Για όλους τους Στυλιανούς, για όλες τις Έλενες, οργανωνόμαστε και διεκδικούμε

Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα από την αυτοκτονία του Στυλιανού και τεράστια πίεση από τον κόσμο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ για να προχωρήσει το υπουργείο σε «ανεξάρτητη» έρευνα για την αυτοκτονία!

Ήταν γνωστή η υπόθεση του Στυλιανού στις κρατικές υπηρεσίες. Παρακολουθούσαν την οικογένειά του για ενδοοικογενειακή βία εδώ και 10 χρόνια! Είχαν 40 καταγγελίες καταχωρημένες! Χρειάστηκε η αυτοκτονία του Στυλιανού για να αναζητηθούν ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες. Πολύ πιθανό να βγουν σε διαθεσιμότητα κάποιοι λειτουργοί, άλλοι να μετακινηθούν.

Τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα από την ιστορία του Στυλιανού δείχνουν ότι μια έρευνα στις ΥΚΕ θα είναι απλά ένα ακόμη παιχνίδι εντυπωσιασμών. Την πραγματική ευθύνη της αυτοκτονίας φέρει το κράτος αλλά και όλη η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά καταφύγια για τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δομές φιλοξενίας ανηλίκων, σωστά εποπτευόμενες ανάδοχες οικογένειες και προγράμματα στήριξης, δεν είναι πρόβλημα των λειτουργών αλλά της πολιτικής του κράτους.

Το γεγονός ότι οικογένειες σαν του Στυλιανού μένουν σε τρώγλες, ή με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι ευθύνη της επιδοματικής πολιτικής του κράτους που όλο και συρρικνώνεται.

Όταν η κρατική μέριμνα έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ ή ιδιώτες, όπως στέγες ηλικιωμένων και κοινοτικά νηπιαγωγεία και επίσης δομές για άτομα με αναπηρίες, που παλεύουν να βρουν χρηματοδότηση, ενώ την ίδια στιγμή στις τράπεζες, η ίδια κυβέρνηση και το ίδιο κράτος χάρισε τα τελευταία 6 χρόνια περίπου 30 δις από τα χρήματα των φορολογούμενων, τότε βλέπουμε ποιο είναι το πρόβλημα.

Όταν το κράτος, η κυβέρνηση, η εκτελεστική αλλά και η νομοθετική εξουσία λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ ο πληθυσμός επιβιώνει με ψίχουλα, τότε αυτοκτονίες σαν του Στυλιανού, είναι δολοφονίες που την πολιτική ευθύνη έχουν όλοι οι μηχανισμοί.

  • Η ποινική και πειθαρχική έρευνα στις κρατικές υπηρεσίες που ετοιμάζουν είναι μια κοροϊδία! Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.
  • Όχι μόνο η υπουργός αλλά και όλοι όσοι έχουν ευθύνη για τις πολιτικές της κυβέρνησης πρέπει να παραιτηθούν.
  • Χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας. Οι εξοικονομήσεις δεν μπορούν να γίνονται εις βάρος των ευάλωτων ομάδων και ούτε εις βάρος της κοινωνικής πολιτικής
  • Να δοθούν χρήματα για την δημιουργία χώρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.
  • Να αυξηθούν τα επιδόματα ώστε κανείς να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Χρειάζονται προγράμματα ενημέρωσης, στήριξης και ευαισθητοποίησης όλης της κοινωνίας
  • Αλλαγή νοοτροπίας ως προς τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και των γυναικών ώστε να μην θεωρούνται ιδιοκτησία κανενός.
  • Χρειάζονται υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας, όπως υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με αναπηρίες ώστε να μην επιβαρύνεται συνήθως η μητέρα/κόρη / αδελφή με απλήρωτη εργασία
  • Επίσης να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από το κράτος ώστε να εργοδοτηθεί το κομμάτι του πληθυσμού που μπορεί να δουλέψει αλλά τώρα είναι εξαρτημένο από επιδόματα.
  • Να εφαρμοστεί ο γενικός κατώτατος μισθός – κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς φτώχειας και με ανεξέλεγκτους όρους εργασίας

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να διοχετεύσουμε την οργή μας και να απαιτήσουμε ουσιαστικές αλλαγές.

Η ανακοίνωση για την εκδήλωση έξω από τα Κεντρικά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για το Σάββατο 14/9 διαδόθηκε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα από πολύ κόσμο, κι είναι μια πολύ καλή κίνηση. Ας την προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Ας μεταφέρουμε την συζήτηση από το ιντερνετ στην πραγματική ζωή. Ας οργανωθούμε και να συνεχίσουμε την άσκηση πίεσης. Ας μην περιμένουμε το επόμενο θύμα για να συζητήσουμε και να βρεθούμε ξανά στους δρόμους.

Εδώ και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε την αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής για μια κοινωνία για εμάς τους πολλούς και όχι για τους λίγους προνομιούχους !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: