Με ατομική ευθύνη και λόκνταουν αντιμετωπίζει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση και το δεύτερο κύμα της πανδημίας

9 μήνες μετά, κανένα πραγματικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ο Νοέμβρης ήταν ο χειρότερος μήνας της πανδημίας στην Κύπρο, αφού αυτό το μήνα έχασαν τη ζωή τους 35 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο, που ισοδυναμεί με το 47% του συνόλου των θανάτων ατόμων που διαγνώστηκαν με τη νόσο. Από την 1/12 δε καθημερινά μετράμε θανάτους. Την ώρα που γράφεται το άρθρο ήδη έχουν πεθάνει άλλοι 11 από τον κορονοϊό. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και τα κρουσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Όλες οι θυσίες που έκαναν όλοι την περίοδο Μάρτη – Ιούνη πήγαν χαμένες με τις πολιτικές που ακολούθησε ή δεν ακολουθησε η κυβέρνηση τους 9 αυτούς μήνες. H κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της μετάδοσης και για ακόμη μια φορά μετατοπίζει την ευθύνη σε εμάς!

Ο λόγος που ο κόσμος ακολούθησε τα μέτρα την περίοδο Μάρτη – Ιούνη ήταν επειδή έβλεπε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν το σύστημα υγείας! Είδε τα νοσοκομεία να καταρρέουν από τις πρώτες μέρες και να γίνονται εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης και υποχρηματοδότησής τους. Δέχτηκε και μάλιστα επέμενε στο να μείνουν τα σχολεία κλειστά, παρόλο που η τηλεεκπαίδευση ήταν ένα δράμα, γιατί έβλεπε την υποβάθμιση των σχολείων. Το γεγονός ότι 9 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κύπρο είμαστε στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ δεν ευθύνεται ο κόσμος που δεν ακολουθησε τα μέτρα αλλά η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης που δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα! 

Καμία ουσιαστική επένδυση δεν έγινε στην υγεία

Παρόλο που η κυβέρνηση την άνοιξη υποσχέθηκε 100 εκατ για την υγεία – ποσό μηδαμινό σε σχέση με τις ανάγκες, αφού μόνο από το 2013 κόπηκαν τουλάχιστον 500 εκατ από την χρηματοδότηση της υγείας – τελικά τα νοσοκομεία βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με πριν 9 μήνες κι ακόμη χειρότερα. Παρόλο που η κυβέρνηση λέει ότι προσέλαβε 200 άτομα προσωπικό, το ίδιο το προσωπικό δηλώνει υπερφορτωμένο, εξουθενωμένο, αδυνατο να πάρει μια μέρα άδεια για να μπορέσει να πάρει δυνάμεις.

Το νοσοκομείο Αμμοχώστου μετατράπηκε τον Μάρτη σε νοσοκομείο αναφοράς, για λόγους ανάγκης. Τώρα όμως συνεχίζει να είναι το νοσοκομείο αναφοράς με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει άλλες κλινικές που λειτουργούσαν εκεί, και οι ασθενείς να μεταφέρονται είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε σε άλλες πόλεις. Την ίδια στιγμή, και παρόλο που πολλά από τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, το νοσοκομείο αναφοράς δεν έχει ΜΕΘ ενώ βρίσκεται 86 χιλιόμετρα μακριά από την πιο κοντινή ΜΕΘ!. Η ΜΕΘ Λευκωσίας είναι γεμάτη με κρούσματα ενώ εύλογα αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει με τους άλλους ασθενείς που έχουν ανάγκη ΜΕΘ και που δεν έχουν κορονοϊό. 

Μέσα στους 9 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση θα έπρεπε να φτιάξει νέες πτέρυγες νοσοκομείων με επαρκή στελέχωση, νέες μονάδες ΜΕΘ ή αν δεν μπορεί να φτιάξει θα έπρεπε να επιτάξει ιδιωτικά νοσοκομεία και ΜΕΘ με σκοπό την δημιουργία αρκετών χώρων για την κάλυψη των αναγκών! Αντ Αυτού, μόλις τα κρούσματα πλήθυναν, μόλις γέμισαν τα νοσοκομεία η κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη – απόδοση ευθύνης στους πολίτες και λοκνταουν. 

Τόσο τα 100 εκατ, όσο και η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Λευκωσίας φάνηκε πως ήταν λόγια εντυπωσιασμού, κυρίως για να προωθήσει την εικόνα του “ασφαλή τουριστικού προορισμού” κι όχι πραγματικά για να εξασφαλίσει την υγεία των κατοίκων. 

Πολλά τεστ ναι αλλά χαμένες οι ιχνηλατήσεις 

Τον Ιούλη, άνοιξε η οικονομία, και κυρίως τα αεροδρόμια, υποτίθεται με ελέγχους και τεστ για να ανακάμψει ο τουρισμός. Τελικά ήρθε μόνο το 14% των τουριστών σε σχέση με το 2019, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να έχει καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή ο ιός, όπου έτσι κι αλλιώς είχε έρθει από τα αεροδρόμια τον Μάρτη, ήρθε ξανά τον Ιούλη. Δεν ήταν λίγες οι μαρτυρίες για καραντίνες που έσπασαν από όσους ήρθαν από χώρες κατηγορίας Γ, από τέστ που δεν έγιναν, και πιο σημαντικά από ιχνηλατήσεις που δεν έγιναν!

Πραγματικά στην Κύπρο έχουν γίνει παραπάνω τεστ στον πληθυσμό σε σχέση με πολλές χώρες. Γιατί όμως δεν έχει περιοριστεί σημαντικά η πανδημία; Επειδή τα τεστ θα έπρεπε να ακολουθηθούν από ιχνηλατήσεις. Δεν γίνεται να εντοπίζεται κρούσμα και οι επαφές του να περιμένουν μέχρι και 10 μέρες για να τους γίνει τεστ, ή και να μην τους γίνει τεστ. Από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται καθημερινά η πλειοψηφία των τεστ γίνονται από ιδιωτική πρωτοβουλία ή και τώρα με την συμμετοχή στα δωρεάν παρεχόμενα rapid test. Πάλι λοιπόν αυτό που σώζει την κατάσταση είναι η ιδιωτική, ατομική πρωτοβουλία! 

Τα τεστ θα έπρεπε να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, σε όλες τις επαφές κρουσμάτων και σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, γηροκομεία, σχολεία, κι όχι δειγματοληπτικά αλλά σε όλους! Δεν μπορούν να κυκλοφορούν δηλώσεις τύπου – οι μαθητές δεν κολλάνε κι έπειτα να εμφανίζονται σχολεία με κρούσματα! 

Μεγάλοι εργασιακοί χώροι

Ούτε έλεγχος ούτε τέστ ούτε καραντίνα

Το σκάνδαλο της Cypra ήταν αποκαλυπτικό. Κατα τη διάρκεια της άνοιξης πολλά κρούσματα εμφανίστηκαν σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα εκεί που εργοδοτούνται μετανάστες και πρόσφυγες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εργοστάσια των αρτοποιείων Zορμπάς και τις υπεραγορές Aλφαμέγα. Παρόλα αυτά, το κράτος άφησε τον έλεγχο των μεγάλων εργασιακών χώρων στα χέρια των εργοδοτών. Φυσικα προτεραιότητα των εργοδοτών είναι τα κέρδη τους κι όχι η υγεία των εργαζομένων. Αυτός ήταν κι ο λόγος εξάπλωσης της πανδημίας στην Λομπαρντία της Ιταλίας. Αυτό συνέβει και στην Cypra! Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στα άτομα, στους εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες που παρόλο που πληρώνονται με μισθούς πείνας ή ζουν με επιδοματα πείνας, είναι αυτοί ατομικα υπεύθυνοι να κάνουν το τεστ του κορονοϊού πριν αναζητήσουν εργασία! Η ανευθυνότητα κράτους, κυβέρνησης και κεφαλαίου δεν έχουν όρια!

Προχειρότητα της τελευταίας στιγμής στα σχολεία

Άργησε φέτος να ξεκινήσει η σχολική χρονιά καθώς το κράτος περίμενε μια βδομάδα πριν την έναρξη της για να ξεκινήσει να φτιάξει τα ατομικά θρανία, ή θρανία με αποστάσεις, να μοιράσει τους μαθητές σε αίθουσες κτλ. Ο σχεδιασμός θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Ιούνη,  να αγοραστεί ή να μετατραπεί ο εξοπλισμός, να μοιραστούν τα τμήματα και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών. Τελικά στον απόηχο τρανών δηλώσεων του υπουργείου ότι “είμαστε έτοιμοι” είδαμε εικόνες από θρανία πρόχειρα κι ετοιμόρροπα, σχολεία εργοτάξια που δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών μέσα στην τάξη κτλ. Και ενώ η ΠΣΕΜ, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ υποδείκνυαν τις ελλείψεις και δυσκολίες, το υπουργείο κώφευε κι ακόμα κωφεύει. 

Το αποτέλεσμα είναι παρόλα τα μέτρα που πάρθηκαν στα σχολεία, να αποτελούν χώρους μετάδοσης του ιού. Καθημερινά εμφανίζονται κρούσματα σε όλο και περισσότερα σχολεία, όμως τα σχολεία δεν κλείνουν, δεν γίνονται ιχνηλατήσεις, δεν γίνονται τεστ, δεν μπαίνουν σε καραντίνα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Κι αυτές οι ιστορίες που βγαινουν στην δημοσιότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν καταγγελίες για διευθυντές που δεν δέχονται να μπουν σε καραντίνα μαθητές που είναι επιβεβαιωμένες επαφές κρούσματος. Τραγικό ήταν το παράδειγμα της Εμπορικής Σχολής Μιτσή στη Λεμύθου που παρόλο που οι γονείς  έδειξαν την υπευθυνότητα την οποία μας ρίχνει η κυβέρνηση και έκλεισε, το υπουργείο τους έλεγε ότι δεν έχουν δικαίωμα να κλείσουν! 

Τα σχολεία δεν κλείνουν γιατί “είμαστε έτοιμοι” ή “μπορούμε να τα καταφέρουμε”. Τα σχολεία δεν κλείνουν για να μπορούν να πηγαίνουν οι γονείς στη δουλειά, γιατί οι επιχειρήσεις ή και το κράτος δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν γονικά επιδόματα. Όταν όμως δεν παίρνεις άλλα μέτρα, και αφήνεις τα σχολεία ανοιχτά παρόλα τα κρούσματα, τελικά δημιουργείς εστίες μετάδοσης και ανάγκη για λοκνταουν που τελικά ούτε την εκπαίδευση των παιδιών βοηθούν, ούτε την οικονομία. 

Όταν καλεί κυβέρνηση και κράτος τον πληθυσμό να δείξει υπευθυνότητα για να προστατεύσει τους παπούδες του, δεν μπορεί να δείχνει τέτοια απαξίωση στα γηροκομεία

Αποτελεί σκάνδαλο η κατάσταση στα γηροκομεία. Οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε σχέση με τον κορονοϊό. Χιλιάδες ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε γηροκομεία στην Ιταλία και την Ισπανία, και παρόλο που υπήρχε αυτή η διεθνής εμπειρία, και παρόλο που ο μέσος όρος των νεκρών από την πανδημία είναι τα 72 χρόνια, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία των ηλικιωμένων που βρίσκονται στα γηροκομεία! 

Η πανδημία φέρνει στην επιφάνεια όλες τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους, και το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποιησης του. Τα γηροκομεία έχουν αφεθεί κυρίως σε ιδιωτικά χέρια, και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων επίσης. 

Το κράτος θα έπρεπε να επιμεληθεί της προστασίας των ηλικιωμένων. Να φροντίσει να γίνουν τεστ, να αποσυμφορηθούν τα γηροκομεία, να γίνουν απολυμάνσεις. Τίποτα από αυτά δεν έγιναν, κι έτσι τα κρούσματα μέσα στα γηροκομεία πολλαπλασιάζονται. 

Κράτος εν κράτει η Εκκλησία

Η πιο εγκληματική και προκλητική στάση την ίδια στιγμή είναι αυτή απέναντι στην εκκλησία. Από την αρχή της πανδημίας η εκκλησία, σαν κράτος εν κράτει, αφέθηκε να έχει τους δικούς της “κανόνες”. Ο Μητροπολίτης Μόρφου από τον Μάρτη ήδη καλούσε τον κόσμο στις εκκλησίες παρόλο που απαγορεύονταν οι συναθροίσεις πάνω από 75 ατόμων, λέγοντας ότι η Αρχιεπισκοπή έχει δώσει ειδικές κατευθύνσεις για το θέμα του κορονοϊού! Όλο αυτό το 9μηνο η εκκλησία είναι στο απυρόβλητο παρόλο που έχουν διαγνωστεί αρκετοί παπάδες με κορονοϊό. Η ανεύθυνη αυτή στάση της κυβέρνησης προς την εκκλησία είναι ανεύθυνη και προς όλες τις ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένους οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην εκκλησία στις δύσκολες στιγμές. 

Κι ενώ έχουν γίνει συλλήψεις πολιτών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία καλούσαν/στήριζαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ο Μόρφου και άλλοι ιερείς βρίσκονται στο απυρόβλητο, και μάλιστα προβάλλονται από το ΡΙΚ να διακυρήτουν ότι για την πανδημία του κορονοϊού ευθύνονται η αθεΐα, τα σαρκικά αμαρτήματα και οι εκτρώσεις ενώ σε άλλα βίντεο ότι δεν υπάρχει κορονοϊός αλλά είναι γέννημα του.. Αστερίξ! Αφέθηκε να γίνει ακόμη και αγρυπνία, παρά τα μέτρα, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις συνθήκες υγιεινής που πρέπει όλοι να ακολουθούμε για να προστατευτούμε. Αλήθεια μέσα σε μια εκκλησία πόσοι άνθρωποι επιτρέπονται να κοιμηθούν; Πόσοι να χρησιμοποιήσουν τα ίδια αποχωρητήρια; 

Όλο το καλοκαίρι δε, οι γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες δικαιούνταν να έχουν 350 άτομα ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέπονταν 75 και 100, με αποτέλεσμα να γίνουν οι κοινωνικές αυτές δραστηριότητες τρόποι μετάδοσης του ιού, που ήταν πολύ δύσκολο να ιχνηλατηθούν. Φυσικά κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου να θέλει να γιορτάσει τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του, την ίδια στιγμή όμως το μέτρο αυτό πάρθηκε για να ενισχύσει την βιομηχανία εκατομμυρίων που βρίσκεται πίσω από την διοργάνωση κάθε γάμου, βάπτισης κτλ.   

Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρατική και κυβερνητική ανευθυνότητα

Παρόλο που η κυβέρνηση είχε 9 μήνες για να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έκανε τίποτα! Σήμερα δεν έχει καμία δικαιολογία ότι δεν ήξερε ή δεν είχε χρόνο να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. 

Το λόκνταούν δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το λόκνταουν είναι η ανάγκη λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια καθυσηχασης του κόσμου με την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα έρθει τον Γενάρη, δίνοντας την εντύπωση ότι ένας ακόμη μήνας είναι – θα περάσει. Επιστήμονες όμως επιβεβαιώνουν ότι και το εμβόλιο να έρθει δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας. 

Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε και απαιτούμε:

  • Επενδύσεις στην υγεία – δημιουργία ΜΕΘ, πρόσληψη προσωπικού, επέκταση κλινών
  • Επενδύσεις στην παιδεία – κτίρια, αίθουσες και εκπαιδευτικούς ανάλογα με τις ανάγκες, τμήματα 15 κι όχι 25 μαθητών, τεστ σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ιχνηλατήσεις, και κλείσιμο όταν η κατάσταση το απαιτεί.
  • Δωρεάν τέστ και έλεγχος όλων των μεγάλων επιχειρήσεων από το κράτος κι όχι από τα αφεντικά. Άδειες υγείας και γονικές άδειες μετ΄αποδοχών. Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών. 
  • Δωρεάν τεστ σε πρόσφυγες και μετανάστες. 
  • Κοινωνικές κατοικίες και παροχή αξιοπρεπής στέγασης σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. 
  • Δημόσια δωρεάν αξιοπρεπή γηροκομεία. 
  • Καμία υποχώρηση στην εκκλησία! 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: