Ποιοτική δημόσια δωρεάν υγεία για όλους! Καμία θυματοποίηση εργαζομένων!

Πολλοί χαιρέτησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση την Κυριακή. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα. Μέρα με τη μέρα όμως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τελικά θυματοποιούνται εργαζόμενοι.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

100 εκατομμύρια δεν μπορούν να καλύψουν 7 χρόνια λιτότητας και υποβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Για χρόνια γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, με χαρακτηριστική την ιστορική απεργία της ΠΑΣΥΝΟ που κράτησε 18 μέρες. Η υποβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι ήδη γνωστή. Έγινε για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Τώρα όμως φαίνεται πόσο σημαντικό αγαθό είναι η δημόσια υγεία.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο της Πάφου είναι χαρακτηριστική. 11 νέα κρούσματα είναι όλοι λειτουργοί υγείας του νοσοκομείου Πάφου γιατί το ίδιο το σύστημα δεν μπόρεσε να τους προστατεύσει. Νοσηλευτές καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχαν μάσκες, ειδικές στολές, αλλά ήταν όλοι εκτεθειμένοι στον κορονοιό καθώς στη ΜΕΘ νοσηλεύονταν ένα κρούσμα.

Παρόμοια κατάσταση αναμένουμε ότι επικρατεί και στα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια. Την ίδια στιγμή παρόλο που δήθεν ετοιμάστηκαν χώροι υποδοχής και καραντίνας των κρουσμάτων του κορονοιού στις κατοικίες στο Τρόοδος και στο Νοσοκομείο Αμμόχωστου, όσα στοιχεία υπάρχουν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι υπάρχουν μόλις περίπου 30 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικά σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια για να στηρίξουν όλα τα βαριά κρούσματα του κορονοιού, και μόλις 130 αναπνευστήρες. Έχουμε ήδη 49 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 περίπου ήρθαν από το εξωτερικό, 2 σε βαριά κατάσταση. 40 άτομα ήρθαν μόλις με τις τελευταίες πτήσεις, και δεν ξέρουμε πόσα από αυτά θα νοσήσουν. Υπάρχουν ίσως και παραπάνω από 25.000 φοιτητές στην Ελλάδα και την Αγγλία οι οποίοι θα θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο. Το 1% αυτών να αρρωστήσουν δεν θα μπορέσουν να νοσηλευτούν. Παράλληλα οι επίσημες εκτιμήσεις που υπολογίζουν ότι το 60% του κυπριακού πληθυσμού ενδέχεται να νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό, από αυτό το 20% ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία κι ένα 5% ενδέχεται να χρειαστεί τη βοήθεια των εντατικών μονάδων. Οι εγκαταστάσεις που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι αρκετές για να στηρίξουν την πανδημία. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

 • Χρειάζεται η επίταξη (κι όχι αγορά υπηρεσιών) στο όνομα της δημόσιας υγείας όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και εργαζομένων σε αυτά. Αν κι αυτά δεν είναι αρκετά, επίταξη ξενοδοχείων και μετατροπή τους σε μονάδες νοσηλείας.
 • Πρόσληψη όλων των ανέργων γιατρών, νοσηλευτών και των τελειόφοιτων νοσηλευτών για να μπορέσουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία αλλά και να ελαφρύνουν το έργο των ήδη υπαρχόντων λειτουργών υγείας.
 • Άμεση παροχή εξοπλισμού, από στολές, μάσκες και γάντια, τεστ για εξετάσεις κορονοιού μέχρι και αναπνευστικές συσκευές.
 • Απολύμανση των νοσηλευτηρίων και συχνές εξετάσεις σε όλους τους λειτουργούς υγείας για να διασφαλιστεί ότι αν είναι φορείς του ιού έστω κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα ώστε να μπορούν να απομονωθούν και να αναρρώσουν και να προληφθεί η μετάδοση του ιού μέσα στα νοσοκομεία.
 • Καμία θυματοποίηση των εργαζομένων οι οποίοι βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να σώσουν τις δικές μας ζωές.
 • Από δηλώσεις των νοσηλευτών στα ΜΜΕ και στα μέσα μαζικής δικτύωσης φαίνεται ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση και εμπλοκή στο τρόπο διαχείρισης της κρίσης παρόλο που είναι οι πρώτοι που καλούνται να ανταποκριθούν. Οι συντεχνίες των νοσηλευτών και των γιατρών θα πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την πανδημία αλλά το κράτος

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας το κράτος θα μπορούσε αν έπαιρνε πιο γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα – όπως το κλείσιμο των αεροδρομίων και όχι των οδοφραγμάτων – να προλάβει την πανδημία στην Κύπρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας επιτυχίας είναι η Ταϊβάν.

Καθώς τα σχολεία είναι κλειστά, το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ειδική άδεια στους γονείς. Η άδεια αυτή όμως μειώνει κατά 50% τα εισοδήματα των εργαζομένων οι οποίοι δεν μένουν σπίτι κατ επιλογήν αλλά για να προστατεύσουν τους οικείους τους. Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτο. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά τους θα έπρεπε να μην έχουν καμία μείωση μισθών.

Επιδότηση μισθών ναι, κανείς όμως εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει με το 60 – 70% του μισθού του από τη μία μέρα στην άλλη

Στη σωστή κατεύθυνση είναι το μέτρο της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους μισθούς των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη δουλειά τους λόγω του ότι οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τις εργασίες τους ή κλείνουν προσωρινά. Για να μπορέσουν όμως να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι με το 60-70% των μισθών τους θα πρέπει να παρθούν κι άλλα μέτρα.

Θα πρέπει να γίνει:

 • επιδότηση ενοικίων για όσο καιρό οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν
 • αναστολή πληρωμής των δόσεων στις τράπεζες
 • αναστολή των εκποιήσεων
 • αναστολή των διδάκτρων σε ιδιαίτερα, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέχρι να επαναλειτουργήσουν

Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους ωραρίου. Επιδότηση θα πρέπει να δίνεται και στους ωρομίσθιους εργαζόμενους.

Υπάρχουν τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, ή και καταστήματα λιανικού εμπορίου που ακόμη λειτουργούν που δεν συμπεριλαμβάνονται στις ουσιώδης υπηρεσίες. Η συνέχεια της εργασίας τους, και η έκθεσή τους σε πιθανή μόλυνση από τον ιό δεν εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή το σύνολο της κοινωνίας αλλά τα κέρδη των επιχειρηματιών. Και αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προστατευτούν, και αυτοί οι κλάδοι θα πρέπει να διακόψουν τις εργασίες τους.

Η επιδότηση των μισθών πλησιάζει τη μείωση του κατώτατου μισθού που είχε ως αίτημα η ΟΕΒ εδώ και χρόνια. Οι συντεχνίες αλλά και οι ανοργάνωτοι εργαζόμενοι οι οποίοι αυθόρμητα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να κλείσουν τα καταστήματα στα οποία δουλεύουν πρέπει να σκεφτούν και την επόμενη ημέρα. Καμία μείωση μισθών δεν πρέπει να γίνει αποδεχτή μόλις τελειώσει η κρίση. Να μην συνηθίσουμε και αυτή τη λιτότητα. Οι καπιταλιστές σε όλες τις χώρες χρησιμοποιούν τις κρίσεις ώστε να επιβάλουν κι άλλες μειώσεις μισθών και περικοπές ωφελημάτων, βλέπουν δηλαδή την κρίση σαν ευκαιρία για τον δικό τους πλουτισμό. Να μην τους αφήσουμε αυτή τη φορά να το καταφέρουν. Χρειάζεται προετοιμασία για να απαιτήσουμε την επαναφορά των μισθών στα προ πανδημίας επίπεδα μόλις τα μέτρα για την κρίση λήξουν.

Δεν είναι μόνο ελληνόφωνοι και κύπριοι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται

Μεγάλο κομμάτι της εργατικής δύναμης της Κύπρου αποτελούν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτητές ασύλου. Οι ανακοινώσεις, οι οδηγίες αλλά και τα δικαιώματά τους ως εργαζομένων θα πρέπει να κυκλοφορήσουν στους χώρους δουλειάς σε γλώσσες που να μπορούν να καταλαβαίνουν για να μπορούν να προστατευθούν και να συμπεριληφθούν κι αυτοί στην επιδότηση μισθών.

Παράλληλα εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται κλεισμένοι στις “υποδομές υποδοχής”/στρατόπεδα συγκέντρωσης – στην Κοφίνου και στην Κοκκινοτριμιθιά μέσα σε συνθήκες πολύ φτωχής υγιεινής. Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό κάποιος να μολυνθεί και να μολύνει όλους, αλλά και το προσωπικό τους αστυνομικούς που τους περιφρουρούν. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους, όπως κλειστά ξενοδοχεία, που να μπορούν να έχουν βασικές συνθήκες υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συνεργασία των αρχών σε βορρά και νότο

Με τους νέους περιορισμούς διέλευσης στα οδοφράγματα 100άδες εργαζόμενοι τουρκοκύπριοι θα χάσουν τη δουλειά τους στο νότο. Παρόλο που οι αρχές στο βορρά μπορούν να εκδώσουν το αναγκαίο πιστοποιητικό για την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία, η ΚΔ αρνείται να το αναγνωρίσει. Παρόλο που έγιναν από πριν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων συσκέψεις της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπή Υγείας οι αρχές στις δύο πλευρές λειτουργούν σαν να είναι δύο ανεξάρτητα – και μάλιστα εχθρικά – κράτη. Ο τρόπος συνεπώς του συντονισμού και της συνεργασίας υπάρχει αλλά δεν υπάρχει η θέληση να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

Για τους τουρκοκύπριους εργαζόμενους που εργάζονται στο νότο θα έπρεπε να μπορούν να αποταθούν στο κράτος της ΚΔ και να διεκδικήσουν την αντίστοιχη επιδότηση από τη στιγμή που εργάζονται και συνεισφέρουν εδώ και χρόνια στην οικονομία. Να απαγορευθεί κάθε απόλυση τουρκοκύπριου εργαζόμενου που δεν μπορεί να παρουσιαστεί τώρα στη δουλειά του λόγω των μέτρων.

Τα οδοφράγματα θα πρέπει να ανοίξουν μόλις η κρίση υποχωρήσει, και με την συνεργασία των αρχών και των δύο πλευρών να προστατευτεί ο πληθυσμός και στις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων και του συνόλου του νησιού.

Αδειάστε τα στρατόπεδα!

Εμφανίστηκε στις ειδήσεις ότι υπήρχαν δύο κρούσματα, ευτυχώς αρνητικά μέσα σε δύο στρατόπεδα. Η ίδια ευαισθησία που υπάρχει για τους εργαζόμενους, θα πρέπει να υπάρχει και για τους κληρωτούς στρατιώτες οι οποίοι θα πρέπει να φύγουν από τα στρατόπεδα για να μπορούν να προστατευτούν.

Αυτοπεριορισμός αλλά και πάλη για μια άλλη κοινωνία

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε ο αυτοπεριορισμός είναι πολύ σημαντικός για την προστασία όλων.

Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζούμε δείχνει ότι με τις πολιτικές που εφάρμοσε τόσα χρόνια έχει φέρει στα όριά του την δημόσια υγεία, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, αφού το κύριο μέλημά του συστήματος είναι η προάσπιση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών κι όχι η υγεία και η ευημερία των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο που τα μεγαλύτερα ποσά που ανακοινώθηκαν για την στήριξη της οικονομίας αφορά τις τράπεζες. Το 1.3 δις που θα πάρουν οι τράπεζες ως ρευστότητα από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν σημαίνει ότι θα μετακυλιστεί σε μισθούς και επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας. Μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε ακόμη μια τραπεζική φούσκα όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αναλυτές. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το 1.3 δις να συνυπολογιστεί στο δημόσιο χρέος το οποίο τελικά πληρώνει ο λαός με τις περικοπές στους μισθούς, στην υγεία, την παιδεία, στα επιδόματα, που μας έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση.

Αυτοπεριορισμός δε σημαίνει ανέχεια της αδικίας και της ανεπάρκειας του συστήματος.

Παλεύουμε για ένα σύστημα :

 • που το πρώτο του μέλημα θα είναι η υγεία και η ευημερία της πλειοψηφίας της κοινωνίας, των εργαζόμενων και των ευάλωτων ομάδων κι όχι τα κέρδη του 1%.
 • που η ζωή μας δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών και του ιδιωτικού τομέα υγείας
 • που ο πλούτος που παράγεται θα διοχετεύεται στο σύστημα υγείας, παιδείας και κοινωνικής ευημερίας, τα οποία να λειτουργούν με την συμμετοχή και κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.
 • Που οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, όπως οι τράπεζες και η φαρμακοβιομηχανία θα ανήκουν στην κοινωνία και θα λειτουργούν προς όφελός της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: