Παροχή Δωρεάν Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού σε όλους!

Σε όλους τους λειτουργούς υγείας, σε όλους όσους εργάζονται, σε όλο τον πληθυσμό!

Συμμετέχουμε στη διαδικτυακή εκστρατεία. Απαιτούμε μέτρα κρατικής ευθύνης!

Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν copy – paste το κείμενο, tag πρόεδρο και υπουργό, να στείλουν email στα email τους να πάρουν το μήνυμα από όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Τις τελευταίες μέρες η σημασία του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΑΠΕ) – μάσκες, αντισηπτικά, γάντια αλλά και στολές, ασπίδες προσώπου, καλύμματα ποδιών για τους νοσηλευτές – έχει σημειωθεί από πολλούς ειδικούς για το πόσο σημαντικός είναι για να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοιού από τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Για ακόμη μια φορά όμως το βάρος για την προστασία μας δίνεται στην ατομική ευθύνη, στον καθένα από εμάς, ακόμη και στους νοσηλευτές, αφού απειλήθηκαν με καραντίνα άνευ αποδοχών σε περίπτωση που δεν φορούν μάσκα.

Πολλές ήταν οι καταγγελίες για τις ελλείψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από τις πρώτες μέρες της κρίσης παρόλο που η κυβέρνηση έλεγε ότι προετοιμαζόταν από τον Γενάρη. Έτσι έχουμε ακόμη φαινόμενα όπου λειτουργοί υγείας να αναγκάζονται να φορούν την ίδια μάσκα όλη μέρα (κανονικά είναι σχεδιασμένη για 3 ώρες), ή να φτιάχνουν καλύμματα ποδιών από σκουπιδοσακούλες!

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς που το 25% των κρουσμάτων του κορωνοιού είναι λειτουργοί υγείας! Το κράτος αφήνει τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής να πολεμήσουν χωρίς εξοπλισμό!

Το κράτος έχει παραλάβει 17 τόνους ΑΠΕ , όμως μόλις ένα μήνα μετά (5/4) που χτύπησε το νησί η πανδημία! Ακόμη κι αυτά τα υλικά που παραλήφθηκαν τώρα είναι άγνωστο αν τελικά έφτασαν στα νοσοκομεία, καθώς οι λειτουργοί υγείας δήλωναν ότι υπήρχαν ελλείψεις ακόμη και 5 μέρες μετά την παραλαβή τους!

Ήδη μέχρι τις 10 Μαρτίου 250.000 μάσκες καταναλώθηκαν από τους κατοίκους του νησιού, απροσδιόριστο πόσοι τόνοι αντισηπτικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και τα αντισηπτικά να πωλούνται με το σταγονόμετρο και σε αυξημένες τιμές, ενώ το τελευταίο 15ήμερο υπάρχει έλλειψη σε όλη την αγορά από καθαρό οινόπνευμα.

Το κενό έρχονται να καλύψουν εθελοντές. Χιλιάδες μάσκες έχουν φτιαχτεί σε σπίτια, υφασμάτινες μάσκες για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου και ασπίδες προσώπου για τους λειτουργούς υγείας. Η αλληλεγγύη που έχει δείξει ο κόσμος και η εθελοντική εργασία που έχουν καταβάλει είναι εκπληκτική. Δείχνει τι θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας, αν το κράτος αξιοποιούσε τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής παρά να βασίζεται στις εισαγωγές και στο πότε οι δυνάμεις της αγοράς θα ρίξουν στο παζάρι κι άλλα υλικά.

Μια σειρά βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει την παραγωγή τους, από αυτοκίνητα σε αναπνευστήρες, από οινοπνευματώδη σε αντισηπτικά, προκειμένου να απαντήσουν στη ζήτηση που υπάρχει λόγω του κορωνοιού. Το πρόβλημα είναι ότι το κάνουν για το κέρδος, κι έτσι οι παραγγελίες παίρνουν προτεραιότητα ανάλογα με τους νόμους της αγοράς, κι όχι πραγματικά με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο βιομηχανίες που μπορούν να παράγουν, μάσκες προσώπου για τον γενικό πληθυσμό, αλλά και άλλα αναλώσιμα για τα νοσηλευτήρια, όπως στολές μιας χρήσης και καλύμματα ποδιών.

Υπάρχει βιομηχανία πλαστικών που θα μπορούσε να παράγει ασπίδες προσώπου πολύ πιο μαζικά και πολύ πιο φτηνά από ότι το κάνουν οι εθελοντές.

Υπάρχουν 4 μεγάλες οινοβιομηχανίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την παραγωγή τους σε οινόπνευμα και αντισηπτικά.

Οι παραγωγικές δυνάμεις υπάρχουν. Είναι καιρός να τις αξιοποιήσουμε, με προγραμματισμό και γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών!

Απαιτούμε:

Παραχώρηση δωρεάν ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού σε όλους τους λειτουργούς υγείας, εργαζόμενους που ακόμη εργάζονται και όλο τον πληθυσμό.

Οι τομείς της οικονομίας που μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την έλλειψη υλικών και την παραγωγή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού να επιταχθούν προς αυτό το καθήκον, με την προοπτική να κρατικοποιηθούν για να μπορούν να παράγουν για τις ανάγκες της κοινωνίας, κάτω από την διαχείριση και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Να διατεθούν άμεσα τα υλικά που έχουν εισαχθεί από το κράτος στα δημόσια νοσηλευτήρια και όχι στον ιδιωτικό τομέα ή την μαύρη αγορά.

Συμμετοχή των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια στην οργάνωση και λειτουργία των νοσηλευτηρίων αλλά και στον σχεδιασμό της διαχείρισης της κρίσης όπως και της εποπτείας του εξοπλισμού.

Συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές στις αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας και στη διαχείριση της εργασίας τους.

Ο καπιταλισμός κάνει την κρίση του κορωνοιού χειρότερη.

#ΑπαιτούμεΜέτραΚρατικήςΕυθύνης

#ΚρατικήΔράσηΤώρα

#covid19

#cyprus

#κορωνοϊός

Constantinos Ioannou – Minister of Health

@NicosAnastasiades

@AnastasiadesCY

@Cypresidency

info@presidency.gov.cyperm.sec@moh.gov.cy

minister@moh.gov.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: