Ο Συνεργατισμός και η “αναβάθμιση της οικονομίας”

του Παναγιώτη Σολωμού

Βγήκε στην δημοσιότητα το πόρισμα της ερευνητικής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού το οποίο ρίχνει σημαντικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση.

Πρίν…. και μετά…
και μετά τίποτα….

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ απαίτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί.

Σε αυτή την πίεση ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε μια αμυντική στάση, προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες στους προηγούμενους λέγοντας δηλαδή ότι παράλαβε ένα πτώμα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών ήταν επιθετικός, υποστηρίζοντας ότι η διάλυση του συνεργατισμού και η εξαγορά του από την Ελληνική ήταν αυτή που αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία και ότι εδώ και έξι χρόνια ο ίδιος έχει αναλάβει τις ευθύνες της οικονομίας και ότι έχει καταφέρει να την ορθοποδήσει.

Από πλευράς τους ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση έχουν δίκαιο ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και ανακάμψει, αυτό όμως έγινε σε βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους. Έτσι την ίδια ώρα που η οικονομία σημειώνει ανάπτυξη οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα οδηγούνται πιο βαθειά στην φτωχοποίηση.

Έχει σε ακόμα ένα σημείο δίκαιο ο Υπουργός, ότι το ξεπούλημα του Συνεργατισμού συνέβαλε στην αναβάθμιση της οικονομίας. Έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη αρθρογραφία μας ότι η διάλυση του Συνεργατισμού ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού και ντόπιου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου γιατί ο Συνεργατισμός περιείχε κοινωνικά κριτήρια στη διαχείριση του χρήματος και αυτό τους εμπόδιζε στο να κερδοσκοπούν όσο περισσότερο μπορούσαν.

Οι οίκοι αξιολόγησης, αυτό που αξιολογούν είναι το τί κέρδη μπορεί να αφήσει μια οικονομία στο κεφάλαιο. Έτσι βγάζοντας από την μέση τον Συνεργατισμό έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο το οποίο θα τους επιτρέψει να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά, άσχετα αν αυτά τα κέρδη θα είναι σε βάρος του κυπριακού λαού. Είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που έκριναν οι οίκοι σαν θετικό και αναβάθμισαν την κυπριακή οικονομία.

Σε όλη αυτή την διαδικασία τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός σαν εκπρόσωποι του κεφαλαίου και στηριζόμενοι στις πλάτες των Ευρωπαίων ομογάλακτων τους προώθησαν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της τάξης τους. Αυτό όμως έγινε σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

Η άρχουσα τάξη της Κύπρου έχει μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό καταφέρει να πείθει με διάφορους τρόπους ότι το «καλό της οικονομίας» και το “δημόσιο συμφέρον” είναι κοινό για όλους τους πολίτες. Σημαντικό ρόλο γι’ αυτή της την επιτυχία παίζει και η άρνηση του ΑKEΛ να ξεσκεπάσει και να καταγγείλει τον πιο πάνω ρόλο της άρχουσας τάξης.

Η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών θα ήταν ένα σημαντικό κτύπημα στο θράσος της κυβέρνησης να κτύπα τις κοινωνικές κατακτήσεις και να προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και φαίνεται ότι ούτε είναι εφικτό αν δεν ξεσκεπαστεί ο ρόλος της σαν ο εκφραστής των συμφερόντων της ντόπιας και διεθνούς άρχουσας τάξης που μαζί απομυζούν το αίμα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει δυναμικό μαχητικό κίνημα το οποίο να ξεσκεπάσει την κυβέρνηση και να απαιτήσει την πτώση της.

Χρειάζεται ακόμα να υιοθετήσει μια σειρά από αιτήματα όπως είναι:

1. Άρση του εμπορικού μυστικού και του τραπεζικού απορρήτου

2. διαφάνεια στις δοσοληψίες των τραπεζών

3. εκλογή των αξιωματούχων του τραπεζικού συστήματος οι οποίοι να είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητοί

4 οι μισθοί των στελεχών των τραπεζών να είναι ίσοι με τον μέσο μισθό του ειδικευμένου εργάτη

5.κρατικοποίηση του τραπεζιτικού τομέα κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο έτσι που οι τράπεζες να σταματήσουν να είναι μέσο πλουτισμού της άρχουσας τάξης αλλά να μετατραπούν σε μέσο στήριξης μιας πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: