16 Σεπτέμβρη – έφεση της 19χρονης Βρετανίδας στο Ανώτατο Δικαστήριο – Ο βιαστής είναι το σύστημα! Στεκόμαστε δίπλα της!

Δύο χρονιά έχουν περάσει από την σκανδαλώδης απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου να καταδικάσει για δημόσια βλάβη την 19χρονη Βρετανίδα που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από 12 Ισραηλινούς.

Αν κάποιος έχει προκαλέσει “δημόσια βλάβη” στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την υπόθεση είναι το κράτος – ο χειρισμός από την αστυνομία, η απόφαση του δικαστηρίου – που δίνει το μήνυμα ότι η Κύπρος καλύπτει βιαστές, ενώ ακόμη κι όταν γίνεται καταγγελία αυτή δεν εξετάζεται αλλά θυματοποιείται το θύμα!

Μετά την καταδίκη η Βρετανίδα, η οικογένειά της και οι δικηγόροι της έχουν σπάσει την σιωπή. Έχουν παραχωρήσει αμέτρητες συνεντεύξεις απαντώντας σε όλα τα ψέματα που κυκλοφορούσαν από τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ η υπόθεσή της έχει γίνει ντοκιμαντέρ.

Το θάρρος της Βρετανίδας να καταγγείλει τον βιασμό έχει γίνει έμπνευση για άλλες γυναίκες να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τον βιασμό που υπέστησαν όταν έκαναν διακοπές στην Κύπρο αλλά και σε άλλα μέρη.

Οι δικηγόροι της είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου θα εξετάσει την προσφυγή της κι αν δεν αναιρεθεί η καταδίκη της, οι δικηγόροι της σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δημόσια Βλάβη προκαλεί η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα

Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στην δημοσιότητα είναι φανερό ότι η Βρετανίδα καταδικάστηκε ήδη από την αστυνομία πριν να πάει η υπόθεση στο δικαστήριο.

Μετά την καταγγελία της και την σύλληψη των ισραηλινών, η αστυνομία βασίστηκε σε ένα βίντεο που κατέθεσαν οι ισραηλινοί, που δείχνει την Βρετανίδα να κάνει συναινετικό σεξ με έναν από αυτούς. Με αυτό το κριτήριο οι αστυνομικοί κάλεσαν την Βρετανίδα στο τμήμα για “διευκρινήσεις”, την κράτησαν για 7 ώρες σε ένα δωμάτιο, χωρίς την παρουσία μεταφραστή ή δικηγόρου. Εκεί με την απειλή της σύλληψης, την ανάγκασαν να υπογράψει ανάκληση της καταγγελίας της, η οποία ήταν εμφανώς γραμμένη από τους αστυνομικούς! Οι αστυνομικοί συνεπώς, εκτός διαδικασίας, καταδίκασαν την Βρετανίδα!

Σε αυτή την ανάκληση βασίστηκε το δικαστήριο για να βγάλει την απόφασή του. Ο δικαστής επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι αυτή δεν είναι δίκη για βιασμό. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί. Ο δικαστής δεν ήταν διατεθειμένος να ακούσει τίποτα άλλο. Δεν είναι πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος δικαστής υπερασπίζεται αστυνομικούς που καλύπτουν επιθέσεις που καταπατούν δικαιώματα γυναικών. Ο ίδιος δικαστής ήταν αυτός που αθώωσε τον ιδιοκτήτη καμπαρέ και τους αστυνομικούς που δεν εξέτασαν την υπόθεσή της Οξάνα, της Ρωσίδας θύμα τράφικινγκ που αυτοκτόνησε, και που για την υπόθεσή της το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ήδη καταδικάσει την Κυπριακή Δημοκρατία.!.

Αυτή είναι η αστυνομία και η δικαιοσύνη που οι κυβερνώντες καλούν τα θύματα βιασμού να εμπιστευτούν και να καταγγείλουν τον βιασμό και την κακοποίηση τους!

Δημόσια βλάβη προκαλεί η κυβέρνηση με το τουριστικό προϊόν που προωθεί!

Οι βιαστές της Βρετανίδας προέρχονταν από εξέχοντες οικογένειες στο Ισραήλ, στον στενό κύκλο του Νεντανιάχου και της κυβέρνησής του.

Αυτό φαίνεται να ήταν ένας ακόμη λόγος που τελικά αφέθηκαν χωρίς κατηγορίες. Η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ η οποία έχει αναπτυχθεί λόγω φυσικού αερίου, φαίνεται να επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. Για το φυσικό αέριο, και τα κέρδη των πολυεθνικών, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί ακόμη και βιαστές στο νησί!

Τα γεγονότα έγιναν στο Pambos Napa Rocks. Μετά την υπόθεση, το πρόγραμμα εργασίας με το οποίο ήρθε η Βρετανίδα στην Κύπρο, καταργήθηκε, καθώς και αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο από τους προορισμούς από πολλά ταξιδιωτικά γραφεία..

Δεν ήταν η πρώτη τουρίστρια που βιάστηκε εκεί! Μια ματιά μόνο στα σχόλια που έχουν αφήσει άλλες κοπέλες που έμειναν στο trip advisor (και άντρες οι οποίοι δεν βιάστηκαν αλλά δέχτηκαν επίθεση!) δείχνει την εικόνα.

To 2019 ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, τότε, Γιάννης Καρούσος εξαπέλυε απειλές εδώ κι εκεί ότι θα καταγγείλει για δυσφήμηση όποιον μιλήσει άσχημα για την Αγία Νάπα!

Δημόσια Βλάβη όμως και δυσφήμηση δεν κάνει αυτός που καταγγέλλει, αλλά η λειτουργία ενός τέτοιου ξενοδοχείου! Πώς είναι δυνατόν να υπερασπίζεται ένας δήμαρχος ένα τέτοιο τουριστικό προϊόν !!

Πως μπορούμε να δεχτούμε εμείς, ως εργαζόμενοι/ες, ως νεολαία της Κύπρου να υπάρχουν τέτοια υποστατικά στην Κύπρο;

Αν πραγματικά θέλει κάποιος δήμαρχος να αποκαταστήσει το όνομα της Αγίας Νάπας ως τουριστικού προορισμού, πρέπει να διερευνήσει όλα αυτά τα υποστατικά και να τους επιβάλει να ακολουθούν στοιχειώδης κανόνες υγιεινής , ασφάλειας και σεβασμού προς τους πελάτες τους!

Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί. Αυτό που ενδιαφέρει τους ξενοδόχους στην Αγία Νάπα είναι το γρήγορο και φτηνό κέρδος. Αυτό θέλουν να προστατεύσουν και οι κυβερνώντες! Κι έτσι ο Καρούσος από δήμαρχος, προβιβάστηκε σε Υπουργός Μεταφορών και Έργων!.

Αυτή την Κυβέρνηση έχουμε.

Αλληλεγγύη στα θύματα και κοινή πάλη ενάντια στον βιασμό

Δεν θα μαθαίναμε τίποτα από όλα αυτά, η Βρετανίδα θα ήταν στη φυλακή και οι βιαστές ελεύθεροι , χωρίς κανένα κόστος, αν δεν υπήρχε κινητοποίηση των γυναικείων κινημάτων σε Ισραήλ, Κύπρο και Αγγλία.

Μπορεί οι βιαστές να μην τιμωρήθηκαν επίσημα, αλλά το γυναικείο κίνημα στο Ισραήλ φρόντισε να μην περάσουν απαρατήρητοι. Το γυναικείο κίνημα στο Ισραήλ βρέθηκε από την αρχή στο πλάι της Βρετανίδας, κάλεσε σε κινητοποιήσεις, απαίτησε οι βιαστές να δικαστούν στο Ισραήλ, τόσο για τον βιασμό όσο και για την διακίνηση του βίντεο το οποίο είναι παράνομο στο Ισραήλ. Επίσης 265 ισραηλινοί και ισραηλινές συνέβαλαν στο ταμείο για τα έξοδα της Βρετανίδας, ενώ 52 ήρθαν στην Κύπρο την μέρα της τελικής δίκης για να διαδηλώσουν μαζί μας ενάντια στην θυματοποίηση του θύματος.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν και στην Αγγλία, ενώ στην Κύπρο γυναικείες οργανώσεις, ακτιβίστριες και ακτιβιστές, βρεθήκαν έξω από το δικαστήριο αρκετές φορές για υποστήριξη των δικαιωμάτων της Βρετανίδας.

Η αλληλεγγύη και τα κινήματα είναι η δύναμή μας απέναντι στο κράτος και τους κυβερνώντες που συγκαλύπτουν βιαστές και αναπαράγουν την κουλτούρα του βιασμού και θυματοποιούν επανειλημμένα τα θύματα.

Απαιτούμε:

  • την απόσυρση της καταδικαστικής απόφασης για δημόσια βλάβη προς την Βρετανίδα.
  • την εκδίκαση του βιασμού και καταδίκη των ισραηλινών βιαστών
  • απόλυση των αστυνομικών και των ανακριτών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
  • απόσυρση του συγκεκριμένου δικαστή από σχετικές υποθέσεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα!

Την Πέμπτη 16/9 καλείται κινητοποίηση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 9.30 το πρωί, και έξω από την Κυπριακή Πρεσβεία στο Λονδίνο την ίδια μέρα. Θα είμαστε εκεί και καλούμε όλους και όλες να παρευρεθούν και να στηρίξουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: