Καμία ανοχή στην τρομοκρατία, την αστυνομική καταστολή και βία!

Είναι συνειδητές πολιτικές της κυβέρνησης κι αυτή η κυβέρνηση απαιτούμε να παραιτηθεί!

Ούτε βήμα πίσω! Συνεχίζουμε – συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πορεία το Σάββατο, 20/2, 4μμ στο Πάρκο Κολοκάση.

Πριν ένα χρόνο, ο πρόεδρος της “λύσης” άσκησε αστυνομική βία σε αυτούς που διαδήλωναν για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στο οδόφραγμα της Λήδρας. Έπειτα τρομοκράτησε και συνέλαβε όσους καλούσαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, σε όσους διαμαρτύρονταν για την κακοδιαχείριση της πανδημίας και τη διαφθορά. Έπειτα τρομοκράτησε τον τύπο που έβγαλε αλήθειες που δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστούν. Τρομοκράτησε ακόμη και την παρωδία προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, στέλνοντας την αστυνομία στο σπίτι της υποτιθέμενης υπόπτου.

Δεν κατέστειλε βέβαια τους αρνητές του ιού, ή την εκκλησία που παράβαινε τα διατάγματα κι έθεταν σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό ατόμων και μάλιστα από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ούτε τους εργοδότες που δεν φρόντιζαν να μην διαδοθεί ο ιός στους εργασιακούς χώρους.

Η αστυνομική καταστολή και βία δεν στοχεύει τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας.

Στοχεύει στον περιορισμό μετάδοσης της αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Η πανδημία είναι απλά η αφορμή.

Κι ενώ τα mall άνοιξαν, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες σε εσωτερικό χώρο και τα σχολεία για διάφορες ομάδες μαθητών, συνεχίζεται η απαγόρευση διαδηλώσεων – και διαμαρτυριών όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, για να το καταλάβουμε καλύτερα – και η συγκέντρωση σε εξωτερικό χώρο, παρόλο που όλες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η διάδοση του ιού είναι λιγότερο πιθανή σε ανοιχτούς χώρους, παρά σε κλειστούς, όταν κρατούνται οι αποστάσεις και φορώντας μάσκα.

Με την καταστολή της πορείας στις 13/2 σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να σταματήσουν την διάδοση του ιού. Ο στενός αστυνομικός κλοιός της αστυνομίας εμπόδισε τους διαδηλωτές να κρατήσουν αποστάσεις, τα δακρυγόνα, τα σπρέι πιπεριού επηρεάζουν άμεσα το αναπνευστικό σύστημα, ενώ η εκτόξευση νερού – πέρα από τα εγκληματικά αποτελέσματα και τον τραυματισμό της Αναστασίας – δημιουργεί συνθήκες υγρασίας και μετάδοσης του ιού!

Cypriot protesters clash with police during a demonstration against government corruption and coronavirus restrictions, in the capital Nicosia on February 13, 2021. – Cypriot police used water cannon and tear gas to break up a rare protest in the capital, as hundreds demonstrated against government corruption and coronavirus restrictions. (Photo by Christina ASSI / AFP)

Σε καμία περίπτωση οι αστυνομικοί δεν ήταν σε άμυνα. Έγινε εκτεταμένη αναφορά σε πορτοκάλια, πέτρες κτλ, από τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε την κοινωνική κατακραυγή. Πρώτη φορά χρησιμοποίησε το αντιδιαδηλωτικό όχημα – Αίαντα στην Λεμεσό όπου οι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έκαναν καταστροφές. Τότε αυτό χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για την καταστολή.

Το Σάββατο όμως δεν υπήρχε κανένα άλλοθι. Η πορεία παρενέβαινε μόνο το διάταγμα απαγόρευσης των διαδηλώσεων, το οποίο μάλιστα παραβαίνει τις συνταγματικές ελευθερίες. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσε τη βία αλλά ούτε το μέγεθος της βίας που ασκήθηκε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποποιηθεί των ευθυνών της. “Δεν δώσαμε οδηγίες” είπαν οι αρμόδιοι, αλλά τους διέψευσαν τα ίδια τα σώματα των αστυνομικών μέσα από τη συντεχνία τους. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα στοχοποιήσει κάποιους αστυνομικούς για να περιορίσει την κοινωνική κατακραυγή. Για αυτό και μέρος των αστυνομικών παραδίδει τον εξοπλισμό του. Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει ότι η επίθεση ήταν λάθος ή απλά ένιωσαν εκτεθειμένοι από την ηγεσία τους . Σίγουρα όμως δεν θέλουν να θυματοποιηθούν για τις εγκληματικές ενέργειες που διέταξε η κυβέρνηση.

Οι αστικοί θεσμοί ξεσκεπάζονται ο ένας μετά τον άλλο. Η υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον αρχηγό της αστυνομίας να καλέσει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων για να διασφαλίσει μια “αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος”.

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής διαβάζουμε:

Όταν μου προτάθηκε η θέση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ήμουν πολύ διστακτικός γιατί ένιωθα φίλος της Αστυνομίας λόγω του πατέρα μου. .Η διερεύνηση γίνεται μέσω ανακριτών που διορίζονται από κατάλογο προσώπων, αρχικά πρώην αξιωματικών όπως αστυνομίας με πείρα στη διερεύνηση υποθέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται και δικηγόροι. Οι δικηγόροι και οι ανακριτές τυγχάνουν εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου… Η Αρχή δυστυχώς σήμερα είναι υποστελεχωμένη σε βαθμό ανησυχητικό… Υποχρεούται, ως μη έχοντας άλλη επιλογή, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να προσφύγει οσάκις χρειάζεται η εξειδικευμένη γνώση ειδικών επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως ειδικούς όπως αστυνομίας, όπως δακτυλοσκόπους, ιατροδικαστές, φωτογράφους κ.α, πράγμα που θεωρώ ανεπίτρεπτο…»

Συνεπώς ούτε ανεξάρτητη ούτε αμερόληπτη θα είναι οποιαδήποτε έκθεση και διερεύνηση από την επιτροπή, ας μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχωρά στο δρόμο που χάραξαν άλλες αυταρχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν είναι μόνο δικό μας το συμπέρασμα. Έχουν το θράσος να το παραδέχονται! Σε δήλωσή του εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Τορναρίτης παραδέχεται ότι παρόμοια φαινόμενα βίας βλέπουμε και σε άλλες χώρες. Ναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακολουθεί την πορεία των νεοφιλελεύθερων ομοϊδεατών του, των κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Γαλλία, Ελλάδα) αλλά και των ακροδεξιών καθεστώτων του Τράμπ, του Ορμπάν, του Πούτιν, του Μπολσονάρο και του Ερντογάν.

Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζονται εδώ και καιρό. Το αντιδιαδηλωτικό όχημα (Riot Control Vehicle – Αίαντας) σχεδιάζονταν να αγοραστεί από τις 10/1/19 και τελικά αγοράστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 18/2/20 και κόστισε μισό εκατομμύριο από το Ισραήλ (424.390 ευρώ για να είμαστε ακριβείς).

Όπως και για τις άλλες κυβερνήσεις, η πανδημία είναι απλώς η αφορμή για να πάρουν μέτρα, και να εφαρμόσουν κατασταλτικές πολιτικές που είχαν σκοπό να εφαρμόσουν κάποια στιγμή.

Το καπιταλιστικό σύστημα μπαίνει ακόμη μια φορά σε κρίση η οποία θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Όταν η οργή του κόσμου και η απονομιμοποίηση των θεσμών δεν μπορεί να ελεγχθεί με κάποια ψίχουλα επιδομάτων, κάποιες υποσχέσεις, κάποια εξαγορά της κοινωνικής ειρήνης, όταν όλη η σαπίλα του συστήματος βγει στην επιφάνεια, και η οργή μεταφραστεί σε αντίσταση στους δρόμους, τότε η τρομοκρατία, ο φόβος, η αστυνομική βία και καταστολή είναι το μόνο τους καταφύγιο.

Ο Τοναρίτης επίσης απάντησε στο αίτημα για παραίτηση της Υπουργού: μα αν ήταν έτσι τότε θα έπρεπε να παραιτούνται κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Ναι έτσι θα έπρεπε! Κι αυτό είναι ένα από τα βασικά συνθήματα όλων των κινημάτων των τελευταίων χρόνων!

Κάποια κινήματα το κατάφεραν, κι από εκεί πρέπει να παραδειγματιστούμε.

Αγώνες της νεολαίας ενάντια στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την καταστολή βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη. Από το Χονκ Κόνγκ, στην Ταιλάνδη, στην Πολωνία, στην Ρωσία, στο κίνημα black lives matter, στους φοιτητές στην Ελλάδα και στην Τουρκία σήμερα. Κάποιοι ηττήθηκαν, κάποιοι είχαν κάποιες νίκες, κάποιοι συνεχίζονται.

Ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η καταστολή δεν αφορά μόνο τη νεολαία. Για το κατεστημένο τώρα είναι μια πρόβα τζενεράλε. Δοκιμάζουν τα όρια της ανοχής της κοινωνίας. Ο στόχος είναι η καταστολή του εργατικού κινήματος, του κομματιού της κοινωνίας που πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώσει την επόμενη κρίση.

Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στην κρατική καταστολή!

Για αυτό και είναι επιτακτικό όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, του εργατικού κινήματος, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, να κατέβουν στους δρόμους. Χρειάζεται να οργανωθούμε και να αντισταθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε.

Παλεύουμε για

– κατάργηση του διατάγματος απαγόρευσης των διαδηλώσεων

– παραίτηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη τώρα!

– όχι άλλα λεφτά για την για την αστυνομία και εξοπλιστικά προγράμματα!

– Λεφτά για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια!

  • Προστασία των ευάλωτων ομάδων – αξιοπρεπή δημόσια γηροκομεία
  • Προστασία στα σχολεία – μικρές αίθουσες, μονά θρανία, πρόσληψη επαρκών εκπαιδευτικών
  • Τεστ παντού και δωρεάν – δωρεάν μαζικούς εμβολιασμούς
  • Άνοιγμα των οδοφραγμάτων – συνεργασία και σχεδιασμό για την διαχείριση της πανδημίας σε ολόκληρο το νησί.
  • Κλείσιμο της Πουρνάρα και όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων. Παροχή αξιοπρεπούς στέγης, ασύλου και δικαίωμα στην εργασία και διακίνηση όλων των προσφύγων.

Αλληλεγγύη στην Αναστασία και σε όλους τους τραυματίες και συλληφθέντες

Η 25χρονη μουσικός Αναστασία, ήταν το πιο σοβαρό θύμα της αστυνομικής επίθεσης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει το 25% της όρασής της. Χαιρετίζουμε το θάρρος και την δύναμη της να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα ενάντια στην αστυνομία και το κράτος για την ζημιά που της έκαναν.

Έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία συλλογής οικονομικής ενίσχυσης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα ιατρικά και άλλα έξοδα. Εμείς παράλληλα απαιτούμε το κράτος να καλύψει όλα τα έξοδα που θα χρειαστεί, για τις ιατρικές επεμβάσεις για να επαναφέρει την όρασή της. Το κράτος είναι υπεύθυνο για το τραύμα της κι αυτό πρέπει να πληρώσει.

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους όσους τραυματίστηκαν, συλλήφθηκαν ή πήραν πρόστιμο. Ο αγώνας μας είναι κοινός και είναι πολιτικός και θα είμαστε εκεί, σε συντονισμό με τις άλλες ομάδες για την διεκδίκηση της απόσυρσης των κατηγοριών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: