Είμαστε στο πλευρό της – να δώσουμε τέλος στην ενοχοποίηση των θυμάτων

Αγώνας για την ανατροπή της απόφασης του δικαστηρίου – αγώνας ενάντια στον σεξισμό και για την αλλαγή του συστήματος

Κοινή ανακοίνωση των τμημάτων της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή, στην Κύπρο (Νέα Διεθνιστική Αριστερά – ΝΕΔΑ) , Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία (Σοσιαλιστική Εναλλακτική) και Ισραήλ/Παλεστίνη (Σοσιαλιστικός Αγώνας).

Η 19χρονη γυναίκα που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό τον προηγούμενο Ιούλη στην Αγία Νάπα στην Κύπρο, βρέθηκε ένοχη. Ένοχη επειδή τόλμησε να καταγγείλει τον βιασμό και ζήτησε από την αστυνομία να τον διερευνήσει.

Η αστυνομία δεν το έκανε. Αντίθετα από τις πρώτες μέρες, αντί να την αντιμετωπίσει ως θύμα την αντιμετώπισε ως ύποπτη σε έγκλημα, χωρίς να σεβαστεί ακόμη και τα βασικά της ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά από ανάκριση 7 ωρών η 19χρονη εξαναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση/απόσυρση της καταγγελίας, χωρίς δικηγόρο ή κάποιον φίλο στο πλευρό της.

Σήμερα (Τρίτη) η 19χρονη καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή 3 χρόνων, για πρόκληση δημόσιας βλάβης. Παρόλο που αυτή η καταδίκη είναι εξοργιστική, είναι φανερό ότι οι δύο διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν έξω από το δικαστήριο – από περίπου 200 γυναίκες και άντρες από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αγγλία – καθώς και όλη η διεθνής αλληλεγγύη που η γυναίκα δέχτηκε, με διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν έξω από τις κυπριακές πρεσβείες, έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να αποτρέψουν μια καταδίκη φυλάκισης. Αυτή είναι μια μικρή νίκη παρόλο που έχουμε έναν μακρύ δρόμο να διανύσουμε.

Είναι ελεεινό πως η υπερβολικά τραυματική εμπειρία του θύματος έχει πολλαπλασιαστεί από το κράτος. Τα διαγράμματα των τραυμάτων που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης – τα οποία δημοσιεύθηκαν, παρεμπιπτόντως, πάνω σε ένα αντρικό σώμα και με κενό στα σημεία του σώματος όπου η αστυνομία αρνήθηκε να λάβει υπόψη ως στοιχεία – έχουν σοκάρει εκατομμύρια ανθρώπων που παρακολουθούν την υπόθεση. Ήδη η 19χρονη πέρασε ένα μήνα στη φυλακή και έχει αναγκαστεί να μείνει στην Κύπρο για άλλους 6 μήνες. Όλα αυτά για το “αδίκημα”του να καταγγείλει την επίθεση που δέχτηκε.

Ένα σεξιστικό σύστημα

Δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιες “έρευνες”. Δεν μπορούμε έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το καπιταλιστικό κράτος θα αποδώσει δικαιοσύνη σε θύματα τέτοιων εγκλημάτων. Στον καπιταλισμό, ο πρωταρχικός ρόλος του κράτους είναι να υποστηρίζει και να προστατεύει ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Έτσι, οι θεσμοί του αναπόφευκτα τείνουν να αντικατοπτρίζουν και να διαιωνίζουν τις καταπιέσεις που το σύστημα γεννά – συμπεριλαμβανομένου του σεξισμού και του ρατσισμού.

Σαν ένα άμεσο βήμα, απαιτούμε να δοθεί το δικαίωμα της δημοκρατικής εποπτείας και ελέγχου τέτοιων ερευνών και δικών σε γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις εργαζομένων. Ζητάμε η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα να τεθούν προ των ευθυνών τους. Αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει: την εκλογή των δικαστών, την δημιουργία επιτροπών εργαζομένων, συνδικάτων και εκπροσώπων κοινοτήτων και ευάλωτων ομάδων, που να επιβλέπουν τη δουλειά της αστυνομίας και να την φέρνουν προ των ευθυνών τους, την άμεση απόλυση των αστυνομικών που συνέργησαν στην αποτροπή της απονομής της δικαιοσύνης σε υποθέσεις όπως αυτή.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί μια τέτοια αδικία. Κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής διαμονής της στην Κύπρο, η 19χρονη ταλαιπωρούνταν καθημερινά από το δικαστήριο και από τα ΜΜΕ ενώ οι φερόμενοι βιαστές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το βίντεο της βραδιάς πριν τον βιασμό, και το γεγονός ότι η γυναίκα αποδέχθηκε ότι έκανε συναινετικό σεξ με έναν από αυτούς τους άντρες, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίων της, και πολλοί αηδιαστικά την αποκαλούν “πουτάνα’. Αυτή είναι η ιστορία που τα ΜΜΕ αναπαράγουν. Αυτή είναι η ιστορία που η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα χρησιμοποίησαν για να την καταδικάσουν.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η επανάληψη από τα ΜΜΕ ότι το θύμα ”πήγαινε γυρεύοντας”, συμβάλει στην δημιουργία σεξιστικών στάσεων και προωθεί την ιδέα ότι ο βιασμός συμβαίνει επειδή οι γυναίκες “τα θέλουν και τα παθαίνουν”. Αυτή η ιδέα της ενοχοποίησης των θυμάτων πρέπει να ανατραπεί.

Το “όχι” σημαίνει “όχι”, οτιδήποτε και να φοράει η γυναίκα, είτε είχε συναινετική επαφή προηγούμενα με αυτόν που της επιτέθηκε, όσους συντρόφους και να είχε στο παρελθόν. Όλα αυτά είναι άσχετα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ενάντια στο θύμα και να γίνονται αφορμές για να τους αρνείται το δικαίωμα στη δικαιοσύνη.

Ο βιασμός είναι δυστυχώς μια κοινή εμπειρία για τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας) σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να προσφέρει προστασία στο θύμα, να εκπαιδεύσει την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό για το πώς να χειριστούν υποθέσεις βίας ενάντια στις γυναίκες, να προσφέρει ψυχολογική και νομική υποστήριξη, μεταφραστές, και τελικά μια δίκαιη δίκη, η υπόθεση της 19χρονης αναδεικνύει πως τέτοιες συμφωνίες είναι αναποτελεσματικές όταν υπογράφονται από καπιταλιστικές κυβερνήσεις.

Η CWI στέκεται αλληλέγγυα με το θύμα στην Κύπρο, στη Βρετανία, στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο – ενάντια στο βάρβαρο σύστημα που ενοχοποιεί το θύμα, την εκμετάλλευση και την διαδικασία αποσιώπησης των επιθέσεων.

Διεθνής Αλληλεγγύη

Από το κίνημα “me too” ως το κίνημα “καμία λιγότερη” το γυναικείο κίνημα έχει δείξει ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε για να παλέψουμε ενάντια στην αδικία. Αυτό φάνηκε και σε αυτή την περίπτωση. Από την αρχή της δίκης στο Ισραήλ έγιναν διαδηλώσεις αλληλεγγύης με το θύμα και πάνω από 265 Ισραηλινοί προσέφεραν χρήματα για την νομική εκπροσώπηση της 19χρονης γυναίκας. Η διαμαρτυρία που οργανώθηκε στις 30 του Δεκέμβρη και η μαζική στήριξη που δόθηκε στο θύμα από το ντόπιο γυναικείο κίνημα – και το γεγονός ότι 52 γυναίκες και άντρες ακτιβιστές από το Ισραήλ ήρθαν στην Κύπρο σήμερα, 7 Ιανουαρίου, για να είναι στο πλευρό της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της ποινής – έχει αναμφισβήτητα ως αποτέλεσμα το θύμα να πάρει μικρότερη ποινή από ότι θα ήταν αναμενόμενο ( ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση για αυτό το αδίκημα). Επίσης το ταξιδιωτικό γραφείο με το οποίο το θύμα ήρθε στην Κύπρο, κάτω από την πίεση των διαμαρτυριών, έβγαλε το ξενοδοχείο όπου έγινε η επίθεση από τις λίστες και τους προορισμούς του. Αυτές οι μικρές νίκες, είναι αποτελέσματα του τι μπορούμε να καταφέρουμε αν παλέψουμε ενωμένες/οι και σε αλληλεγγύη.

Στηρίζουμε και καλούμε σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αδικία και καλούμε το κίνημα των εργαζομένων διεθνώς να ασχοληθεί το ζήτημα – να οργανωθεί για να υπερασπιστεί όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας. Σε τελική ανάλυση, αυτό σημαίνει να απαιτήσει το τέλος του καπιταλιστικού συστήματος που στηρίζεται στην καταπίεση των γυναικών και τη διαιωνίζει. Μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία – βασισμένη στην αλληλεγγύη των εργαζομένων – μπορεί να προσφέρει πραγματική ισότητα στις γυναίκες και να φέρει τελικά ένα τέλος στη φρίκη των βιασμών και της σεξουαλικής βίας. Αυτή τη φρίκη που ένα σύστημα που βασίζεται στα κέρδη των λίγων και στην εκμετάλλευση των πολλών επιτρέπει να εξαπλώνεται.

Είμαστε στο πλευρό της!

Απαιτούμε:

  • Την ανατροπή της καταδίκης του θύματος. Να δυναμώσουμε τις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόφαση και να διευρύνουμε το κίνημα. Το κίνημα των εργαζομένων και των συνδικάτων πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το σκοπό και να χρησιμοποιήσει την βαρύτητά του στο να κινητοποιήσει τα μέλη του και να παλέψει ενάντια στις σεξιστικές ιδέες.
  • Να ξανά ανοίξει η έρευνα για τον βιασμό, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους κατηγορούμενους.
  • Δημοκρατική επίβλεψη της έρευνας και της δίκης από γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις εργαζομένων. Να απολυθούν οι αστυνομικοί που συνέργησαν στην αποτροπή της απονομής της δικαιοσύνης . Εκλογή των δικαστών και δημοκρατικό έλεγχο της αστυνομίας από τις/τους εργαζόμενες/νους.
  • Το τέλος του καπιταλιστικού συστήματος που βασίζεται στα κέρδη των λίγων και την εκμετάλλευση των πολλών – το οποίο στην τελική ανάλυση διαιωνίζει την γυναικεία καταπίεση, την σεξουαλική βία και την βία του σεξιστικού κράτους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: