Μπορούν οι δενδροφυτεύσεις να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια επιστημονική μελέτη η όποια υποστηρίζει ότι μια μαζική δενδροφύτευση της τάξης των εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων ή ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων θα μπορούσε να βάλει φραγμό, απορροφώντας 205 γιγάτονους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στο φρενάρισμα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτι που θα μπορούσε να βάλει φραγμό στην κλιματική αλλαγή.*1

του Παναγιώτη Σολωμού

Η πιο πάνω μελέτη έχει κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Πρώτον ότι οι δενδροφυτεύσεις θα γίνουν σε Ρωσία , ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία και Κινά και ότι για να έχουμε πλήρη απόδοση του έργου θα περάσουν 50-100 χρόνια. Ακόμα η μελέτη έχει υπολογίσει το κόστος για την αναδάσωση σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια τα όποια ευελπιστούν να προσέλθουν από πρόθυμους δωρητές.

Διαβάζοντας κάποιος τα πιο πάνω μπορεί να αντιληφθεί ότι όλα αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση άσκηση επί χάρτου, όμως αυτό δεν εμπόδισε μια σειρά από ΜΜΕ να προωθήσουν την είδηση δίνοντας την εντύπωση ότι έχει βρεθεί η απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης δεν είναι τυχαίος ο χρόνος κατά τον όποιο δημοσιεύτηκε η πιο πάνω ερευνά δηλαδή δυο μήνες πριν τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή και σε μια περίοδο που λόγο των ψηλών θερμοκρασιών των πλημμύρων και των καταστροφικών τυφώνων γίνεται όλο και πιο αισθητή η πραγματικότητα της. Στόχος τους ήταν να αποδυναμώσουν τις κινητοποιήσεις και να αποπροσανατολίσουν το κίνημα κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι σήμερα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα ύψη.

Η παραπάνω μελέτη, έχει δώσει και άλλοθι υποκρισίας σε εταιρίες κολοσσούς, όπως η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία Eni. H Eni είναι η 11η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρία, και δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 1950 στην εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου, δηλαδή στην ενέργεια, και στην μεταλλεία, και συνεπώς είναι υπεύθυνη για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να φυτέψει δάσος σε μια έκταση που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη της έκτασης της Ουαλίας (περίπου το 25% της έκτασης της Ιταλίας), 81.000 τ.χλμ στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη και τη Γκάνα (!) μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της για την μείωση των εκπομπών ρύπων, όμως την ίδια στιγμή δεν θα πραγματοποιήσει μείωση στις εκπομπές που η ίδια εταιρία παράγει από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου!*2

Στην Κύπρο είναι αρκετοί αυτοί που έχοντας περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες έχουν αρχίσει να οργανώνουν δενδροφυτεύεις. Βέβαια οι δενδροφυτεύεις έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον γενικά και καλώς γίνονται όμως δεν είναι αρκετές. Ακόμα για να έχουν θετικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοσυντήρητες. Αν είναι να αρδεύονται τότε το κόστος του νερού σε ενέργεια και κατ’ επέκταση διοξείδιο του άνθρακα θα είναι περισσότερο απ ότι θα αποθηκεύουν τα δέντρα. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λογούς που η μελέτη εισηγείται τις χώρες που αναφέρονται πιο πάνω για δενδροφύτευση.

Σύμφωνα με τους ιδίους μελετητές σήμερα υπάρχουν κάπου 3 τρισεκατομμύρια δέντρα, τα μισά οπ’ όσα υπήρχαν στην αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού και ότι υπάρχει καθαρή απώλεια 10 δισεκατομμυρίων δέντρων τον χρόνο.

Το πιο πάνω στοιχείο αποδεικνύει ότι το πρώτο καθήκον που μπαίνει μπροστά μας σήμερα είναι να προστατεύουμε τα δάση και μετά να τα επεκτείνουμε. Η καταστροφή των δασών όμως δεν γίνεται από τους απλούς ανθρώπους αλλά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τις άδειες ή την ανοχή των κυβερνήσεων. Βλέπουμε στην Κύπρο να δίνονται άδειες για εκρίζωση δέντρων ώστε να κτιστούν πολυκαταστήματα τουριστικά καταλύματα η να γίνονται εξορύξεις πολύτιμων μετάλλων με την μεγαλύτερη ευκολία.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και κατ’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να μειωθούν και να σταματήσουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δηλαδή να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, αερίου) και να αντικατασταθούν με άλλες εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενεργείας όπως ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική. Αυτό όμως έρχεται ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν γύρω από την εξόρυξη και εμπορία των ορυκτών καυσίμων είναι γι αυτό ίσως που προβάλλουν σαν λύση όχι την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά την δέσμευση τους από δέντρα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να μπουν πάνω από το συμφέρον του ιδιωτικού κέρδους και των λίγων το συμφέρον της κοινωνίας και του πλανήτη. Σήμερα όμως, μετά την κρίση του 2008 και την εξουδετέρωση της εργατικής τάξης, η άρχουσα τάξη δεν είναι διαθέσιμη να κάνει έστω και τα στοιχειώδη που έκαμνε προηγούμενα για το περιβάλλον. Αντίθετα βλέπουμε τόσο διεθνώς, Τραμ, Μπολσοναρο όσο και στην μικρή Κύπρο τους ηγέτες της δεξιάς και της ακροδεξιάς να αγνοούν την κλιματική αλλαγή και να καταπατούν τις όποιες διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου για το περιβάλλον. Ο καπιταλισμός έχει μπει σε μια διαδικασία ξεζουμίσματος τόσο των εργαζομένων και της κοινωνίας όσο και τους περιβάλλοντος.

Το κίνημα για την κλιματική αλλαγή, το περιβαλλοντικό κίνημα πιο γενικά πρέπει να συνεχίσουν να οργανώνονται και να πιέζουν ώστε να παρθούν αποφάσεις και να εφαρμοστούν προγράμματα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη, πρέπει όμως ταυτόχρονα να συντονίσει τους αγώνες του με αυτούς των εργαζομένων ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα με στόχο μια σοσιαλιστική κοινωνία στην οποία τα μέσα παράγωγης θα περάσουν κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο προς το συμφέρον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

1 https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/186991/h-maziki-dendrofyteysi-fragma-stin-klimatiki-allagi

2 https://www.zougla.gr/perivallon/article/i-italiki-petrelaiki-eteria-eni-8a-fitepsi-dasos-ektasis-isis-me-to-25-tis-ektasis-tis-italias

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: