Ενωμένη Σολιά: Όχι στη χρήση διαλύματος κυανιδίων! όχι άλλα επικίνδυνα δηλητήρια στην περιοχή μας!

Κάτοικοι των χωριών της Σολιάς που συνορεύουν με το μεταλλείο της Σκουριώτισσας έχουν δημιουργήσει το σωματείο Ενωμένη Σολιά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν τα χωριά τους.

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση τύπου του σωματείου Ενωμένη Σολιά, σχετικά με την χρήση κυανίου στην Σκουριώτισσα.

Όχι στη χρήση διαλύματος κυανιδίων! Όχι άλλα επικίνδυνα δηλητήρια στην περιοχή μας!

Συμμετείχαμε στις 3 του Ιούλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπου συζητήθηκε το τροποποιητικό σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων.

Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων του δηλητηριώδους κυανιούχου νατρίου (NaCN) για εξόρυξη μικροποσοτήτων (περίπου 0,5gr/ τόνο πετρωμάτων) αποτελεί κίνδυνο για τη φύση και την υγεία μας. Η διαδικασία γίνεται από το ξεζούμισμα αποβλήτων προηγούμενων εξορύξεων στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες τόνους χώματος μολυσμένου με κυάνιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπλαγήκαμε από την στάση των Κρατικών Τμημάτων. Οι εκπρόσωποί τους τάσσονταν ενάντια στην απαγόρευση του δηλητηριώδους κυανιούχου νατρίου, ισχυριζόμενοι πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γιατί τάχα γίνεται επίβλεψη.

Σημειώνουμε ότι το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος στη γνωμάτευσή του για το έργο αναφέρει και τα πιο κάτω: “Ωστόσο πιθανή ρύπανση μπορεί να προκληθεί από αστοχία στο στάδιο της εκχύλισης, αστοχία διαχείρισης των στραγγισμάτων, αστοχία από την περιοχή του εργοστασίου και από την ακατάλληλη διαχείριση των νερών της βροχόπτωσης”.

Αστοχίες έχουν σημειωθεί σε διάφορες χώρες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Μπάια Μάρε της Ρουμανίας, όπου τελικά προκλήθηκε τέτοια καταστροφή, εφάμιλλη του Τσερνομπίλ. Τι θα γίνει αν υπάρχει αυτή η “αστοχία” στην περιοχή μας; Πώς η επίβλεψη θα σταματήσει την ρύπανση;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκδωσε ήδη δύο ψηφίσματα για την απαγόρευση της χρήσης του κυανιούχου νατρίου (NaCN) στη μεταλλευτική βιομηχανία το 2010 και το 2017, τα οποία πέρασαν με συντριπτική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Το ψήφισμα 2010 τόνιζε και ζητούσε από την Επιτροπή να προτείνει πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από το τέλος του 2011, δεδομένου ότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για την προστασία κυρίως των υδάτινων πόρων μας από τη ρύπανση με κυανίδια από μεταλλευτική δραστηριότητα.

Εκπλαγήκαμε διπλά όταν ανακαλύψαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, παρόλο που τα τμήματα εκθείαζαν την καλή της λειτουργία, ξεκίνησε να λειτουργεί παράτυπα!

Ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού μόνο, αφού είχε πάρει άδεια Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων από το Τμήμα Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Βέβαια παραμένει το ερώτημα, εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας έκαναν τη δική τους περιβαλλοντική μελέτη λαμβάνοντας υπόψιν τις ντιρεκκτίβες της Ε.Ε., ιδιαίτερα το ψήφισμα 2017. Η άδεια αυτή δόθηκε από την αρχή παράτυπα καθώς δεν είχαν ενσωματωθεί στην Κυπριακή Νομοθεσία οι κανονισμοί με βάση τους οποίους μια εταιρεία πρέπει να λειτουργεί ώστε να μειώνει τη ρύπανση που προκαλεί στο ελάχιστο με τη χρήση Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών. Ούτε κανονισμοί εγκρίθηκαν που να καθορίζουν τις επιθεωρήσεις που θα γίνονται, ούτε κανονισμοί εγκρίθηκαν που να αναφέρουν τις χρηματικές εγγυήσεις αποκατάστασης του χώρου μετά το κλείσιμο της μονάδας. Οι κανονισμοί αυτοί βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Δόθηκε συνεπώς μια άδεια χωρίς κανένα σχεδιασμό ή πρόνοια για την προστασία της περιοχής, του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από πλευράς της κυβέρνησης, αλλά εμπιστευόμενη μόνο στη καλή θέληση της εταιρείας.

Διερευνώντας περαιτέρω την όλη υπόθεση, εντοπίσαμε ακόμα ότι: Η εταιρεία ξεκίνησε την διαχείριση των αποβλήτων με την χρήση κυανιούχου νατρίου (NaCN), πριν πάρει Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών η οποία είναι απαραίτητη για μια τέτοια λειτουργία η οποία παράγει πάρα πολλούς ρύπους. Η άδεια εγκατάστασης εξορυκτικών αποβλήτων δόθηκε στις 18/8/2017 οπότε και ξεκίνησε η εταιρεία τις εργασίες, ενώ η άδεια Βιομηχανικών Ρύπων δόθηκε 14 μήνες μετά τις 25/10/2018. Η εταιρεία δηλαδή παρήγαγε Βιομηχανικούς Ρύπους για 14 μήνες, χωρίς να έχει άδεια. Το κράτος έδωσε την άδεια αυτή

ετεροχρονισμένα, μόνο μετά από ερώτηση βουλευτών στη Βουλή.

Σε κανένα από τα χωριά μας δεν έγινε δημόσια διαβούλευση για να αδειοδοτηθεί το έργο όπως προνοείται από το νόμο. Κανείς δεν γνώριζε τίποτα και κανένας δεν ενημέρωσε τους κατοίκους των χωριών, ούτε καν οι κοινοτάρχες και τα κοινοτικά συμβούλια, για την ρύπανση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ο καθένας διερωτάται πώς είναι δυνατό να γίνονται από τους “αρμόδιους” διαδοχικές κραυγαλέες παρανομίες ή και παρατυπίες για χάρη της συγκεκριμένης εταιρείας HCM. Πολύ δε περισσότερο όταν στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι αυτά γίνονται σε βάρος της ανθρώπινης υγείας, της βλάστησης και γενικά του περιβάλλοντος. Σημειώστε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων που βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο επηρεασμού. Σε παλιότερες καλλιέργειες, ορισμένα φυτά και δέντρα έχουν μειωμένη έως καθόλου απόδοση, μάλιστα σε βαθμό που η HCM υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς.

Πρόσθετα παρατηρήθηκε και διαβεβαιώθηκε ότι η εταιρεία πωλεί χώμα το οποίο ήδη επεξεργάσθηκε για εξόρυξη χρυσού με υπολείμματα κυανιδίων (ξεπλυμμένο λέει η εταιρεία, κατά συνέπεια ασφαλές) για φύτευση γρασιδιών το οποίο έχει καλή αποστράγγιση και όχι μόνο.

Σημειώστε ότι στην περιοχή μας τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί. Επιπρόσθετα, τα τελευταία δύο χρόνια, νιώθουμε καθημερινά τις συνέπειες της νέας δραστηριότητας του μεταλλείου, όπου πολλοί κάτοικοι γύρω και κοντά από το μεταλλείο καταγγέλλουν δυσκολία στην αναπνοή, δυσοσμία και πόνο στο λαιμό.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους) η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και με εφαρμογή από το 2020, έχει δώσει νέες ελπίδες για την ανάπτυξη, τουριστικά, γεωργικά και επιστημονικά της περιοχής, βοηθώντας όλη την περιοχή να αναγεννηθεί. Η παρουσία χιλιάδων τόνων κυανιούχων αποβλήτων θέτουν σε συνεχή κίνδυνο τον υπόγειο υδροφορέα, τα επιφανειακά ύδατα, το έδαφος, τον αέρα, και την υγεία μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους:

Καλούμε τους Βουλευτές να ψηφίσουν την απαγόρευση της χρήσης κυανιούχου νατρίου (NaCN ) στην Διαχείριση Εξορυκτικών Αποβλήτων και στην εξορυκτική βιομηχανία στο σύνολό της. Αναμένουμε από τα κόμματα να ψηφίσουν, όπως ψήφισαν και οι Ευρωβουλευτές αντιπρόσωποι τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως η ηθική δεοντολογία επιβάλλει.

Καλούμε ακόμα το κράτος όπως ανακαλέσει άμεσα όλες τις παράνομες ή και παράτυπες εκδοθείσες άδειες και να προχωρήσει άμεσα σε έρευνα, έτσι που να διαπιστωθεί ποιοι και πώς εμπλέκονται στη διαδικασία της προαναφερόμενης αδειοδότησης, κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών.

Καταλήγοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει κλείσει τον κύκλο του αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της όλης δραστηριότητας της HCM προέρχεται από υλικά παλαιότερων μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων . Με τίποτε δεν θα δεχτούμε να μεταφέρονται για επεξεργασία μεταλλευτικά υλικά από όλην την Κύπρο, ελεύθερη ή κατεχόμενη, και προπαντός από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα διαιωνίσει την παρουσία του μεταλλείου και θα διαγράψει τις κοινότητες μας από τον χάρτη.

Σωματείο «ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΟΛΙΑ», Facebook: Ενωμένη Σολιά, ENOMENISOLIA.BLOGSPOT.COM

e-mail:mihaelierides@gmail.com, e-mail:enomenisolia@gmail.com τηλ: 99333346, 99465448

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: