Άτομα με αναπηρίες και κορωνοιός – καμία προστασία από κυβέρνηση και κράτος!

Τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός απέναντι στον κορωνοιό. Παρόλα αυτά, η Συνομοσπονδία τους καταγγέλει ότι το κράτος ούτε τους συμπεριλαμβάνει στα σχέδια ούτε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τους στους χώρους όπου εργάζονται – παραβαίνοντας δηλαδή το ίδιο το κράτος τα διατάγματά του!

Καταδικάζουμε την στάση αυτή της κυβέρνησης και του κράτους και χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στην ΚΥ.Σ.Ο.Α – Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, που έβγαλε στη δημοσιότητα το θέμα.

Αναδημοσιεύουμε αυτούσια την ανοιχτή επιστολή τους:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΥ.Σ.Ο.Α προς Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύριο Νίκο Αναστασιάδη με θέμα «Αποκλεισμός πολιτών με αναπηρίες από τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 – διασωληνωμένος πολίτης με αναπηρία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας»

Με την επιστολή της η Συνομοσπονδία πληροφορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πολύ λίγες έως καθόλου δράσεις μέχρι σήμερα έχουν αναληφθεί από μέρους της Κυβέρνησης για προστασία και παροχή στους πολίτες με αναπηρίες της καθοδήγησης και της υποστήριξης που απαιτείται για την προστασία τους από την πανδημία του COVID-19. Δεκάδες πολίτες με αναπηρίες εξακολουθούν να μεταφέρονται καθημερινά στους χώρους εργασίας τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, την υγεία των οικείων αλλά και των συναδέλφων τους.

Τον πληροφορεί, επίσης, ότι οι πολίτες με αναπηρίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός, λαμβανομένου υπόψη ότι πέραν από τις προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας που τους εκθέτουν περισσότερο στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών ή θανάτου, στους επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται: ασθένειες που δεν τους κατατάσσουν στις ευπαθείς ομάδες όπως καθορίστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, η διακοπή, σε πλείστες περιπτώσεις, των δημόσιων ενταξιακών και άλλων υπηρεσιών και των υπηρεσιών υποστήριξης του δικαιώματος της ανεξάρτητης διαβίωσης και ενσωμάτωσης τους στην κοινότητα, ο αποκλεισμός από την ενημέρωση για την υγεία και την παροχή γενικής υγειονομικής περίθαλψης, η διαβίωση σε έναν κόσμο μη προσβάσιμο όπου υπάρχουν παντού εμπόδια σε αγαθά και υπηρεσίες, η μεγαλύτερη πιθανότητα να ζουν σε ιδρυματικά πλαίσια και πολλά άλλα.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. εκφράζει την ανησυχία του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες για εμφάνιση κρούσματος σε εργαζόμενο με αναπηρία ο οποίος απασχολείται όπως και πολλοί άλλοι πολίτες με αναπηρία στην πρώτη γραμμή ουσιώδους υπηρεσίας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και νοσηλεύεται ήδη διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για το γεγονός ότι αντίθετα από ότι προβλέπεται στα σχετικά πρωτόκολλα, πέραν από τη λήψη δειγμάτων από τους συναδέλφους του και άλλα μέλη του προσωπικού με τα οποία αυτός ήρθε σε επαφή, οι αρμόδιοι του Ο.Κ.Υ.Π.Υ, ασκούν αφόρητη πίεση στους υπαλλήλους με αναπηρία να εξακολουθήσουν να εργάζονται στον ίδιο χώρο, χωρίς, μέχρι σήμερα τουλάχιστο, να έχουν λάβει τα ενδεδειγμένα για τις περιπτώσεις αυτές προβλεπόμενα μέτρα, όπως είναι ο αυτοπεριορισμός τους για ένα χρονικό διάστημα, το κλείσιμο του χώρου για 48 μέχρι 72 ώρες και η απολύμανση του.

Στον ίδιο χώρο δεν πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές και ρυθμίσεις για την τήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ των εργαζομένων, τις προβλεπόμενες διαστάσεις όσον αφορά τον απαραίτητο διαθέσιμο χώρο για κάθε ένα από αυτούς, ενώ δεν είχαν στη διάθεση τους αναλώσιμα, μάσκες προφύλαξης, αντισηπτικά, γάντια και υλικά για απολύμανση. Ως αποτέλεσμα κατά τις αλλαγές βάρδιας δεν λαμβάνονταν οποιαδήποτε μέτρα για απολύμανση των συσκευών και των χώρων απασχόλησης γενικότερα, ούτε γινόταν ο ολιγόλεπτος εξαερισμός με προσωρινή ελευθέρωση του χώρου που προβλέπεται στα πρωτόκολλα.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. ζητεί όπως η Κυβέρνηση αναγνωρίσει επιτέλους ότι οι πολίτες με αναπηρίες είναι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι κάθε πολίτης με αναπηρία έχει δικαίωμα στη ζωή που είναι το ίδιο πολύτιμη και αξίζει το ίδιο όπως και η ζωή κάθε άλλου συνανθρώπου τους. Να καταστήσει σαφές ότι στις κατηγορίες των λεγόμενων «ευπαθών» ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, χρήζουν ειδικής άδειας μετ’ απολαβών και άλλων διευκολύνσεων και θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους έτσι ώστε να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. ζητεί, περαιτέρω, από την Κυβέρνηση της χώρας μας, όπως όλες οι δραστηριότητες περιορισμού και μετριασμού του COVID-19 (όχι μόνο εκείνες που σχετίζονται άμεσα με τη συμπερίληψη των πολιτών με αναπηρίες) να προγραμματιστούν και εφαρμοστούν με την ενεργό συμμετοχή και πλήρη εμπλοκή αυτών και της Συνομοσπονδίας τους, «ομπρέλας» των οργανώσεων των ίδιων των πολιτών με αναπηρίες της χώρας μας, τόσο για πρωτοβουλίες σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο όσο και σε μεμονωμένες καταστάσεις.

Θεωρεί, τέλος, ότι οι πολίτες με αναπηρίες, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, είναι οι πλέον κατάλληλοι για την παροχή συμβουλών στις αρχές σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις και την υποβολή προτάσεων για τις καταλληλότερες λύσεις όσον αφορά την παροχή προσβάσιμων και συμπεριληπτικών υπηρεσιών σε κάθε περίπτωση. Όσα μέτρα λαμβάνονται ερήμην και πίσω από τις πλάτες των πολιτών με αναπηρίες και της Συνομοσπονδίας τους ενδέχεται, όχι μόνο να μην φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά ακόμα και να αποβούν σε βάρος της υγείας των ιδίων και των οικογενειών τους.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναμένει τις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης με μοναδικό στόχο να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση με ψυχραιμία και αλληλεγγύη, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, των πολιτών με αναπηρίες συμπεριλαμβανομένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: