Ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, όχι το κλίμα!

Στις 20 και 27 Σεπτέμβρη, το μεγάλο νεολαιίστικο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει ορίσει τα επόμενα ραντεβού του, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις και πορείες σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΝΕΔΑ για τις κινητοποιήσεις για το κλίμα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η 16χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σταμάτησε να πηγαίνει τις Παρασκευές στο σχολείο και ξεκίνησε να διαδηλώνει έξω από τη Σουηδική βουλή ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Με τη στάση της ενέπνευσε μαθητές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και ξεσήκωσε ένα τεράστιο διεθνές μαθητικό κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Από την Αυστραλία και τον Καναδά μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές άρχισαν να διαδηλώνουν μία φορά την εβδομάδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το μαθητικό κίνημα άρχισε στη συνέχεια να καλεί διεθνείς μέρες δράσης. Στις 2 τελευταίες, που έγιναν τον περασμένο Μάρτη και Μάη κινητοποιήθηκαν 1,6 εκατομμύρια μαθητές και νέοι σε 128 χώρες.

Αυτόν τον Σεπτέμβρη οργανώνονται διεθνείς μέρες δράσης στις 20 και στις 27 του μήνα και ο στόχος του κινήματος είναι να κατέβουν στον δρόμους ακόμα μεγαλύτεροι αριθμοί.

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά σωματεία εργαζομένων πήραν απόφαση να απεργήσουν μαζί με τους μαθητές όπως για παράδειγμα σωματεία δασκάλων και καθηγητών στη Γερμανία, σωματεία δημοτικών υπαλλήλων στην Αγγλία, εργαζόμενοι στην Amazon κ.α. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που γέννησαν την κλιματική αλλαγή.

Περιβαλλοντικά Εγκλήματα από τη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο μέχρι την Κύπρο

Οι ανεξέλεγκτες μεγαπυρκαγιές στη Σιβηρία που ξεκίνησαν τον Ιούλιο συνεχίζουν να καίνε. Το ίδιο και οι μεγαπυρκαγιές στον Αμαζόνιο, καθώς και στα τροπικά δάση της Αφρικής, με την οποία τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν. Η πρωτόγνωρη έκταση που πήραν αυτές οι μεγαπυρκαγιές δείχνουν από τη μια την ένταση της κλιματική αλλαγής και από την άλλη την προκλητική αδιαφορία και τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων σε σχέση με το περιβάλλον διεθνώς.

Στην Κύπρο μας αναγκάζουν να πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα στην ΕΕ για την παραγωγή ρύπων, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, στην εξόρυξη Φυσικού Αερίου, κι όχι στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας! Η κυβέρνηση δίνει άδειες συνέχεια για το άνοιγμα παραπάνω μεταλλείων και ορυχείων, για να εξαχθούν μικροποσότητες χρυσού, χαλκού, νικελίου. Η εξόρυξη χρυσού, χαλκού, νικελίου στην Σκουριώτισσα, αφήνει πίσω της εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ποτισμένων με κυάνιο, η επεξεργασία ανοιχτού τύπου και τα άγονα απόβλητα που αφήνει πίσω ανεβάζει την θερμοκρασία, ενώ παράλληλα παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την χειροτέρευση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συμβαίνει προς το παρόν στους βόρειους πρόποδες του Τροόδους, όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ένα κομμάτι του δάσους της Πάφου και τους πρόποδες περιμετρικά του Τροόδους!

Η ζωή σε όλο τον πλανήτη απειλείται

Αν δεν μπει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, η ζωή στον πλανήτη όπως την ξέρουμε θα απειληθεί και εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται πραγματικότητα.

Μέχρι σήμερα η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί σχεδόν 1οC σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Αν η άνοδος συνεχίσει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια 250 εκ άνθρωποι θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες, ενώ μέχρι το 2100 οι πρόσφυγες θα φτάσουν τα 2-2,5 δις. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές περισσότερων από 650 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα οδηγήσει σε εξαφάνιση αναρίθμητα είδη ζώων και φυτών – ήδη με εξαφάνιση κινδυνεύει το 1/3 των ζώων στον πλανήτη.

Αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως αν μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν ληφθούν μέτρα που να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό C, η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η ζωή στον πλανήτη θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα έχει πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που ξέρουμε σήμερα.

Για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή απαιτείται:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και κάθε μορφής υδρογονάνθρακα.
  • Να γίνει δραστική στροφή και μαζικές επενδύσεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιο, αέρα, κύματα, γεωθερμία κλπ) και άλλες πράσινες τεχνολογίες όπως π.χ. το υδρογόνο (μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού) για να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε (ηλεκτρισμό, καύσιμα, κ.α.).
  • Περίπου 70% των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή προέρχεται από 100 εταιρίες – εταιρίες που εξορύσσουν και εμπορεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ όπως η Εxxon Mobil,Total SA, BP, η Shell κ.α. Αυτές οι εταιρίες δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τα κέρδη τους για να σώσουν τη ζωή στον πλανήτη. Πρέπει να τις αναγκάσουμε να το κάνουν. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας. Για να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε τι θα παράγουν και πως και να τις στρέψουμε στην παραγωγή ενέργειας και καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές.
  • Το ίδιο πρέπει να γίνει με τις πολυεθνικές που ελέγχουν τα τρόφιμα και καταστρέφουν τα δάση για να τα αντικαταστήσουν με κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες σόγιας κλπ για ζωοτροφή. Μια χούφτα πολυεθνικών ευθύνονται για το 70% της αποδάσωσης στον πλανήτη. Και η καταστροφή των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών CO2 παγκόσμια.
  • Πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Μεταξύ άλλων χρειάζεται: Να παράγεται περισσότερη τροφή σε τοπικό επίπεδο (όχι να έρχεται από την άλλη άκρη της γης), να χρησιμοποιούνται παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και κτηνοτροφικών φυλών, να ενημερωθεί ο κόσμος για τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει στο περιβάλλον και στην υγεία η σημερινή κουλτούρα υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος.
  • Μαζικές επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με χαμηλές τιμές, τακτικά δρομολόγια, εκτεταμένα δίκτυα και οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον. Στις πόλεις, τα ΜΜΜ πρέπει να είναι δωρεάν για να τα προτιμά ο κόσμος σε σχέση με τα ΙΧ.

Οι προαναφερόμενες επαναστατικές αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ζωή στον πλανήτη. Οι πολιτικοί του συστήματος και οι μεγαλοεπιχειρηματίες γνωρίζουν για το πως θα εξελισσόταν η κλιματική αλλαγή από τη δεκαετία του 60. Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο. Το ενδιαφέρον που δείχνουν σήμερα είναι καθαρά υποκριτικό και δεν συνοδεύεται από πράξεις.

Η ΝΕΔΑ παλεύει ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και ενάντια στη φτώχεια, τις ανισότητες, τις διακρίσεις, το ρατσισμό και τον σεξισμό και ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά, τον καπιταλισμό. Αν θέλεις να συμμετέχεις σ’ αυτό τον αγώνα επικοινώνησε μαζί μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: