Εκδήλωση στην Κοράκου: Όχι κατοίκων και περίοικων στο κυάνιο και στην εισαγωγή εξορυκτικών αποβλήτων

Στις 9/10 πραγματοποιήθηκε συζήτηση, στο πολιτιστικό κέντρο Κοράκου, οργανωμένη από το σωματείο Ενωμένη Σολιά και το Κίνημα Ζωής Κύπρου, με καλεσμένους την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, και της Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Λεύκας και Ξερού αναφορικά με την χρήση Κυανίου και με την επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

Μετά από μια πολύ ζωντανή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, οι οργανώσεις που συμμετείχαν καθώς και ανήσυχοι πολίτες της περιοχής εκδώσαν το παρακάτω ψήφισμα.

διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΣΚΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Όχι στη χρήση διαλύματος κυανιδίων! Όχι άλλα επικίνδυνα δηλητήρια στην περιοχή μας!

Όχι στη συνέχεια της μεταλλευτικής βιομηχανίας με εισαγόμενα επικίνδυνα υλικά!

Εμείς οι παρόντες οργανωμένοι φορείς το Σωματείο «Ενωμένη Σολιά», το Κίνημα Ζωής Κύπρου, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Λεύκας ( Environmental Society of Lefka ) και Ξερού (Karavostasi and Xeros Association) και οι παρόντες ανήσυχοι πολίτες είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων για την εκμετάλλευση χρυσού στη Σκουριώτισσα με τη χρήση Kυανιούχου Νατρίου ή και πρόσφατα την μεταφορά αποβλήτων από το εξωτερικών για την εξόρυξη Νικελίου.

Η πολιτεία οφείλει να σταματήσει την οικολογική και οικονομική καταστροφή και να προστατεύσει το περιβάλλον, το οικοσύστημα, τις αναπτυσσόμενες βιολογικές καλλιέργειες, τις υπάρχουσες και μελλοντικές τουριστικές επενδύσεις.

Η απουσία πολεοδομικής άδειας λειτουργίας, η απουσία κανονισμών λειτουργίας, η απουσία μετρήσεων υδάτων, η απουσία μετρήσεων αέρος, η απουσία μετρήσεων εναπόθεσης σκόνης στα φυτά που δεν πραγματοποιείτε από ανεξάρτητους οργανισμούς ή και κρατικών υπηρεσιών, ως επίσης και η κυκλοφορία μεγατόνων βαρέων μετάλλων στο βωμό των ξένων επενδύσεων και των υποσχόμενων θέσεων εργασίας αποτελεί απαράδεκτη κατάσταση με όλους τους κινδύνους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Σολιάς, της Μαραθάσσας, του Αστρομερίτη, της Περιστερώνας, της Βυζακιάς, του Νικηταριού, της Λεύκας, του Ξερού, της Ελιάς κλπ

Στηρίζουμε την ανάπτυξη στη περιοχή μας, αλλά όχι όμως την καταστροφή με την κυάνωση του χρυσού ή άλλων χημικών ή και εναποθέσεων πρόσθετων δεκάδων χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του παρόντος και όχι να αφανίσουμε το μέλλον.

Τα βουνά με απόβλητα που ήδη δημιουργήθηκαν και θα επεκταθούν αν συνεχίσει η λειτουργία του μεταλλείου θα παραμείνουν ως δώρο στους πιο πάνω κατοίκους, εμπλουτισμένα με θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων (ΒΜ), όπως κυανίου,αντιμονίου, αρσενικού, βαρίου, καδμίου, χρωμίου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου, μολύβδου, ψευδαργύρου, αρσενικού κλπ..

Η αυξημένη ρύπανση με Βαρέα Μέταλλα των εδαφών, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, της φυσικής βλάστησης και των καλλιεργούμενων φυτών και η εισαγωγή των Βαρέων Μετάλλων στην τροφική αλυσίδα, συσσωρευτικά θα έχουν ανεπιθύμητες και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Τα φυτά που καλλιεργούνται στις πιο πάνω περιοχές (ελιές, άμπελος, σιτηρά, λαχανοκομικά, οπωροφόρα, κ.ά.) έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και σίγουρα πιθανά συμπτώματα τοξικότητας όταν στο περιβάλλον ανάπτυξής τους παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις Βαρέων Μετάλλων.

Σημειώστε ότι στην περιοχή μας τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί. Επιπρόσθετα, τα τελευταία δύο χρόνια, νιώθουμε καθημερινά τις συνέπειες της νέας δραστηριότητας του μεταλλείου, όπου πολλοί κάτοικοι γύρω και κοντά από το μεταλλείο καταγγέλλουν δυσκολία στην αναπνοή, δυσοσμία και καύση και πόνο στο λαιμό.

Όπως μας ενημέρωσαν οι συμπατριώτες μας τουρκοκύπριοι ζουν τις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον της Λεύκας και του Ξερού εδώ και δεκαετίες. Έχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου, αλτσχάιμερ και επιληψίας. Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει αρχίσει επαφές με τις κοινότητας της Λεύκας και του Ξερού, προκειμένου να μεταφέρει τα απόβλητα από την περιοχή τους στην Σκουριώτισσα. Κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό ούτε από αυτούς ούτε από εμάς.

Είναι επομένως προφανές και πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι, η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή των Σκουριώτισσας θα έχει πολύ δυσμενείς και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη Γεωργία, στην Κτηνοτροφία, στη Μελισσοκομία και στην Αλιεία που ασκούν οι κάτοικοι όλων των πιο πάνω περιοχών.

Λαμβάνοντας υπ΄όψη τις απόψεις δεκάδων επιστημόνων από όλο το κόσμο και μεγάλου αριθμού επιστημονικών – ερευνητικών εργασιών που απαντάται στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούν τις επιπτώσεις μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την απόληψη χρυσού, ως επίσης και την παγκόσμια εμπειρία από τέτοιες εκμεταλλεύσεις, τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την μελλοντική πλήρη καταστροφή της περιοχής μας. Είμαστε ένα μικρό νησί και δεν προσφέρεται για τέτοιες εκμεταλλεύσεις ή εξωτερικές επενδύσεις.

Αναφορικά με τις συνολικά 30 θέσεις εργασίας που απασχολούνται στο μεταλλείο, ζητούμε να προστατευθούν και να μετακινηθούν σε θέσεις αειφόρου ανάπτυξης σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων Τροόδους. Παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο του Οργανισμού Γάλακτος όπου δεν χάθηκε καμιά θέση εργασίας, αλλά τότε μετακινήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις.

Στην εκδήλωσή μας παρευρέθηκαν και κάποιοι από τους εργαζόμενους από το μεταλλείο καθώς και ο νέος διευθυντής της εταιρίας. Δυστυχώς ο διευθυντής επανέλαβε τις ίδιες διαστρεβλώσεις των λόγων μας όπως κάνει η εταιρία σε κάθε της παρουσία, ενώ προσπάθησε να παραπλανήσει λέγοντας πράγματα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση ακόμη και με τα ίδια γραφόμενα της εταιρίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει στο κράτος. Επιφυλασσόμαστε για μία πιο πλήρη απάντηση στους ισχυρισμούς τους σύντομα.

Κατανοούμε ότι οι εργαζόμενοι από φόβο μήπως χάσουν την δουλειά τους υποστηρίζουν την εταιρία. Τους καλούμε να έρθουν μαζί μας για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφική ρύπανση που προκαλεί το μεταλλείο και να σχεδιάσουμε μαζί την τοπική μας οικονομία ώστε να μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας με βάση την αειφόρο ανάπτυξη και να προστατεύσουμε μαζί την φύση και την υγεία όλων των εργαζόμενων της περιοχής, των παιδιών μας και των εγγονών μας.

Καταλήγοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει κλείσει τον κύκλο του αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της όλης δραστηριότητας της HCM προέρχεται από υλικά παλαιότερων μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων. Με τίποτε δεν θα δεχτούμε να μεταφέρονται για επεξεργασία μεταλλευτικά υλικά από όλην την Κύπρο, ελεύθερη ή κατεχόμενη, και προπαντός από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα διαιωνίσει την παρουσία του μεταλλείου και θα διαγράψει τις κοινότητες μας από τον χάρτη. Σημειώνεται ότι πρόσφατα στις 14,15,16, Σεπτεμβρίου 2019, πέραν των 1000 τρέιλερ μετέφεραν χιλιάδες τόνους χώματος από τον Άγιο Μαυρίκιο και Ακτή του Ελεφαντοστού για εξόρυξη νικελίου, ή χρυσάφι ή και σπάνιες γαίες με απροσδιόριστα τοξικά στοιχεία, χωρίς άδεια.

Παράδειγμα επιτυχημένης αντίστασης στην καταστροφή της περιοχής τους δίνουν οι φορείς στη Βόρειο Ελλάδα: Ορισμένοι από τους επιστημονικούς φορείς που τάχθηκαν αρνητικά στην σχεδιαζόμενη επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική είναι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Χαλκιδικής, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Για τους πιο πάνω λόγους καλούμε τους πιο κάτω φορείς να συνασπισθούν μαζί μας και να τοποθετηθούν στο κλείσιμο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Σκουριώτισσα: Οι κοινοτάρχες και τα κοινοτικά συμβούλια της Σολιάς, της Μαραθάσσας,του Αστρομερίτη, της Περιστερώνας, της Βυζακιάς, του Νικηταριού, οι τουριστικές επιχειρήσεις Τροόδους, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η Εκπαιδευτική Κοινότητα Σολιάς, τα Μαθητικά Συμβούλια Γυμνασίου και Λυκείου η Ιατρική κοινότητα (Σολιάς, Κυπερούντας, Αστρομερίτη κλπ), το Τεχνικό επιμελητήριο Κύπρου κλπ

Πρόσθετα καλούμε τους Βουλευτές να ψηφίσουν την απαγόρευση της χρήσης κυανιούχου νατρίου (NaCN) στην Διαχείριση Εξορυκτικών Αποβλήτων και στην εξορυκτική βιομηχανία στο σύνολό της. Αναμένουμε από τα κόμματα να ψηφίσουν, όπως ψήφισαν και οι Ευρωβουλευτές αντιπρόσωποι τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως η ηθική δεοντολογία επιβάλλει.

Καλούμε ακόμα το κράτος όπως ανακαλέσει άμεσα όλες τις παράνομες ή και παράτυπες εκδοθείσες άδειες και να προχωρήσει άμεσα σε έρευνα, έτσι που να διαπιστωθεί ποιοι και πώς εμπλέκονται στη διαδικασία της προαναφερόμενης αδειοδότησης, κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών.

Σωματείο «ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΟΛΙΑ», Facebook: Ενωμένη Σολιά, ENOMENISOLIA.BLOGSPOT.COM

e-mail:mihaelierides@gmail.com, e-mail:enomenisolia@gmail.com τηλ: 99333346, 99465448

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: