Δεν είναι φωτιά, είναι καπιταλισμός

ανακοίνωση της ΝΕΔΑ

Ο Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας του πλανήτη καθώς ευθύνεται για το 20% του οξυγόνου που παράγεται στην ατμόσφαιρα! Παρόλα αυτά, πολυεθνικές επιχειρήσεις, αγροβιομηχανίες, μεταλλευτικές εταιρίες, καθώς και οι κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν, δεν τους καίγεται καρφί!

Με την άνοδο του Μπολσονάρο οι ετήσιες φωτιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί κατά 68%.

Οι καπιταλιστές θέλουν να “επενδύσουν” στον Αμαζόνιο, για να δημιουργήσουν καλλιέργειες και μεταλλεία, να βγάλουν μερικά γρήγορα κέρδη, και να αφήσουν πίσω τους έρημη, και στην κυριολεξία… καμένη γη, ενώ θα εκτοπίσουν χιλιάδες από τους αυτόχθονες που ζουν στην περιοχή του Αμαζονίου και παλεύουν για την προστασία του!

Όπως Αμαζόνιος

έτσι και Εύβοια, Τσανάκαλε και Ακάμας

Φέτος το καλοκαίρι είδαμε φωτιές, στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο που προκλήθηκαν από εμπρησμούς ακριβώς για να μπορέσουν οι καπιταλιστές να “επενδύσουν”!

Στην θέση των δασών και της φυσικής χλωρίδας θα ξεφυτρώσουν ξενοδοχεία πολυτελείας, ενώ στην Εύβοια πάνω στα καμμένα θα γίνει πάρκο ανεμογεννήτριων, και στην Κύπρο οι επενδυτές εποφθαλμιούν να κάνουν εξόρυξη χαλκού για την δημιουργία υβριδικών αυτοκινήτων!

Συστημική αλλαγή όχι κλιματική αλλαγή!!

Έχουμε μόλις 11 χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΟΗΕ για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη ώστε να μην βρεθεί η ανθρωπότητα σε “κατάσταση εξαφάνισης”

Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων και η χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι υπεύθυνη για το 85% περίπου των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται ετησίως.

Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου και της δικής μας αρνούνται να πάρουν τα ριζοσπαστικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σπάσουν τους δεσμούς με κάποια από τα πιο διακεκριμένα «μέλη» της τάξης της οποίας τα συμφέροντα εκπροσωπούν, δηλαδή των μεγάλων επιχειρήσεων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και άλλων μεγάλων βιομηχανικών κλάδων που εξαρτώνται απόλυτα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τα προϊόντα και τα κέρδη τους, όπως η γιγάντια βιομηχανία πλαστικού.

Έτσι στην Κύπρο μας αναγκάζουν να πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα στην ΕΕ για την παραγωγή ρύπων, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, στην εξόρυξη Φυσικού Αερίου, κι όχι στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα θύματα της κλιματικής κρίσης δεν είναι άλλα από τους εργαζόμενους, τους καθημερινούς ανθρώπους.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν την δύναμη για να αλλάξουν την ιστορία.

Σώστε το περιβάλλον – Kαταστρέψτε το σύστημα

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και νεολαία σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Κύπρο. Το κίνημα αυτό συνεχίζει. Επόμενο ραντεβού είναι στις 20 του Σεπτέμβρη, όπου και στην Κύπρο θα οργανωθεί κινητοποίηση έξω από τη Βουλή. Η ΠΣΕΜ χρειάζεται να καλέσει όλους τους μαθητές να είναι εκεί.

Το κίνημα της νεολαίας παρόλο που είναι πολύ σημαντικό καθώς έχει ταρακουνήσει τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις όλου του κόσμου, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα από μόνο του. Χρειάζεται να συνδεθεί με τα άλλα κινήματα παγκόσμια αλλά και τοπικά. Αυτοί που μπορούν να φέρουν αλλαγή είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν τους καπιταλιστές εκεί που πονάνε – στα κέρδη τους. Χρειάζεται οι συντεχνίες να στηρίξουν το κίνημα των μαθητών και να καλέσουν και σε μια απεργία για το κλίμα. Μόνο μια τέτοια απεργιακή κινητοποίηση μπορεί να δώσει την προοπτική ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους και να την οργανώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες της πλειοψηφίας κι όχι για τα κέρδη μερικών καπιταλιστών.

Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε:

  • Ενάντια στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και στη δραστική στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας – αυτό σημαίνει κι ενάντια στην εξόρυξη του Φυσικού Αερίου, το οποίο πέρα από μια τεράστια περιβαλλοντική αλλαγή μπορεί να φέρει και μια νέα πολεμική σύρραξη στο νησί!.
  • Όχι στην εξόρυξη άλλων φυσικών πόρων! Υπάρχει υπερπαραγωγή, υπάρχει ανακύκλωση, τρόποι που μπορούν να βρεθούν μεταλλεύματα χωρίς να υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος.
  • Για να μπουν οι ανάγκες του πλανήτη και της ανθρωπότητας πάνω από τα κέρδη – για μια σχεδιασμένη οικονομία που να δημιουργεί θέσεις εργασίας για την αειφορία της κοινωνίας, όπως στην προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και κάλυψη των αναγκών της πλειοψηφίας, όπως στέγη, υγεία, εκπαίδευση αντί να πετιούνται εκατομμύρια στις επιδοτήσεις εταιριών καυσίμων.
  • Για να αλλάξουμε το σύστημα κι όχι το κλίμα! Οι άνθρωποι είμαστε κομμάτι του οικοσυστήματος – ο καπιταλισμός δεν είναι. Παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό και την αντικατάστασή του από μια κοινωνία βασισμένη στις ανάγκες – μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία. Κάνε τη διαφορά! Οργανώσου για την πάλη για μια διεθνή σοσιαλιστική εναλλακτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: