελικά δεν θέλει να εμβολιαστεί με θεωρίες περί «ελέγχου της σκέψης», 5G, τσιπάκια κλπ.

Ωστόσο, αυτές οι γελοίες και αντιδραστικές απόψεις δίνουν τον τόνο στο λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», πράγμα για το οποίο όμως έχουν σημαντικές ευθύνες και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που ταυτίζουν κάθε διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική της κυβέρνησης με «fakenews», «ψεκασμένους» κοκ.

Αυτό που θα ήταν απαραίτητο, θα ήταν να γίνεται μια ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση στη βάση πραγματικών δεδομένων ώστε ο καθένας να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει για τον εαυτό του. Αυτό όμως (την πραγματικά αντικειμενική ενημέρωση δηλαδή) είναι κάτι που δεν πρόκειται να δούμε από την πλευρά της κυβέρνησης και του κατεστημένου.

Νοιάζεται το κατεστημένο και η κυβέρνηση για την υγεία μας;

Για το κατεστημένο τα μέτρα παίρνονται για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αλλιώς, αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να μας προστατεύσει από την πανδημία, τα δύο χρόνια που μας πέρασαν, θα είχε κάνει αποφασιστικές επενδύσεις στην Δημόσια Υγεία έτσι ώστε να μην είναι το νοσοκομείο αναφοράς και οι ΜΕΘ γεμάτες με κρούσματα, ούτε να αναγκάζονται τα δημόσια νοσοκομεία να αναστείλουν μη επείγοντα χειρουργεία για να νοσηλεύσουν τους νοσούντες, θα έκανε ενδελεχείς κι όχι ενδεικτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια – από όπου εισήλθε στο νησί ο ιός, και από όπου εισέρχονται οι μεταλλάξεις, θα είχε αποσυμφωρίσει τις σχολικές τάξεις στα σχολεία, έτσι ώστε να μην γίνονται αυτά χώροι μετάδοσης του ιού, θα επέβαλε πραγματικά άδειες ασθενείας στον ιδιωτικό τομέα, και θα έκανε ουσιαστική ιχνυλάτηση, κα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται σταθερά την ενίσχυσή της δημόσιας υγείας αλλά συνεχίζει και εντείνει την πολιτική της συρρίκνωσης και των περικοπών αποκαλύπτει την εγκληματική της στάση.

Την ίδια στιγμή, ο διχασμός που προκαλούν οι πολιτικές της κυβέρνησης ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, κυριαρχεί στην συζήτηση στην κοινωνία, αφήνοντας την ουσία, τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στην Υγεία, την κατάσταση του ΓΕΣΥ και του ΟΚΥΠΥ, στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους στο απυρόβλητο.

Τα εμβόλια ένα από τα όπλα και όχι το μόνο

Τα εμβόλια είναι ένα από τα όπλα που έχουμε ενάντια στην πανδημία, αλλά δεν είναι τα μοναδικά. Για να προστατευτούμε από τον ιό και να περιορίσουμε την πανδημία χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων και πολιτικών όπως μάσκες (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε όλους τους χώρους), αποστάσεις, καλός αερισμός των χώρων, τακτικά δωρεάν εργαστηριακά τεστ για όλους, ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, τακτικός έλεγχος τήρησης των μέτρων και όχι δειγματοληπτικά..

Από τη στιγμή που πλέον είναι γνωστό ότι είτε εμβολιασμένος κάποιος είτε ανεμβολίαστος, μπορεί να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιό, έστω κι αν αυτό γίνεται με μικρότερο ιικο φορτίο από τους εμβολιασμένους, τα δωρεάν τεστ θα έπρεπε να είναι απαραίτητα για όλους. Το γεγονός ότι τα τεστ αυτά έπρεπε να γίνουν επί πληρωμή είναι ένας έμμεσος εξαναγκασμός για τον εμβολιασμό, αλλά και ένα «πρόστιμο» της τάξης των 120 ευρώ το μήνα, που για τα χαμηλά εργαζόμενα στρώματα είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Τα rapid τεστ ακόμη κι αν δεν είναι 100% αποτελεσματικά, θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν σε όλο το πληθυσμό και να γίνονται σε τακτά διαστήματα για να μπορούν οι νοσούντες να απομονωθούν άμεσα και να μην μεταδώσουν τον ιό. Την ίδια στιγμή χρειάζεται να δοθεί έμφαση και στα τεστ αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να δείξουν το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού κι έτσι τον πιο στοχευμένο εμβολιασμό.

Η υποχρέωση και ο εξαναγκασμός δεν πείθει τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Αυξάνει την ανησυχία και προκαλεί αντιδράσεις. Και στις σημερινές συνθήκες σπρώχνει ένα κομμάτι του κόσμου σε κύκλους και κινητοποιήσεις όπου η ακροδεξιά παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιπλέον την ίδια στιγμή που ένα ποσοστό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί θα το κάνει κάτω από τον εκβιασμό, ένα άλλο ποσοστό θα ψάξει για ψεύτικα δικαιολογητικά, γιγαντώνοντας τα υπάρχοντα κυκλώματα. Το πρόβλημα δεν θα είναι ορατό και αυτό θα το κάνει πιο επικίνδυνο.

Η Αριστερά την ίδια στιγμή που πρέπει να στηρίζει τα καθολικά προγράμματα εμβολιασμού για την covid19 πρέπει να σταθεί ενάντια στην υποχρεωτικότητα και τον εξαναγκασμό, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις.

Πρέπει να σταθεί ενάντια στον αποκλεισμό στις διαθεσιμότητες και τη στέρηση μισθού, τις απολύσεις ή διαθεσιμότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μπορεί να έρθουν σε ένα επόμενο στάδιο και την οικονομική εξόντωση όσων φοβούνται ή δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.

Δημόσια δωρεάν υγεία για την κοινωνία

Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει καθαρό ότι δεν μπορεί η τύχη της υγείας του πληθυσμού παγκοσμίως να εξαρτάται από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου. Ο μόνος τρόπος για να αναπτύσσονται ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του συνόλου, είναι να περάσουν οι εταιρείες αυτές στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Μόνο με δημόσια έρευνα, με δεδομένα ανοιχτά σε όλους, συντονισμένη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας κλπ μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα και φαρμακευτικά προϊόντα που θα ενέπνεαν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κόσμο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι δυνατόν να συμβούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε, γι’ αυτό ο αγώνας για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, για ασφαλή φάρμακα και εμβόλια, για το σπάσιμο των πατεντών, για εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας κλπ περνάει μέσα από των αγώνα για την ανατροπή του συστήματος και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής, δημοκρατικής, ελεύθερης, σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Διεκδικούμε:

 • Καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2 σε ολόκληρο τον κόσμο – όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
 • Μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και μη.
 • Μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
 • Επενδύσεις στα δημόσια νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ κι όχι σε άλλες παροχές στον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία από τον προϋπολογισμό – να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που κερδοσκοπούν στις πλάτες μας και έχουν δει την κερδοφορία τους να εκτινάσσεται μέσα στα χρόνια της κρίσης.
 • Επενδύσεις στην παιδεία για αποσυμφόρηση των σχολείων και δημιουργία ενός ασφαλή περιβάλλοντος για τα παιδιά, ελεύθερη επιλογή διαδικτυακών μαθημάτων .
 • Άρση των πατεντών των εμβολίων. Όλα τα εμβόλια ανεξαιρέτως δημιουργήθηκαν με τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις – χρήματα των φορολογούμενων. Δεν μπορούν να αποτελούν ιδιοκτησία των εταιρειών αλλά είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι πατέντες και όλα τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τα εμβόλια πρέπει να γίνουν δημόσια. Να αξιολογηθούν και επαναξιολογηθούν από ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων και να παραχθούν μαζικά από εθνικοποιημένες φαρμακοβιομηχανίες κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας και τον έλεγχο των εργαζομένων.
 • Όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό; στις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και την οικονομική εξόντωση όσων φοβούνται ή δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Η συνύπαρξη εμβολιασμένων και μη μπορεί να είναι εφικτή με πολλά και τακτικά δωρεάν εργαστηριακά τέστ, χρήση μασκών, καλό αερισμό και τήρηση όλων των σχετικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας όπως και με την επιλογή της τηλεργασίας.
 • Δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και προσωποποιημένη πληροφόρηση σχετικά με τους εμβολιασμούς. Σήμερα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν διαθέτουν ούτε ένα φυλλάδιο που να εξηγεί με εκλαϊκευμένο τρόπο το πώς λειτουργούν τα εμβόλια και ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού.
 • Πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των σπάνιων παρενεργειών του εμβολίου. Υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση του κόσμου για το ποιες είναι, τι θα πρέπει να προσέξει ο καθένας και πώς θα αντιμετωπιστούν αν ενδεχομένως παρουσιαστούν.
 • Τεστ αντισωμάτων πριν τον εμβολιασμό για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει ήδη νόσηση και αν χρειάζεται επομένως ή όχι εμβολιασμός. Έλεγχος για υποκείμενα προβλήματα και νοσήματα πριν τον εμβολιασμό ώστε να αξιολογηθεί αν πρέπει να γίνει εμβολιασμός ή/και να επιλεχθεί το κατάλληλο εμβόλιο.
 • Γενναία χρηματοδότηση για την ανάπτυξη περισσότερων φαρμάκων και θεραπειών για την covid19. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί φάρμακα, εγκεκριμένα από τον FDA -Food and Drug Administration, τον αμερικανικό οργανισμό έγκρισης φαρμάκων, που θεραπεύουν ή αποτρέπουν την πιο βαριά νόσηση ενός κομματιού των ασθενών, για τα οποία η κυβέρνηση και η ομάδα ειδικών της δεν μιλάνε καθόλου. Οι έρευνες για φάρμακα και θεραπείες που θα είναι αποτελεσματικά σε μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού και καθολικά θα πρέπει να συνεχιστούν, να χρηματοδοτηθούν αδρά και να αποτελούν ιδιοκτησία της κοινωνίας – όχι ιδιωτικών εταιρειών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: