«Ως Δαμέ»: από τη γραμματική στην ορθογραφία η επίθεση του καθεστώτος

“…. επειδή για όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν τίποτα να πουν…

Οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων και οι σύμβουλοι του Προέδρου διάβαζαν ξανά και ξανά, για 4 ολόκληρες μέρες τις ανακοινώσεις των «Ως Δαμέ» για να βρουν με ποιο τρόπο να επιτεθούν.

Κατέληξαν στο γνωστό τους καταφύγιο, και το τελευταίο που τους έχει μείνει, στον εθνικισμό μέσα από τη γραμματική για την “κυβέρνηση στο νότο” και….στην ορθογραφία.

Όλοι ξέρουν πλέον ότι ο τρόπος που γράφτηκε στις 25/3 (ενώ άρχισε να σχολιάζεται στις 29/3) το “στο νότο” ήταν ως γεωγραφικός προσδιορισμός,

ενώ η εμμονή στην ορθογραφία μιας κυπριακής λέξης από τους θιασώτες της ελληνικότητας των κυπρίων, και μάλιστα από πολιτικούς που την τελευταία εβδομάδα φόρεσαν τις φουστανέλες και κατέθεταν στεφάνια στον τάφο του Γρίβα, έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Ο εθνικισμός είναι το τελευταίο χαρτί αυτής της κυβέρνησης, και η μόνη βάση αποδοχής των καθεστωτικών κομμάτων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ενώ βλέπουν όλα τα κόμματα τα ποσοστά τους να πέφτουν, οι κινητοποιήσεις των «Ως Δαμέ», πέρα από τους χιλιάδες που κατέβασαν στο δρόμο, παίρνουν στις δημοσκοπήσεις 45% αποδοχής!

Τα αιτήματα του «Ως Δαμέ» – αιτήματα της κοινωνίας!

Ούτε η κυβέρνηση ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς, κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν για τα αιτήματα που προτάσσουν οι κινητοποιήσεις των «Ως Δαμέ». Από την αρχή τα συνθήματα δεν αφορούσαν άρνηση για τον κορονοϊό, ούτε παρέμεναν σε αιτήματα παραίτησης υπουργών όπως θέλουν να τα προβάλλουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Τα αιτήματα των «Ως Δαμέ» εκφράζουν την κοινωνία η οποία εδώ και ένα χρόνο βλέπει τα πραγματικά αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και της έλλειψης μαχητικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας η κυβέρνηση συνέχισε να κάνει επενδύσεις στην αστυνομία και στα εξοπλιστικά προγράμματα κι όχι στη δημόσια υγεία και παιδεία (αίτημα 1). Ακόμη και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πρώτο λοκντάουν, παρόλο που δόθηκαν (όπως ισχυρίζεται το κράτος) πολλά λεφτά, το γεγονός ότι για τους εργαζόμενους και άνεργους υπολογίζονταν το 60% του μισθού του 2019, σύμφωνα με τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αποκάλυψε πόσο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι προβληματικό. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που, λόγω του υπολογισμού και λόγω του τι δηλώνουν τελικά οι εργοδότες στις κοινωνικές ασφαλίσεις έπρεπε να επιβιώσουν με 100-200 ευρώ.

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, καθώς οι μεν βρίσκονται κλεισμένοι στην Πουρνάρα σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ πολλοί από τους μετανάστες έχουν χάσει τη δουλειά τους και ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας λόγω του λοκντάοουν (αίτημα 2). Αυτά, σε συνδυασμό με την ρατσιστική πολιτική και ρητορική της κυβέρνησης επιβαρύνουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών και γίνονται βούτυρο στο ψωμί των νεοφασιστών.

Όσον αφορά τον δημόσιο χώρο, κι ενώ ακόμη και ο ΠΟΥ και οι επιστήμονες της κυπριακής επιδημιολογικής ομάδας λένε ότι η μετάδοση είναι μικρότερη σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, σε αντίθεση με τα Malls, τα μεγάλα καταστήματα και τους κλειστούς χώρους, οι δημόσιοι χώροι, εκδρομικοί χώροι, πάρκα και πλατείες παραμένουν κλειστά! Την ίδια στιγμή, η υποκρισία των SMS είναι τραγική! Τα SMS θα είχαν κάποιο νόημα αν σε ενημέρωναν επίσης ότι εκεί που πήγες είχε διασπορά ο ιός. Όμως πολλοί εργοδότες με την ανοχή του κράτος κρύβουν πού έχει υπάρξει διασπορά, ενώ τελικά τα SMS δεν περιορίζουν την μετακίνηση. Αν κάποιος εργάζεται 8 ώρες, και δικαιούται και δύο μηνύματα των 3 ωρών το καθένα, σημαίνει ότι δικαιούται να είναι για 14 ώρες εκτός σπιτιού, σε άλλους κλειστούς χώρους (εργασία, mall). Ποιος είναι ο λόγος συνεπώς του μηνύματος; Η υποκρισία της κυβέρνησης παράλληλα δεν έχει όρια όταν δημοσιοποιεί ότι οι τουρίστες που ξεκίνησαν να έρχονται από την 1η του μήνα θα διακινούνται χωρίς SMS!

Όσον αφορά το συρματόπλεγμα (αίτημα 4)…. Αυτό κι αν είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας. Είναι ένα σύμβολο εθνικισμού και μόνο, καθώς κατάφεραν οι «Ως Δαμέ» να το βγάλουν (πόσο μάλλον πρόσφυγες που είναι σε απόγνωση), ενώ έχει δημοσιοποιηθεί ότι οι δρόμοι που οδηγούν στα χωράφια των γεωργών είναι ανοιχτοί. Συνεπώς το συρματόπλεγμα δεν τοποθετήθηκε για να εμποδίσει τους πρόσφυγες. Τοποθετήθηκε για να θρέψει τον εθνικισμό, για να δώσει ένα μήνυμα στους τουρκοκύπριους, και στους ελληνοκύπριους που θέλουν επανένωση. Τοποθετήθηκε για να θρέψει τον ρατσισμό, να ενισχύσει τον φόβο για τις “ορδές προσφύγων” που έρχονται από το βορρά, και να “δικαιολογήσει” την διχοτόμηση. Αυτό αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι πρώτοι και καλύτεροι φύλακες του συρματοπλέγματος είναι η Αλληλεγγύη – ΕΛΑΣΥΝ (διάσπαση Χρυσής Αυγής) Κύπρου.

Τέλος όσον αφορά το περιβάλλον, η καταστροφή που επέρχεται με κάθε έργο που αδειοδοτείται, ακόμη κι αν αυτό περιγράφεται ως φιλικό στο περιβάλλον – όπως τα φωτοβολταϊκά στη Σολιά, ή ο τελευταίος τρόπος που προσπαθούν να περάσουν την εξόρυξη και χρήση του φυσικού αερίου ως ένα βήμα μείωσης των ρύπων (!!) δεν μπορεί να σταματήσει ή να λυθεί όσα δέντρα κι αν υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα φυτέψει.

Για όλα αυτά τα αιτήματα κυβέρνηση και κατεστημένο δεν έχουν τίποτα να πουν. Για αυτό μιλούν για σύνταξη, γραμματική και ορθογραφία.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι κινητοποιήσεις των «Ως Δαμέ» πρέπει να συνεχιστούν

Μπορεί να σημειώθηκε μια πτώση στη συμμετοχή – από 10.000 σε 2000 – όμως ακόμη και τέτοιου μεγέθους κινητοποιήσεις είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι κινητοποιήσεις την ίδια στιγμή, πέρα από μια σημαντική αλλαγή στη συνείδηση του κόσμου, έχουν πετύχει και κάτι άλλο – την κατάργηση του διατάγματος της απαγόρευσης των διαμαρτυριών στην πράξη. Οι κινητοποιήσεις των «Ως Δαμέ», άνοιξαν το δρόμο για να γίνουν κι άλλες δράσεις όπως για τη μέρα της γυναίκας ή τη μέρα κατά του ρατσισμού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το διάταγμα δεν είναι εκεί, και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Ο τρόπος της κατάργησης του διατάγματος στην πράξη ήταν η μαζικότητα. Όμως η διαγραφή του από τα διατάγματα χρειάζεται να μείνει σαν αίτημα και να συνεχίσει να παλεύεται μέχρι να καταργηθεί.

Την ίδια στιγμή οι διαμαρτυρίες μπορούν να παίρνουν κι άλλη μορφή. Ήταν σημαντικές οι δύο διαμαρτυρίες έξω από την αρχιεπισκοπή και έξω από το ανώτατο δικαστήριο για τη βία κατά των γυναικών.

Οι «Ως Δαμέ» έχουν καταφέρει να ενώσουν μια σειρά από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, οργανώσεις αντιρατσιστικές, φεμινιστικές, περιβαλλοντικές. Κι ενώ κόσμος από την παραδοσιακή αριστερά, τους “παραδοσιακούς” Οικολόγους, αλλά και κόσμος των συντεχνιών και άλλων φορέων έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις τους, οι ηγεσίες αυτών των φορέων αρνούνται την στήριξη ή και την δράση για τα αιτήματα που έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις. Αντίθετα, οι φορείς αυτοί, παρόλο που λένε ότι θέλουν να εκπροσωπήσουν το λαό και τα συμφέροντά του, τελικά αλλάζουν το πρόγραμμά τους και τη ρητορική τους για να τραβήξουν ψήφους, ή αντί να βασιστούν στο κίνημα, προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με φορείς των εργοδοτών, των αφεντικών και της άρχουσας τάξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι ενάντιά τους.

Τα ΜΜΕ συγκρίνουν το κίνημα των «Ως Δαμέ» με τον Σύριζα και το Ποδέμος. Υπάρχει βάση σε αυτό. Και οι δύο αυτοί σχηματισμοί προήλθαν από κινήματα στον δρόμο και έγιναν γιατί υπήρχε η ανάγκη για μια πολιτική εκπροσώπηση των εργαζομένων, του κόσμου χωρίς φωνή. Αυτή η ανάγκη υπάρχει και σήμερα στην Κύπρο. Έχοντας την εμπειρία αυτών των χωρών μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, να κρατήσουμε τα θετικά και να αποφύγουμε την προδοσία στην οποία προχώρησαν οι ηγεσίες του Τσίπρα και του Ιγλέσιας. Και οι δύο σχηματισμοί όταν τελικά ήρθαν στην εξουσία, σταμάτησαν να βασίζονται στα κινήματα, ενώ όταν ήρθαν σε σύγκρουση με το σύστημα, έδωσαν έμφαση σε διαπραγματεύσεις λες και μπορείς να πείσεις τους καπιταλιστές να μην εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους, και τελικά υποχώρησαν στις πιέσεις του κεφαλαίου. Παρόλο που μιλούσαν στο όνομα του σοσιαλισμού, της ανατροπής και της επανάστασης, τελικά όταν ήρθε η ώρα να πάρουν τα αντίστοιχα μέτρα, έκαναν πίσω. Σε μελλοντικούς νέους σχηματισμούς αυτό δεν πρέπει να ξανά γίνει.

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος στην Κύπρο δοκίμασε πριν κάποια χρόνια να δημιουργήσει νέους σχηματισμούς. Απέτυχαν όμως είτε επειδή προσάρμοσαν το πρόγραμμά τους σε αυτό που θεωρούσαν εκλέξιμο (Δράσυ-Ευλέμ), είτε επειδή εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε στήριξη υποψηφιοτήτων του ΑΚΕΛ (ΕΡΑΣ).

Χρειαζόμαστε μια νέα αριστερά, έναν νέο φορέα δημοκρατικό, ανοιχτό, συμμετοχικό, που να λέει τα πράγματα με το όνομά τους όχι για να ευχαριστήσει αφτιά, αλλά γιατί είναι αμετάκλητα υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ντόπιων και ξένων, της νεολαίας, ενάντια στην εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον σεξισμό, ακόμη κι αν αυτό τον φέρει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κατεστημένου. Η δύναμή του να στηρίζεται σε μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας κι όχι σε “χάρες” και “λόμπι” συμφερόντων. Ένας τέτοιος φορέας θα μπορούσε να προκύψει μέσα από τις κινητοποιήσεις των «Ως Δαμέ».

Ο στόχος ενός τέτοιου φορέα δεν μπορεί να είναι άπλα οι εκλογές. Ο στόχος ενός τέτοιου φορέα θα είναι ο συντονισμός αγώνων σε κάθε σημείο της κοινωνίας μας. Οι μαζικές διαδηλώσεις είναι σημαντικές αλλά έχουν όρια. Ο εχθρός τους είναι η καθημερινότητα και η κούραση. Ενώ παράλληλα η συνέχιση μαζικών διαδηλώσεων όσο γίνεται, είναι σημαντική, την ίδια στιγμή ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα οδοφράγματα μαζί με τους τουρκοκύπριους συναγωνιστές μας και να γίνει πιο στοχευμένος και συγκεκριμένος.

  • Για να πετύχουμε πραγματικές επενδύσεις στη δημόσια υγεία και παιδεία – μαζί με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μέσα από απεργίες και κινητοποιήσεις, όπως τους αγώνες που τόσο ηρωικά έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Για άμεσα και ουσιώδη μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων, μεταναστριών και αιτητών ασύλου που επηρεάζονται από την πανδημία – για έναν ανθρώπινο βασικό μισθό, κοινωνικές ασφαλίσεις σε όλους, έλεγχο ενοικίων και κρατικές εργατικές κατοικίες για όσους το έχουν ανάγκη – μαζί με τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους ενοικιαστές – ντόπιους και μετανάστες, παίρνοντας σαν παράδειγμα τα κινήματα που ξεσπούν σε όλο τον πλανήτη.
  • Για την επαναλειτουργία όλων των σημείων διέλευσης της πράσινης γραμμής τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την αφαίρεση του συρματοπλέγματος από τη Νεκρή Ζώνη στον Αστρομερίτη – μαζί με τους γεωργούς, τους τουρκοκύπριους εργαζόμενους και τους αγωνιστές της ειρήνης και στις δύο πλευρές του νησιού.
  • Για το σταμάτημα όλων των έργων που καταστρέφουν το περιβάλλον μας – και το θυσιάζουν στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών και των ντόπιων μεγάλων επιχειρήσεων και της εκκλησίας – μαζί με τους κατοίκους των περιοχών που αντιδρούν.
  • Παλεύοντας τέλος για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που είναι η πηγή όλης της εκμετάλλευσης βάζοντας το κέρδος των λίγων πάνω από την υγεία, την επιβίωση, την ευημερία των πολλών, αυτών που παράγουν τον πλούτο.

Η ΝΕΔΑ, για όλους τους παραπάνω λόγους, και για να γίνουν όλα τα παραπάνω αιτήματα πραγματικότητα, συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις των «Ως Δαμέ», και θα συνεχίσει να στηρίζει και να συμμετέχει σε όλες τις μελλοντικές κινητοποιήσεις και δράσεις που διεκδικούν τα πιο πάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: