ΝοGoldCy: Δικοινοτική Εκδήλωση Διαμαρτυρίας – Σάββατο 23 Νοέμβρη, 11πμ, στο οδόφραγμα της Λήδρας

Όχι στη χρήση κυανίου! Όχι άλλα επικίνδυνα δηλητήρια στην περιοχή μας!

Όχι στη συνέχεια της μεταλλευτικής βιομηχανίας με εισαγόμενα και ντόπια επικίνδυνα υλικά!

Φυσικά η δεύτερη φωτογραφία είναι προιόν photoshop. Η καταστροφή που έχει κάνει τόσα χρόνια το μεταλλείο, ακόμη κι αν ξεκινήσει η αποκατάσταση, θα πάρει δεκαετίες για να γίνει όπως θα θέλαμε. Είναι όμως καιρός να αρχίσουμε να το διεκδικούμε! Φτάνει πια στην καταστροφή!

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Νοεμβρίου, η ώρα 11.00 π.μ. στο ΤΕΡΜΑ της οδού ΛΗΔΡΑΣ

Ζητoύμε:

  • την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία
  • την άμεση ανάκληση της παράτυπης άδειας και τερματισμό κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τα εισαγόμενα επικίνδυνα υλικά.
  • αποκατάσταση των ήδη μολυσμένων περιοχών (Σκουριώτισσα, Λεύκα, Ξερό, Μιτσερό, κ.α.) με περιβαλλοντικούς τρόπους
  • προστασία των δασών και των περιοχών αρχαιολογικής αξίας
  • επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη – στις βιολογικές καλλιέργειες, στον οικοτουρισμό, σε δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καθαρές θέσεις εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον και ασφαλείς στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων.
  • Όχι στη συνέχεια της μεταλλευτικής βιομηχανίας με εισαγόμενα και ντόπια επικίνδυνα υλικά!

H ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η παγκόσμια οργάνωση υγείας ανακοινώνει ότι το 90% της ανθρωπότητας αναπνέει τοξικό αέρα. Στην Κύπρο, σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, λόγω της ποιότητας του αέρα πεθαίνουν πρόωρα 600 – 800 άτομα.

Βλέπουμε δυστυχώς τα κέντρα αποφάσεων, για χάρη των μεγάλων συμφερόντων, να έχουν ξεχάσει πως η ανθρώπινη υγεία και η βιοποικιλότητα είναι πολύ πιο πάνω από το χρήμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις περιπτώσεις της Astrasol όπου προκλήθηκαν θάνατοι από καρκίνο, του Μάμμαρι όπου βρέθηκε αρσενικό στο πόσιμο νερό, το ¨ Μιtropolis Μall ¨ στη Λάρνακα όπου κόπηκαν 390 τεράστια δένδρα και του χυτηρίου Εργατών όπου βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά μολύβδου στο αίμα των παιδιών. Ανησυχούμε μήπως η ίδια ιστορία θα επαναληφθεί στα Ασφαλτικά Καλλιθέας και Σταυροβουνίου.

Καλούμαστε οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση. Ας δώσουμε μαζικά τον παρόν μας στη δικοινοτική διαμαρτυρία.

Συγκεκριμένα, στο Μεταλλείο Σκουριώτισσας γίνεται χρήση κυανίου για την παραγωγή χρυσού από απόβλητα παλαιότερων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τα οποία μάλιστα περιέχουν μηδαμινά ποσοστά χρυσού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν ομόφωνα και μάλιστα δύο φορές, τα έτη 2010 και 2017, ψήφισε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στην Ευρώπη, αναφέροντας ρητά πως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τις επιπτώσεις του είναι να το απαγορεύσουμε πλήρως.

Αρκετές χώρες, τόσο Ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες, συμμορφώθηκαν με το ψήφισμα.

Στην Κύπρο δεν έχει ακόμα απαγορευτεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος των μεταλλευτικών αποβλήτων της υφηλίου, αφού η εταιρεία Hellenic Copper Mines μαζί με ξένη εταιρεία ξεκίνησαν να φέρνουν ακόμα και από Αφρικανικές χώρες δεκάδες χιλιάδες τόνους υλικών για επεξεργασία, χωρίς να έχουν προηγηθεί περιβαλλοντικές μελέτες, εγκρίσεις και άδειες. Οι παρατυπίες της HCM δεν έχουν τέλος, αφού η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη χρήση κυανίου έχοντας εξασφαλίσει παράτυπη άδεια, αφού ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή κανονισμοί για τη χρήση του.

Στην περιοχή Λεύκας και Ξερού υπάρχουν 12 εκατομμύρια τόνοι τέτοιων αποβλήτων με εμφανείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα στις εν λόγω περιοχές. Οι ίδιες επιπτώσεις παρατηρούνται και στην περιοχή Σκουριώτισσας, σε βαθμό μάλιστα που η εταιρεία HCM υποχρεώνεται να πληρώνει αποζημιώσεις στους γεωργούς.

Οφείλουμε να μην μείνουμε απαθείς. Το περιβάλλον δεν ξεχωρίζει κανένα. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί θα αγωνιστούμε για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας.

Η ΝΕΔΑ είναι μία από τις οργανώσεις που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού, θα συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση. Καλούμε όλα τα μέλη μας και τους αναγνώστες μας να συμμετέχουν για να σταματήσουμε την καταστροφή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: