Ένας χρόνος covid – 19: Η κυβερνητική κακοδιαχείριση της πανδημίας κόστισε πάνω από 200 ζωές και ακόμη μετράμε

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που έφτασε η πανδημία στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση φέρει όλη την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση! Λειτουργεί σαν εκπρόσωπος του κεφαλαίου και των λογικών του κέρδους. Δεν προστατεύει και δεν εκπροσωπεί τον λαό. Προστατεύει και εκπροσωπεί τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, ντόπιων και ξένων.

Ανακοίνωση της ΝΕΔΑ για την 13η Φεβρουαρίου. Καλούμε κι εμείς τους αναγνώστες/ριες μας, φίλους/φίλες, υποστηρικτές/ριες μας να αθληθούν (μήνυμα 6) μαζί μας, ένας – ένας ή δυό – δυό, κρατώντας αποστάσεις και φορόντας μάσκες, ξεκινώντας το Σάββατο 13/2 από το πάρκο Κολοκάση, στη Λευκωσία στις 4μμ.

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που έφτασε η πανδημία στην Κύπρο.

Δεν ήρθε από τα οδοφράγματα. Ήρθε από τα αεροδρόμια.

Χτύπησε πρώτα τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία υποχρηματοδοτούνται συστηματικά από το 2013 και μετά. Παρόλο που υποσχέθηκαν πολλά, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο ασπίδας των ευάλωτων ομάδων κι ενίσχυσης των νοσηλευτηρίων για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Ούτε επαρκείς προσλήψεις, ούτε επέκταση των νοσηλευτηρίων, αντίθετα είδαμε σκάνδαλα με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα τεστ, κι εκατομμύρια να πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές και τα εργαστήρια, εκατομμύρια να πηγαίνουν στα ξενοδοχεία. Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν άλλαξε και πολύ και για να αποφύγουν τις επενδύσεις έφτασαν να κάνουν τους ασθενείς μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Δεν δόθηκε καμία προστασία στους ηλικιωμένους. Τα γηροκομεία με το που μπήκε το φθινόπωρο χτυπήθηκαν από την πανδημία το ένα μετά το άλλο. Η υγεία των ηλικιωμένων αφέθηκε στα χέρια των ιδιωτών.

Οι εκκλησίες, αψήφισαν τις εντολές και λειτούργησαν ως κράτος εν κράτει, χωρίς καμία συνέπεια, μεταδίδοντας τον ιό στα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας που βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία σε αυτή τη στιγμή κρίσης.

Τα σχολεία έγιναν χώρος μετάδοσης του ιού. Χρειαζόταν να κλείσουν τα σχολεία οι γονείς για να ανοίξει η συζήτηση για επιστροφή στην εξ αποστάσεως, κι αυτή λειψή, και αυτή βασισμένη στην υλικοτεχνική υποδομή των ίδιων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Μεγάλοι χώροι εργασίας αφέθηκαν ανοιχτοί και χωρίς κανέναν έλεγχο. Το σκάνδαλο του σφαγείου, των φούρνων και σούπερ μάρκετ όπου μεταδίδονταν ο ιός στους εργαζόμενους, υπερκαλύφθηκαν από την γκεμπελική επίρριψη ευθύνης στο άτομο.

Εργαζόμενοι – στα νοσοκομεία και στα σχολεία – ντόπιοι – αλλά και σε μεγάλο ποσοστό μετανάστες και πρόσφυγες – εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, φούρνους, και ντελίβερι, ήταν αυτοί που εξέθεταν καθημερινά τη ζωή τους στον ιό. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα στην ανοιχτή φυλακή της Πουρνάρα, ζουν ακόμη χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς επαρκή τροφή, σε σκηνές εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Τα αεροδρόμια άνοιξαν από το καλοκαίρι σχεδόν χωρίς κανέναν έλεγχο, οι ιχνηλατήσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ σοβαρά, κρούσματα αφέθηκαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό.

Τα οδοφράγματα παραμένουν κλειστά και η διχοτόμηση χτυπάει την πόρτα.

Η ατομική ευθύνη έχει γίνει το μότο της κυβέρνησης με τα παπαγαλάκια της σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δαχτυλοδείχνουν το “συνωστισμό” στα μονοπάτια της φύσης, στα πάρκα, στις πλατείες, ενώ ο πληθυσμός συνωστίζονταν στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις εκκλησίες και τα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση φέρει όλη την ευθύνη! Λειτουργεί σαν εκπρόσωπος του κεφαλαίου και των λογικών του κέρδους. Δεν προστατεύει και δεν εκπροσωπεί τον λαό. Προστατεύει και εκπροσωπεί τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, ντόπιων και ξένων.

Είναι βουλιαγμένη στα σκάνδαλα και τις μίζες. Χαρίζει φοροελαφρύνσεις στους μεγαλοκαρχαρίες και μετά απειλεί με κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, τα οποία θα καλεστούμε να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Έδωσε μερικά ψίχουλα στους εργαζόμενους σε επιδοτήσεις ανοίγοντας όμως έτσι τον δρόμο για περαιτέρω μείωση μισθών και επιδομάτων. Λειτουργεί με διατάγματα καταπατώντας κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, απαγορεύοντας την κριτική, την διαδήλωση και διαμαρτυρία.

Απαιτούμε να παραιτηθεί η κυβέρνηση! Φτάνει πια!

Ο κορονοιός είναι υπαρκτός και είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής υπερεκμετάλλευσης της φύσης και της καπιταλιστικής παραγωγής τροφίμων με κριτήριο το κέρδος.

Οι συγγενείς μας που βρέθηκαν θετικοί, οι δικοί μας άνθρωποι που πέθαναν, ήταν θύματα αυτού του συστήματος, καθώς και της χρόνιας υποβάθμισης του συστήματος υγείας και της προστασίας των πολιτών από πανδημίες και κρίσεις όπως αυτή που διανύουμε.

Απαιτούμε:

  • Λεφτά για τα δημόσια νοσηλευτήρια!
  • Προστασία των ευάλωτων ομάδων – αξιοπρεπή δημόσια γηροκομεία
  • Προστασία στα σχολεία – μικρές αίθουσες, μονά θρανία, πρόσληψη επαρκών εκπαιδευτικών
  • Τεστ παντού και δωρεάν – δωρεάν μαζικούς εμβολιασμούς
  • Άνοιγμα των οδοφραγμάτων – συνεργασία και σχεδιασμό για την διαχείριση της πανδημίας σε ολόκληρο το νησί.
  • Κλείσιμο της Πουρνάρα και όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων. Παροχή αξιοπρεπούς στέγης, ασύλου και δικαίωμα στην εργασία και διακίνηση όλων των προσφύγων.
  • Άρση του δικτατορικού διατάγματος απαγόρευσης του δικαιώματος της διαδήλωσης!

Καμία ανοχή! Οργανωνόμαστε – Αντιστεκόμαστε!

Παλεύουμε για μια κοινωνία που να λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, όπου η κοινωνία έχει λόγο για το τι συμβαίνει, μια κοινωνία δημοκρατική, με σεβασμό στο περιβάλλον, μια κοινωνία σοσιαλιστική. Έλα να παλέψουμε μαζί!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: