Πυρκαγιά Αρακαπά: Η κυβέρνηση αφήνει πίσω της καμένη γη και 4 νεκρούς

Από το Σάββατο 3/7 μέχρι το πρωί τις 5/7 εξελίσσονταν η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου. Μέσα σε λίγες ώρες κάηκαν 55 τ.χλμ. γης, επηρεάστηκαν 10 χωριά, εκ των οποίων τα 6 εκκενώθηκαν και δεκάδες σπίτια κάηκαν. Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές ήταν 4 Αιγύπτιοι εργάτες.  

Της Αθήνας Καρυάτη 

Οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – την ίδια μέρα εξάλλου (Σάββατο, 3/7) υπήρχαν αλλά 2 πύρινα μέτωπα. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά όμως ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που είχε να διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση από το 2013 που ανέβηκε στην εξουσία. 

Η πρώτη πυρκαγιά, το 2016, οπότε και κάηκαν 38 τχλμ και δύο πυροσβέστες στη Σολιά, αποκάλυψε τις ελλείψεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας λόγω των μέτρων λιτότητας και των περικοπών, καθώς και την αδυναμία των φορέων του κράτους να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια απειλή. Τότε η οργή της κοινωνίας ήταν διάχυτη και η κυβέρνηση μαζί με την αντιπολίτευση συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή για να καταγράψουν τις ελλείψεις που υπήρχαν….

Παρόλο που σήμερα η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 42%, μένει ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί και πώς τελικά έφτασε η πυροσβεστική να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, να έχει τις ίδιες ελλείψεις και τελικά να έχει γίνει τόσο μεγάλη καταστροφή.  

Εκατομμύρια στον Αίαντα, ανεπάρκειες και ελλείψεις πυροσβεστική

Μια από τις προτάσεις της επιτροπής του 2016 ήταν η αγορά δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων όπως αυτά που ήρθαν από την Ελλάδα. Βέβαια ακόμη και η ύπαρξη αυτών των μέσων δεν ξέρουμε αν τελικά θα έκανε μεγάλη διαφορά, καθώς η φωτιά ξεκίνησε βράδυ και το βράδυ, σύμφωνα με δηλώσεις εμπειρογνωμόνων, δεν μπορεί να γίνει πτητική κατάσβεση.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ακόμη μια φορά ηρωική μάχη με τις φλόγες χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και χωρίς να έχει γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός και σχεδιασμός από την υπηρεσία για να καταφέρουν να σταματήσουν την φωτιά εγκαίρως. Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σάιτ kitasweather.com λόγω των λανθασμένων χειρισμών που γίναν από πλευράς της ηγεσίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κύπρου η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και κινδύνευσαν μέλη και οχήματα της δύναμης. Ήδη ένας αγροτικός πυροσβεστικός σταθμός και δυο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες και αρκετοί πυροσβέστες κινδύνευσαν να χάσουν την ζωή τους. 

Οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν ήταν πολύ μικρές για το μέγεθος της πυρκαγιάς, τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικό. Οι ελλείψεις που σημειώθηκαν ήταν πολλές ακόμη και στο επίπεδο του ότι δεν υπήρχαν αρκετά μεγάλα λάστιχα στα πυροσβεστικά οχήματα για να φτάσουν εκεί που έπρεπε αλλά ούτε καν βυτιοφόρα για την αναπλήρωση του νερού των οχημάτων με αποτέλεσμα τα οχήματα να χρειάζονται να απομακρύνονται από την περιοχή και να επανέρχονται. Γεννά πολλά ερωτήματα λοιπόν που πήγε τελικά αυτή η «αύξηση του προυπολογισμού». 

Οι πυροσβέστες  έδωσαν μια άνιση μάχη με όλες τους τις δυνάμεις και με κίνδυνο της ζωής τους

Είναι απαράδεκτο μετά την εμπειρία του 2016 η πυροσβεστική να είναι τόσο υποστελεχωμένη αλλά και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο ανομβρίας, καύσωνα και με ισχυρούς ανέμους.

Ποσό μάλλον την τελευταία περίοδο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα πληθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Κυβέρνηση και κράτος ευθύνονται για την καταστροφή 

Όπως και το 2016 που το φταίξιμο έπεσε σε ένα 12χρονο αγόρι και τον παππού του, έτσι και τώρα η αστυνομία συνέλαβε έναν 67χρονο που λέγεται ότι καψάλιζε ξερά χόρτα. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει ότι είναι αυτός που κάλεσε την πυροσβεστική κι όχι αυτός που ξεκίνησε τη φωτιά…

Ο 67 χρόνος φαίνεται να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για να αποπροσανατολιστεί την κοινή γνώμη από την κρατική και κυβερνητική εγκληματική ανεπάρκεια. Σίγουρα το καψάλισμα πρέπει να απαγορεύεται. Πυρκαγιές όμως μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από φυσικά αίτια ή από κάποιο ατύχημα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανεπάρκεια κυβέρνησης και κράτους. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. 

4 νεκροί Αιγύπτιοι εργάτες γης ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές

Ο θάνατος των τεσσάρων Αιγυπτίων εργατών γης άνοιξε ακόμη μια φορά την συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας και διαμονής αυτών των ανθρώπων.

 Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ οι 250 εργάτες γης που δουλεύουν στην περιοχή δεν συμπεριλήφθηκαν στην διαδικασία εκκένωσης! Το ότι είχαμε μόνο 4 θύματα ήταν θέμα καθαρά τύχης!

Η ΠΕΟ ζητά έρευνα από την Υπουργό Εργασίας για τις συνθήκες εργασίας και το καθεστώς εργοδότησης των τεσσάρων Αιγυπτίων. Ακόμη όμως και να υλοποιηθεί αυτή η έρευνα δεν θα αλλάξει τις συνθήκες εργασίας των εργατών γης!

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς – γιατί αυτό αποτελεί η εργοδότηση εργαζομένων τρίτων χωρών – έχουν αποκαλυφθεί. Χιλιάδες εργαζόμενοι από τρίτες χώρες δουλεύουν με το μισό από του κατώτατου μισθού, ζουν σε παράγκες και κοντέινερ, ενώ εργάζονται 12-16 ώρες την ημέρα!

Η ΠΕΟ και όλα τα εργατικά συνδικάτα είναι ενήμερα για την κατάσταση, πόσο μάλλον το υπουργείο το οποίο εκδίδει τις άδειες εργασίας και κάνει τα στραβά μάτια στις παρατυπίες και στην υπερεκμετάλευση.

Είναι υποκρισία λοιπόν να ζητά η ΠΕΟ να γίνει ερεύνα κι όχι να παλεύει για την κατάργηση αυτών των συμβολαίων και την διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. 

Για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα, έθνη και εθνικισμοί

Οι ελλείψεις της κυπριακής δημοκρατίας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες πυρόσβεσης οδήγησαν στην ανάγκη αναζήτησής βοήθειας από το εξωτερικό. 

Ο Τατάρ ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε τηλεφωνώντας τον Αναστασιάδη και προσφέροντας την βοήθειά του. Το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών πόρων στο βορρά δήλωσε ότι είναι έτοιμοι με όλες τους τις δυνάμεις να βοηθήσουν όταν τους ζητηθεί. Παρόλα αυτά ο Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε στην προσφορά αυτή λέγοντας ότι θα «αξιολογήσουν την κατάσταση» – στην ουσία δηλαδή αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας!

Κι ενώ είχαμε την βοήθεια στην διπλανή μας πόρτα η κυβέρνηση έκανε διεθνείς εκκλήσεις για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ελλάδα και Ιταλία που είναι χιλιάδες μίλια μακριά και από το Ισραήλ! Φυσικά η βοήθεια που ήρθε τελικά από την Ελλάδα και το Ισραήλ ήταν σημαντική αλλά πέρασαν πάνω από 24 ώρες μέχρι να έρθει, με αποτέλεσμα να καεί πολύ μεγαλύτερη έκταση!

Η στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν εγκληματική! 

Οι πολιτικές λιτότητας, η άρνηση της κυβέρνησης να επενδύσει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Πυροσβεστικής, τα εθνικιστικά πείσματα του Αναστασιάδη να αρνηθεί βοήθεια από τους τουρκοκύπριους, είχαν σαν αποτέλεσμα να θυσιαστεί ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Κύπρου, περιουσίες και σπίτια κατοίκων 6 χωριών και 4 ανθρώπινες ζωές!

Η κατεύθυνση στην οποία οδηγούν το κυπριακό δεν είναι απλά τα δύο κράτη αλλά τα δύο εχθρικά κράτη που ακόμη και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης δεν θα συνεργάζονται. Οι μόνοι που πλήττονται από αυτή την αδιαλλαξία είναι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον!

Ανάγκη για μέτρα σήμερα

Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται να παρθούν μέτρα σήμερα πριν να είναι αργά, για να προλάβουμε μια επόμενη καταστροφή. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για περισσότερες επενδύσεις, για αεροπλάνα «δανεικά» από την Αίγυπτο, για προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ κι άλλα μεγάλα λόγια τελικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. 

Τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο και η Αριστερά μαζί με τους εργαζόμενους στην πυροσβεστική και των άλλων υπηρεσιών, αλλά και τις τοπικές κοινότητες χρειαζόμαστε να παλέψουμε για:

Άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και των αγροτικών σταθμών πυρόσβεσης με την κατάλληλη υλική υποδομή και εργατικό δυναμικό για την κάλυψη όλων των αναγκών του καλοκαιριού με διαφάνεια και συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας στην διαδικασία αυτή.  

Δεν δεχόμαστε καμία ολιγωρία! Ούτε εκθέσεις, ούτε υποσχέσεις για αναμονή κονδυλίων. Τα λεφτά υπάρχουν και απαιτούμε να διοχετευτούν στην υπηρεσία της κοινωνίας κι όχι στην αστυνομία και την καταστολή. 

Συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής σε βορρά και νότο, χωρίς την ανάγκη «αξιολόγησης», «αναμονής για αίτηση» κτλ. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αλληλοβοήθεια σε περίπτωση καταστροφών δεν μπορεί να είναι μέρος του παιχνιδιού εντυπώσεων και διπλωματίας.

Ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον, οι κόποι μιας ζωής, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για το καπιταλιστικό σύστημα και τη σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αυτά αποτελούν απλά παράπλευρες απώλειες των πολιτικών διάσωσης του μεγάλου κεφαλαίου. 

Η πάλη για μια κοινωνία όπου η ζωή και το περιβάλλον θα είναι βασική προτεραιότητα, μια κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, μια σοσιαλιστική κοινωνία, είναι άκρως επίκαιρη και αναγκαία.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: