Πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα η συζήτηση Περιβάλλον και Ανατολική Μεσόγειος

Σαν μια συμβολή στην συζήτηση που έχει ανοίξει το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή στην Κύπρο και διεθνώς, η ΝΕΔΑ οργάνωσε την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, ανοιχτή συζήτηση με θέμα Περιβάλλον και Ανατολική Μεσόγειος, με καλεσμένους ομιλητές, τον Σάχαρ Μπεν Χονρν από το Ισραήλ, και τον Άνδρο Παγιάτσο από την Ελλάδα.

Στη συζήτηση που ήταν πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συμμετείχαν 20 άτομα.

Η Αθηνά από τη ΝΕΔΑ εισήγαγε την συζήτηση για το κίνημα που γινόμαστε μάρτυρες το οποίο έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Το κίνημα αυτό σε διάφορες χώρες παίρνει αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά λόγω της υποκρισίας των ηγεσιών των χωρών αυτών και των κρατικών θεσμών ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο αισθητή. Γιατί παρόλο που οι επιστήμονες καλούν σε μέτρα για την μείωση των εκπομπών ρύπων προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει πάνω από 1.5-2 βαθμούς Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα, τελικά οι κυβερνήσεις των διάφορων χωρών και ειδικά των ισχυρότερων δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν τα μέτρα που χρειάζονται, όπως το να σταματήσουν την εξόρυξη και χρήση υδρογονανθράκων, να επενδύσουν μαζικά στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και να οργανώσουν την παραγωγή έτσι ώστε να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αντίθετα, και στην περιοχή μας πιο έντονα, προχωρούν με την εξόρυξη φυσικού αερίου, που πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει δημιουργεί τις συνθήκες για νέες συγκρούσεις. Παράλληλα και υποκριτικά, η κυπριακή κυβέρνηση καλεί σε πρωτοβουλία των χωρών της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, οι οποίες όλες είναι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, για συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σαχάρ από τον «Σοσιαλιστικό Αγώνα», από το Ισραήλ περιέγραψε το κίνημα που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, το οποίο κατάφερε να συνενώσει σε κοινή δράση μαθητές Εβραίους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Μια τέτοια συνεργασία δεν ήταν δεδομένη καθώς πολλά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού αλλά και η εμφάνιση ασθενειών όπως η χολέρα στην Γάζα γίνεται λόγω της καταστροφής των υποδομών από το Ισραηλινό κατοχικό καθεστώς, ενώ στην Δυτική Όχθη η υπεράντληση του υπόγειου υδροφορέα ερημοποιεί μεγάλο κομμάτι της περιοχής. Η κοινή δράση Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι κάτι ασυνήθιστο γιατί εμποδίζεται από την εθνική σύγκρουση. Το κίνημα συνεπώς χρειάζεται να υιοθετήσει το αίτημα για κοινή δράση, ενάντια στις πολιτικές του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων έτσι ώστε να μπορέσουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όλης της περιοχής.

Οι καπιταλιστές όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά το παραδέχονται κιόλας εξήγησε ο Άνδρος από το «Ξεκίνημα»,από την Ελλάδα αναφερόμενος σε αποσπάσματα εκπροσώπων του συστήματος που εξηγούν ότι δεν μπορούν απλά να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα για να στραφούν σε ΑΠΕ. Με άλλα λόγια το πρόβλημα είναι το κέρδος για το οποίο λειτουργούν οι καπιταλιστές. Και γι’ αυτό χρειάζεται δράση εναντίον τους και ενάντια στους πολιτικούς τους εκπροσώπους. . Το κίνημα που βλέπουμε σήμερα, ενάντια στην κλιματική αλλαγή, νεολαιίστικο στο συντριπτικό του όγκο, είναι συνέχεια των κινημάτων ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και των καταλήψεων των πλατειών (Occupy – Αγανακτισμένοι), κι είναι εντυπωσιακή η διεθνοποίηση τους, καθώς βλέπουμε τα ίδια συνθήματα να υιοθετούνται με τρομερή ταχύτητα από τη μία γωνιά του πλανήτη ως την άλλη. Είναι κινήματα μακριά από τα παραδοσιακά κόμματα κι έχουν έντονα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά – κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους καπιταλιστές. Είναι σημαντικό η παρέμβασή των Μαρξιστών μέσα σε αυτά, έτσι ώστε να εξοπλιστούν με επιχειρήματα και να έχουν καθαρούς πολιτικούς στόχους και συνέχεια.

Στη συζήτηση σημειώθηκαν πολλά σημεία, όπως το ότι σε κάποιες χώρες μέσα στα κινήματα έχει ξεκινήσει να παρεμβαίνει η ακροδεξιά. Ακόμη και στην Κύπρο η ΕΦΕΝ βρέθηκε στις κινητοποιήσεις. Η παρέμβαση της ακροδεξιάς στο Ισραήλ, όπως ανέφερε ο Γιάσα, στο κίνημα ενάντια στο φυσικό αέριο, έβαζε συνθήματα ενάντια μεν στις πολυεθνικές αλλά σε υποστήριξη των ντόπιων, εθνικών, καπιταλιστών. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος όταν το κίνημα θεωρεί πως είναι “απολίτικο”, ότι πρέπει να αποτελείται μόνο από “άτομα” κι όχι οργανωμένες κινήσεις, κι έτσι αφήνει το περιθώριο σε αντιδραστικές ιδέες να κερδίσουν έδαφος. Οι ντόπιοι καπιταλιστές δεν πρόκειται ποτέ να διεξάγουν αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος τους, σε συνεργασία με τις πολυεθνικές, όσο και αν αυτό γίνεται σε βάρος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης υγείας αλλά και επιβίωσης.

Οι παραδοσιακές ηγεσίες της Αριστεράς και των εργαζομένων επίσης υστερούν για να παρέμβουν στο κίνημα και να δώσουν προοπτική.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, η οποία αν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς τότε θα δούμε ολόκληρες περιοχές να γίνονται μη βιώσιμες για το ανθρώπινο είδος και εκατοντάδες εκατομμύρια να προσφυγοποιούνται.

Έτσι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η οικονομία να μπει κάτω από τον έλεγχο και την διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας στο σύνολό της, μέσα από δημοκρατικές δομές, που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα επιστημονικά συμπεράσματα και θα μπορέσουν να απελευθερώσουν την επιστήμη και την έρευνα από τα καπιταλιστικά συμφέροντα που την περιορίζουν και να μπορέσουν να σχεδιάσουν την οικονομία με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος κι όχι τα κέρδη των λίγων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: