Κυβέρνηση και θεσμοί εξευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση..

..ενώ είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι δηλώσεις της κας Λοττίδη για το διπλό φονικό στους Εργάτες συγκαλύπτει την εγκληματική αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας.

Σχόλιο της σύνταξης: Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε πριν τις δηλώσεις της κας Λοττίδη για τον διαδηλωτή κάτω από την μπότα του αστυνομικού. Είπε λοιπόν στις 15/2 – «Για να βρεθεί ένα πρόσωπο στο πάτωμα ή να βλέπουμε το πόδι αστυνομικού στο κεφάλι του, είναι κάτι τόσο ακραίο, που θα πρέπει να δούμε τι προκλήθηκε, τι το προκάλεσε, ποια ήταν η αντίδραση. Αν το πρόσωπο αυτό κρατούσε οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο ή αν έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων προσώπων». Και η δήλωση αυτή ενισχύει το παραπάνω συμπέρασμα ότι η Λοττίδη, αντί να ελέγχει το κράτος/διοίκηση και να προασπίζεται τα δικαιώματα του πολίτη, για άλλη μια φορά συγκαλύπτει τις εγκληματικές πολιτικές της κυβένρησης.

της Μ. Σόσιαλ.

Μια Επίτροπος Διοίκησης δεν μπορεί να λέει ασυναρτησίες και να παραμένει στη θέση της. Είναι δυνατόν μια ολόκληρη Επίτροπος να θυματοποιεί τους λειτουργούς βάσης, που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, για τις ανεπάρκειες ενός κρατικού μηχανισμού που νοσεί; Είναι δυνατόν για κάθε οικογενειακή τραγωδία να φταίνε οι λειτουργοί και όχι οι πολιτικά υπεύθυνοι;

Η ασυδοσία της κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία βασίζεται στο κουμπαριλλίκι, στο διορισμό φίλων, συγγενών, κομματόσκυλων ή εν δυνάμει συμμάχων κά , εξευτελίζει θεσμούς που «θεωρητικά» είναι τα θεμέλια της δημοκρατίας. Όλα αυτά γίνονται ασφαλώς για να καλύπτουν τις βρωμιές και τις ασυνέπειες της κυβέρνησης αλλά και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους που οδηγούν την κοινωνική πρόνοια σε κατάρρευση. Το είδαμε με το βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τις χρυσοπληρωμένες Διερευνητικές Επιτροπές και Επιτρόπους που διορίζει, αλλά και με τον κατάλογο ατασθαλιών που ο ίδιος κάνει ή που αφήνει άλλους να κάνουν (χρυσά διαβατήρια, μίζες, κά). Ένα τρανό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι και η κα Λοττίδη που διορίστηκε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στα πλαίσια των συμμαχιών και υποστηρικτών του Προέδρου. Τότε η κα Λοττίδη για μεγάλο χρονικό διάστημα έλαμπε δια της απουσία της και όπως είναι γνωστό πολλοί λειτουργοί της παραιτήθηκαν για λόγους ευνόητους αφού δεν έβγαζε καμία θέση προς τα έξω!

Τώρα, μετά από ακόμα μια διπλή δολοφονία θυμηθήκαμε ότι δεν έχουμε κοινωνικές υπηρεσίες ενώ εδώ και χρόνια η ανεπάρκεια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι γνωστή! Πράγματι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, είναι υποστελεχωμένοι, δεν γίνεται τακτική επιμόρφωση ή εκπαίδευση δεν υπάρχει ουσιαστική εποπτεία αλλά ούτε στήριξη των κοινωνικών λειτουργών. Οι ανεπάρκειες τόσων χρόνων έχουν προκαλέσει την υποβάθμιση των επαγγελματιών αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου για να ζητήσει βοήθεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε άλλες πρόσφατες η Λοττίδη αφήνει στο απυρόβλητο τις ευθύνες άλλων υπηρεσιών και ενοχοποιεί τους κοινωνικούς λειτουργούς! Παράδειγμα αποτελεί η στάση της αστυνομίας η οποία δεν καταγράφει καν αναφορές βίας, πόσο μάλλον να παρέμβει. Απαιτεί μάλιστα δημόσια την παραδειγματική τιμωρία των λειτουργών βάσης, την ποινική δίωξη τους για να μην συμβεί ξανά φονικό! Επίσης τονίζει πόσο καθυστερεί η Νομική Υπηρεσία που δε διώκει ποινικά τους λειτουργούς που ήρθαν σε επαφή με την περίπτωση του μικρού Στυλιανού!

Η συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών και η θυματοποίηση των λειτουργών είναι εμφανής. Ποιος καθορίζει την κοινωνική πολιτική αυτού του τόπου και πως; Κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι οι υπολογισμοί που μετρούν από πού θα εξοικονομήσει λεφτά η κυβέρνηση για να επιχορηγήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες!

Δεν είναι δυνατόν το κράτος να μένει ανενεργό όχι στο να διώξει τους τάχα υπαίτιους εδώ και 17 μήνες για την υπόθεση Στυλιανού, αλλά στο να καταγράψει και αναλύσει ποιες είναι οι ανάγκες για να δημιουργήσει υπηρεσίες προσβάσιμες και κοντά στον πολίτη.

Αυτό που απαιτείται είναι ο σχεδιασμός και συντονισμός και συνεργασία μεταξύ τριών βασικών τμημάτων: Αστυνομία, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Έπειτα αντί να διδάσκουν τον ανταγωνισμό στα παιδιά μας να τους διδάξουν κοινωνικές δεξιότητες, το σεβασμό μεταξύ των φύλων και των άλλων εθνοτήτων, να δουν στα μάτια τα παιδιά που υποφέρουν τον εκφοβισμό και τον ρατσισμό και τη βία στην οικογένεια, να διορίσουν και ψυχολόγους στα σχολεία!

Το «κράτος» υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη όχι να τον ταλαιπωρεί!

Απαιτούμε κοινωνικό κράτος, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας και των παιδιών, των συνταξιούχων, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες.

Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές υπηρεσίες περνούν η μία μετά την άλλη σε ΥΓΟΣ – ιδιωτικές εταιρίες μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, και τελικά σε συναρμόδιους αυλικούς κομμάτων. Αυτή η κατάσταση απαιτούμε να σταματήσει. Η κοινωνική πρόνοια δεν είναι εμπόρευμα.

Τις κοινωνικές ευαισθησίες, η Γιολίττη και η πολιτική φατρία που τη διόρισε δεν τις έχουν, το κράτος πρόνοιας γι’ αυτούς είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί όχι να ενισχυθεί, γιατί γι’ αυτούς η κερδοσκοπία είναι ο στόχος και ο νεοφιλελευθερισμός, η πολιτική που ακολουθούν, σημαίνει λιγότερο κράτος!

Παλεύουμε για μια νέα κοινωνία, ενάντια στη φτώχεια και την αδικία, για μια κοινωνία ισότιμη, με δίκαιη κατανομή του πλούτου σε αυτούς που τον παράγουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: