9/10 βιασμούς δεν καταγγέλλονται – 3/10 θύματα βιασμού δέχονται απειλές και πιέσεις για μη καταγγελία ή απόσυρση της καταγγελίας για βιασμό! Φτάνει πια!

Το 2020 δημοσιεύθηκε ίσως η μόνη έρευνα γύρω από το θέμα του βιασμού στην Κύπρο1. Είναι ένα έγκλημα το οποίο δέχεται τον μεγαλύτερο στιγματισμό, όχι προς τον θύτη αλλά προς το θύμα!

Σύμφωνα με την έρευνα η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά καταδικών βιασμών στην Ευρώπη και οι ποινές είναι ανεπαρκείς και μη αποτρεπτικές.

Παρόλο που καταγράφονται 24 βιασμοί κατά μέσο όρο κατά έτος, 9 – 10 βιασμούς δεν καταγγέλλονται!

3 στις 10 περιπτώσεις τα θύματα δέχονται απειλές/πιέσεων για μη-καταγγελία ή απόσυρση της καταγγελίας για βιασμό!

Έτσι μπορεί σύμφωνα με την Eurostat, η Κύπρος να κατέχει την έκτη πιο χαμηλή θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ σε σχέση με τη συχνότητα του βιασμού – 2.34 βιασμούς ανά 100.000 κατοίκους σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα 1.45/100.000 που κατέλαβε την χαμηλότερη θέση και την Βρετανία 92.08/100.000 που κατέλαβε την υψηλότερη (στοιχεία 2017), αλλά αυτά τα νούμερα αφορούν τις περιπτώσεις που έγιναν καταγγελίες και εξετάστηκαν κι όχι τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία.

Και σε αυτά τα νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται βιασμοί που καταχωρούνται ως περιστατικά βίας στην οικογένεια! Έτσι μπορεί να είχαμε κατά την περίοδο 2015 ως και το 2019 106 υποθέσεις βιασμού καταχωρημένες στο μητρώο εγκλήματος2, αλλά κατά την περίοδο 2014 – 2018 αναφέρθηκαν στην Αστυνομία 4.363 περιστατικά βίας στην οικογένεια, με το 70% των θυμάτων να είναι γυναίκες και κορίτσια. Από αυτά τα περιστατικά το 62% αφορούσαν σωματική βία3.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) του 2014, το 22% Κυπρίων γυναικών έπεσε θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό του από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ ποσοστό 36% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.4

Παρόλο που οι αρχές και η κυβέρνηση ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο “κατηγορούν” τα θύματα που δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους ή την κακοποίηση τους, περιπτώσεις σαν αυτή της 19χρονης Βρετανίδας που παρόλο που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον βιασμό της, τελικά καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, από θύμα δηλαδή μετατράπηκε σε θύτη είναι χαρακτηριστικό!

Πως να έχουν εμπιστοσύνη οι γυναίκες στις αρχές!; Η διαδικασία που περνά μια γυναίκα όταν αποφασίσει να καταγγείλει τον βιασμό της στην αστυνομία και να ακολουθήσει το νομικό δρόμο έχει χαρακτηριστεί ως «δεύτερος βιασμός», εξαιτίας του τρόπου που θα την αντιμετωπίσουν οι αρχές. Σύμφωνα με τον Α. Τσιγκρή, Διδάκτωρα εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «ακόμη και οι γιατροί και ιατροδικαστές μπορεί να κατηγορήσουν τα θύματα για το βιασμό τους».5

Δεν είναι όμως μόνο «οι Αρχές» που έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Πολύ συχνά, αν όχι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε μια καταγγελία βιασμού είναι από καχύποπτη («μήπως λέει ψέματα;», «μήπως απλά άλλαξε γνώμη μετά;» κοκ), μέχρι καταδικαστική για το θύμα («τα θελε και τα πάθε»), συμπεριφορές που αναπαράγονται και μεγεθύνονται και από τα ΜΜΕ.

Σε μια άλλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 35% των ερωτηθέντων στην Κύπρο υποστηρίζει ότι μπορεί να δικαιολογηθεί “σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση”! Το 35% λοιπόν των ερωτηθέντων δικαιολογεί τον βιασμό!6

Κάθε φορά που γνωστοποιείται μια περίπτωση βιασμού, τα σχόλια είναι γνωστά – “είχε πιει πολύ”, “κυκλοφορούσε μόνη της το βράδυ”, “κάτι θα του έκανε”, “φορούσε προκλητικά ρούχα”, “τον προσκάλεσε σπίτι της” και άλλα πολλά.

Καμία συμπεριφορά και κανένα ρούχο δεν αποτελεί πρόσκληση ή πρόκληση για βιασμό. Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί το βιασμό!

Ο βιασμός δεν είναι μια πιο βίαιη μορφή ερωτικής επιθυμίας και επαφής. Είναι ένα έγκλημα με θύτη ένα άτομο πιο δυνατό και θύμα ένα πιο αδύναμο! Είναι άσκηση εξουσίας, κυριαρχίας και επιβολής του θύτη πάνω στο θύμα. Ακραία μορφή εξευτελισμού και αντικειμενοποίησης.

*****

Στατιστικά, οι περισσότεροι βιαστές είναι Κύπριοι και ακολουθούν οι Ρουμάνοι και μετά οι Ρώσοι. Τα θύματα είναι, κυρίως, Κύπριες και ακολουθούν οι Βρετανίδες και μετά οι Ρωσίδες και οι Βιετναμέζες.

Ο βιασμός λοιπόν δεν αφορά τις τουρίστριες, τις μετανάστριες, τις ξένες. Αφορά όλες τις γυναίκες στην Κύπρο!

Αφορά τις νοοτροπίες που καλλιεργούνται – την κουλτούρα του βιασμού που θυματοποιεί το θύμα κι αφήνει ελεύθερους τους θύτες, αφορά την ατιμωρησία και την αυθαιρεσία της αστυνομίας να αποφασίζει και κλείνει υποθέσεις βιασμού με συνοπτικές διαδικασίες “για να μην δυσφημιστεί το νησί”!

Αυτή την νοοτροπία – αυτή τη κουλτούρα πρέπει να ανατρέψουμε.

Το καπιταλιστικό σύστημα αναπαράγει τον σεξισμό σε κάθε ευκαιρία – από τα ΜΜΕ, το σχολείο, την θρησκεία, τον πολιτισμό.

Δεν είναι τυχαίο που πέρυσι μετά την καταγγελία της Μπεκατώρου και της Ελευθερίου βγήκαν στη δημοσιότητα καταγγελίες που αφορούσαν από ανθρώπους του αθλητισμού και της τέχνης μέχρι πολιτικούς και πρώην Μητροπολίτες!

Ζούμε σε μια κοινωνία που η γυναίκα θεωρείται κατώτερη από τον άντρα. Μια κοινωνία σεξιστική. Από εκεί προέρχονται και οι αντιλήψεις ότι η γυναίκα έχει ευθύνη για τον βιασμό της.

Από εκεί προέρχονται και οι αντιλήψεις ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να φλερτάρει, δεν πρέπει να πιει, δεν πρέπει να φορέσει «προκλητικά» ρούχα, δεν πρέπει να γυρνά μόνη της τα βράδια… Πρέπει «να προσέξει» για να μην βιαστεί.

Αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να ανατρέψουμε. Όπως και συνολικά τις αντιλήψεις ότι η βία του «φυσικά» δυνατού απέναντι στον πιο «αδύναμο» είναι αποδεκτή. Η βία του ντόπιου απέναντι στον μετανάστη. Η βία του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο κοκ. Με όποια μορφή και αν έχει αυτή η βία – σωματική, οικονομική, λεκτική….

Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς βία, χωρίς σεξισμό, χωρίς ρατσισμό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

1https://simerini.sigmalive.com/article/2020/6/14/nea-ereuna-gia-to-adikema-tou-biasmou-sten-kupro/

https://www.sigmalive.com/news/local/634895/erevna-gia-viasmous-stin-kypro-to-savvatokyriako-to-50-ton-ypotheseon-vid

2https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/882042/106-biasmoi-se-mia-pentaetia-tromazoyn-oi-arithmoi-pinakes

3(ό.π. σημ.)

4(ό.π. σημ.)

5https://www.vice.com/gr/article/8q4wyb/giati-den-milame-gia-tous-viasmous-twn-gynaikwn

6https://www.dw.com/en/more-than-a-quarter-of-europeans-say-rape-can-be-justified/a-36591603

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: