Πολύ λίγα, πολύ αργά τα μέτρα για τον κορονοιό! Να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι!

Η πανδημία του κορονοιού ήρθε και στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής είναι 26 τα κρούσματα σε ολόκληρο το νησί και αναλυτές λένε ότι θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες. Όλο το νησί βρίσκεται σε δύο καραντίνες. Μέτρα αναγγέλθηκαν αυτή την εβδομάδα και από τις δύο πλευρές.

Υπάρχουν αναλύσεις που εξηγούν το γιατί, μετά την εμπειρία της Κίνας, θα έπρεπε όλες οι χώρες να προχωρήσουν σε μια πολιτική «γενικής καραντίνας» για μερικές εβδομάδες. Αυτό είναι απαραίτητο έτσι ώστε αφενός να περιοριστεί η εξάπλωση και αφετέρου όσοι μολυνθούν να μη νοσήσουν άμεσα και ταυτόχρονα, αλλά οι μολύνσεις να κατανεμηθούν στο χρόνο. Διαφορετικά, το σύστημα υγείας θα «υπερφορτώσει» με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αποφασίζουν ποιοι έχουν προτεραιότητα για νοσηλεία και ποιοι όχι. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στην Ιταλία και βέβαια να περιορίσει την εξάπλωσή του ιού στις υπόλοιπες χώρες.

Την παρασκευή 13/3 ο Αναστασιάδης προχώρησε σε διάγγελμα στο οποίο θα ανακοίνωνε τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοιού. Πέρα από τον περιορισμό των επισκεπτών των αεροδρομίων και τις επιπλέον απαγορεύσεις διέλευσης από τα οδοφράγματα δεν είπε τίποτα το ουσιαστικό.

Στην πραγματικότητα έριξε το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης στους πολίτες λέγοντας ότι «κανένα μέτρο δεν αρκεί για την πρόληψη και προστασία αν δεν υπάρξει η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, πειθαρχία και αλληλοσεβασμός».

Κανονικά θα έπρεπε από τις πρώτες ημέρες που έγινε γνωστή η εξάπλωση του κορωνοϊού (δηλαδή εδώ και 2 μήνες) να υπάρξει «κατάσταση συναγερμού», με εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και διάθεση μέσων ατομικής προστασίας και προϊόντων υγιεινής, εφαρμογή έκτακτων μέτρων, προετοιμασία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (αφού ξέρει ήδη η κυβέρνηση ότι μόνο εκεί μπορεί να γίνουν συγκεκριμένες αναλύσεις) κλπ. Αντί γι’ αυτό, το μόνο πρακτικό “μέτρο” ήταν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και η δημιουργία λιστών από όπου μπορεί να έρθει πιθανό κρούσμα…

Ο κορονοιός δεν ήρθε από τα οδοφράγματα – ήρθε από τα αεροδρόμια

Σε όλο το νησί τα κρούσματα ήρθαν από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ιταλία και την Γερμανία. Τα αεροδρόμια έκλεισαν σε μη νόμιμα διαμένοντες πολίτες μόλις τώρα, ενώ μέχρι τώρα οι πτήσεις από τις χώρες που είχαν διαγνωσμένα κρούσματα συνεχίζονταν απρόσκοπτα, και μάλιστα όπως περιγράφουν επιβάτες, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Το μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν βοήθησε τελικά στην μη έλευση και εξάπλωση του ιού! Έδωσε μόνο καλό «πάτημα» στις δεξιές δυνάμεις του βορρά να κλείσουν αρχικά άλλα δύο οδοφράγματα.

Τελικά, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες και από τις δύο πλευρές, τα οδοφράγματα στην ουσία έχουν κλείσει και από τις δύο πλευρές καθώς αντιμετωπίζονται ως σύνορα, και καθώς τα μέτρα για την απομόνωση ακόμη και των κυπρίων που περνούν τα οδοφράγματα για 14 μέρες αποτρέπει την διέλευση. Αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες τουρκοκύπριοι οι οποίοι έρχονταν στο νότο για να εργαστούν καθημερινά, και παράλληλα να επηρεαστούν δεκάδες επιχειρήσεις που τους εργοδοτούν.

‘Η συνεργασία των δύο κοινοτήτων εξ’ αρχής θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο και τη μη εξάπλωση του ιού, και θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί ως βήμα για να προχωρήσει και η επανένωση του νησιού, ενώ τώρα προωθείται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς η διχοτόμηση! .

Με κρατική ευθύνη διαδόθηκε ο ιός!

Ο μέχρι τώρα όποιος περιορισμός του ιού έχει γίνει μόνο με προσωπική ευθύνη των κρουσμάτων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γιατρού, που, δήλωσε ότι ίδιος απευθύνθηκε άμεσα στους λοιμωξιολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι όπως είπε, τον αποθάρρυναν να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση. Υποβλήθηκε τελικά σε εξέταση κατόπιν δικής του επιμονής ενώ θα έπρεπε κάτι τέτοιο να είναι επιβεβλημένο από το κράτος και να εφαρμοστεί εξ αρχής σε όλους τους λειτουργούς υγείας που ταξιδεύουν!

Από τον Γενάρη θα μπορούσαν να έχουν προετοιμαστεί τα νοσοκομεία!

Όλες οι αναλύσεις γίνονται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, με αγορά υπηρεσιών – χαρίζοντας χιλιάδες ευρώ στον ιδιωτικό τομέα – και όχι με την επίταξη του νοσοκομείου για λόγους δημόσιας υγείας.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένουν υποστελεχωμένα, και υποβαθμισμένα, ενώ θα μπορούσαν ήδη από τον Γενάρη να έχουν εξοπλιστεί έτσι ώστε να διεξάγουν αναλύσεις και να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στα διαγνωσμένα κρούσματα αλλά στο σύνολο του πληθυσμού. Το γεγονός ότι ο ιός χαρακτηρίστηκε ως πανδημία σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει ανεξέλεγκτη εξάπλωση.

Χρειάζεται να γίνει μια άμεση στροφή προς τον εξοπλισμό και στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η κυβέρνηση έχει πει ότι λεφτά υπάρχουν και θα επενδυθούν. Ζητάμε να επενδυθούν προς μια δημόσια ποιοτική υγεία για όλους κι όχι για να επωφεληθούν μερικοί επιχειρηματίες υγείας.

Είναι καιρός το κράτος να σηκώσει κεφάλι προς την εκκλησία!

Παρόλο που στο υπουργικό διάταγμα προβλέπεται απαγόρευση και για τον εκκλησιασμό η Εκκλησία της Κύπρου αγνοεί την απαγόρευση, και καλεί τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες, μέχρι και να κοινωνήσουν διαδίδοντας μύθους ότι κανένας δεν μπορεί να μολυνθεί από τη θεία κοινωνία, παρά μόνο αν είναι…άπιστος!

Κανένας πολιτικός, ούτε καν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τολμά να εναντιωθεί σε αυτό ευθέως!

Την Πέμπτη 12/3 αποκαλύφθηκε ότι ο γιατρός/κρούσμα κοινώνησε σε μια εκκλησία στο Στρόβολο πριν διαγνωστεί και ο ιερέας είναι σε αυτοπεριορισμό. Κάποιες ενορίες έχουν βγάλει ανακοίνωση αναστολής των δραστηριοτήτων τους, αψηφώντας την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής. Το κράτος θα έπρεπε, πέρα από την συγκέντρωση στις εκκλησίες να απαγορεύσει και την θεία κοινωνία στις εκκλησίες ως ένα μέτρο προστασίας του πληθυσμού!

Τα σχολεία έκλεισαν χωρίς καμία πρόνοια για τους γονείς και τα παιδιά

Κάθε φορά που οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απεργία, κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ξεσπαθώνουν λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν σκέφτονται τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτό είναι μια πραγματική ανησυχία! Τα σχολεία έκλεισαν χωρίς πρόνοια για να μπορούν να πάρουν άδεια οι γονείς και να βρίσκονται στο σπίτι. Το να μείνουν τα παιδιά με τις γιαγιάδες και τους παππούδες που είναι με τη σειρά τους πιο ευάλωτοι στον ιό δεν μπορεί να αποτελεί μέτρο, εκτός του ότι δεν έχουν όλοι παππούδες και γιαγιάδες.

Οι γονείς πρέπει να μπορούν να πάρουν άδεια για σκοπούς έκτακτης ανάγκης χωρίς περικοπή μισθού και χωρίς απώλεια ημερών κανονικής άδειας.

Να μην πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι

Κι ενώ μπορεί τις επόμενες μέρες να ακούσουμε μέτρα, που στο δημόσιο θα μπορούν να εφαρμοστούν (όπως ειδικές άδειες), στην ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν ή μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν, μέχρι να περιοριστεί η πανδημία.

Για αυτό το λόγο χρειάζονται:

  • παροχή υποχρεωτικής πληρωμένης άδειας στους γονείς και σε άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Προστασία του μισθού και της παροχής κοινωνικών ασφαλίσεων σε όλους τους εργαζόμενους
  • Μέτρα στήριξης σε όσους είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν, με δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού εξοπλισμού
  • Επίδομα για την οικονομική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων ή ημιαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Αναστολή πληρωμής φόρων για όσο διάστημα είναι αναγκασμένοι να μην εργάζονται
  • Επενδύσεις στην δημόσια υγεία – πρόσληψη άμεσα λειτουργών υγείας (νοσηλευτές και γιατρούς), εξοπλισμό όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
  • Άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού μέσα από την εκκλησία.
  • Συνεργασία των αρχών σε βορρά και νότο, άνοιγμα των οδοφραγμάτων και διέλευση όλων όσων ζουν στο νησί με ουσιαστικούς ελέγχους

Οι συντεχνίες εργαζομένων, οι συλλογικοί φορείς, οι κάτοικοι κτλ χρειάζεται να διασφαλίσουν τα παραπάνω, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές κοκ, μέσω επιτροπών που να επιβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: