Ασήκωτες οι ευθύνες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη

για τις ελλείψεις στην υγεία, για την οργή του κόσμου και τα επεισόδια στον ΔΙΑ

του Δώρου Μιχαήλ

Με τα κρούσματα κορονοϊού να βρίσκονται ξανά στα ύψη και τα νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, 17 ολόκληρους μήνες μετά το πρώτο lockdown.

Η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της στα ΜΜΕ, προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στη μετάλλαξη Δέλτα και στους ανεμβολίαστους, κυρίως στη νεολαία. Ανεξάρτητα, όμως, από την αποδεδειγμένα μεγάλη μεταδοδικότητα της Δέλτα, το ερώτημα που παραμένει είναι το γιατί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κεφαλαίου δεν προχωρά σε δραστικά μέτρα ενίσχυσης του τομέα της υγείας, ικανά να προστατεύσουν τον πληθυσμό από την πανδημία, αλλά και από τις άλλες ασθένειες που ταλανίζουν τον κόσμο, με κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία του λαού, ακόμα και θανάτων λόγω ανεπαρκούς περίθαλψης.

Επίταξη κλινών ιδιωτικού τομέα Τώρα!

Οι εργαζόμενοι στον κρατικό τομέα υγείας, οι κατά τα άλλα «ήρωες» κατά της πανδημίας, συνεχίζουν να φορτώνονται όλο το βάρος, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, οι προτάσεις και οι κινητοποιήσεις τους για σωστή οργάνωση του συστήματος υγείας πέφτουν στο κενό, ενώ συναντούν και την αχαριστία εκ μέρους του κράτους.

Η πολιτική της μεταφοράς ασθενών μη covid στον ιδιωτικό τομέα, με το αζημίωτο για τις ιδιωτικές κλινικές, δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το τεράστιο πρόβλημα. Αυτό που απαιτείται αμέσως είναι η επίταξη από το κράτος όλων των κλινών του ιδιωτικού τομέα, με την ελάχιστη αποζημίωση.

Το ίδιο έπρεπε να ισχύσει με τα τεστ εδώ και καιρό, αντί να φορτώνονται τα κρατικά ταμεία με τα υπέρογκα έξοδα που καταβάλλονται στους ιδιώτες. Αφού οι κρατούντες παρομοιάζουν την πανδημία με εμπόλεμη κατάσταση, έφτασε η ώρα να επιβάλουν μέτρα που αυτή η κατάσταση επιτάσσει.

Αυτά τα μέτρα δεν είναι καν προς συζήτηση από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που συνεχίζει να υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκποιήσεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών. Αυτό της το επιτρέπει και η χλιαρή αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα και η αριστερά να οργανώσουν μαχητικές και γενικευμένες κινητοποιήσεις για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα προστατεύουν την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού.

Οι τραμπουκισμοί των θρησκόληπτων ταλιμπάν

Το κενό που υπάρχει στην αντιπολίτευση, προσπαθούν να το γεμίσουν οι κάθε λογής αρνητές του κορονοϊού, θρησκόληπτοι ταλιμπάν, ακόμα και κακοποιά στοιχεία, με διαδηλώσεις στο Προεδρικό όπως της Κυριακής 18.7 και τραμπουκισμούς στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ, όπου κινδύνεψε η ζωή αθώων εργαζομένων.

Φυσικά οι χιλιάδες των διαδηλωτών της Κυριακής δεν ήταν όλοι «ψεκασμένοι». Περιλάμβαναν άτομα που φοβούνται να εμβολιαστούν, που θέλουν να αντισταθούν στον αυταρχισμό των κυβερνώντων για τα μέτρα κατά της πανδημίας, ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους, κάποιοι και τα σπίτια τους, που φτωχοποιήθηκαν, που μπούχτισαν με τη διαφθορά των κυβερνώντων, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου. Ένα μίγμα που ευνοεί φασιστικές συμπεριφορές και που πρέπει να προβληματίσει το εργατικό κίνημα για τους ζοφερούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όχι στον αυταρχισμό και την καταστολή!

Τα βίαια επεισόδια στο ΔΙΑ έδωσαν την ευκαιρία σε κυβέρνηση και αστυνομία να προωθήσουν την πολιτική της «ανάλογης βίας». Δικαιολόγησαν την ολιγωρία τους να προστατέψουν τα γραφεία του σταθμού (έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση παρ’ όλο που προειδοποιήθηκαν), στο ότι «τα χέρια της αστυνομίας είναι δεμένα», λόγω του ελέγχου που δέχεται για προηγούμενα συμβάντα, όπως την καταστολή της διαδήλωσης των «Ως Δαμέ» της 13ης Φεβρουαρίου. Με λίγα λόγια θέλουν να χρησιμοποιούν τους Αίαντες και τις Αύρες τους για να βγάζουν μάτια αθώων διαδηλωτών, όπως της Αναστασίας, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ή να τη βγάζουν καθαρή μετά από τις ευθύνες τους για τις επτά δολοφονίες μεταναστριών και παιδιών (υπόθεση Ορέστη, κατά συρροήν δολοφόνου).

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Πρέπει να βγει μπροστά και να προστατέψει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην ειρηνική διαδήλωση, με προστατευτικά μέτρα από τους διοργανωτές, όπως έγινε στη μεγαλειώδη πορεία των «Ως Δαμαί» της 20ής Φεβρουαρίου.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Ένας βασικός λόγος που εμποδίζει κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση, ακόμα και στους επιστήμονες επιδημιολόγους που τη συμβουλεύουν, λόγω του ότι τους ταυτίζουν με την κυβέρνηση και τα μέτρα. Οι παλινωδίες στα μέτρα ήταν ο κανόνας: Μάσκα όχι, μετά μάσκα οπωσδήποτε, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Αστραζένεκα όχι στους μεγαλύτερους, μετά όχι στους μικρότερους, μετά οκ για όλους. Ο συνωστισμός στα σούπερμάρκετ οκ, λίγα άτομα στα θέατρα και στα σινεμά όχι, κ.λπ. κ.λπ.

Η έλλειψη διαφάνειας, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, επιτείνει την αμφισβήτηση: Δεν δίνονται σε τακτά διαστήματα στοιχεία, όπως ποσοστό εμβολιασμένων που κόλλησαν, νόσησαν, αποβίωσαν, εξακρίβωση (νεκροψίες) αιτιών θανάτου νοσήσαντων με covid, στοιχεία για παρενέργειες, ποσοστά προστασίας για τη μάσκα κ.ο.κ. Οι υπεύθυνοι δεν απευθύνονται στους ανεμβολίαστους και τους προβληματισμένους με κατανοητά και πειστικά επιχειρήματα. Προσπαθούν με πρόστιμα, απειλές για υποχρεωτικό εμβολιασμό και απολύσεις ή έστω με αστεία «προνόμια», στην ουσία δωροδοκίες, να επιβάλουν τα μέτρα.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι δικαιολογημένη. Στον καπιταλισμό η «ανεξάρτητη» επιστημονική έρευνα και γνώση δεν είναι ο κανόνας αλλά αφορά μια μικρή μειοψηφία επιστημόνων. Η κυρίαρχη επιστημονική έρευνα και γνώση είναι υποταγμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι φαρμακευτικών-κυβερνήσεων δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες ακόμα και σε άτομα που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό. Και αυτές οι ανησυχίες εντείνονται ακόμα περισσότερο από τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση

Αυτό που θα ήταν απαραίτητο, θα ήταν να γίνεται μια ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση στη βάση πραγματικών δεδομένων ώστε ο καθένας να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει για τον εαυτό του.

Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός αλλά μόνο ένα από τα «όπλα» που έχει η κοινωνία για την υπεράσπιση της Υγείας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους έκτακτων καταστάσεων χωρίς την αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας για την εύκολη πρόσβαση και έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, χωρίς μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.λπ.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί η τύχη της υγείας του πληθυσμού παγκοσμίως να εξαρτάται από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου. Ο μόνος τρόπος για να αναπτύσσονται ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του συνόλου, είναι να περάσουν οι εταιρείες αυτές στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Μόνο με δημόσια έρευνα, με δεδομένα ανοιχτά σε όλους, συντονισμένη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας κ.λπ. μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα και φαρμακευτικά προϊόντα που θα ενέπνεαν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κόσμο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι δυνατόν να συμβούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε, γι’ αυτό ο αγώνας για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, για ασφαλή φάρμακα και εμβόλια, για το σπάσιμο των πατεντών, για εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας κ.λπ. περνάει μέσα από τον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής, δημοκρατικής, ελεύθερης, σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: