Όχι στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, όχι στην διχοτόμηση, όχι στους φασίστες

Ναι στο κοινό μέτωπο Ε/Κυπρίων- Τ/Κυπρίων εργαζομένων, ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ήταν κάτι που από την ημέρα του ανοίγματος τους ακραίοι εθνικιστές έβαλαν στόχο. Η άνοδος του φασιστικού ΕΛΑΜ όμως έδωσε άλλη δυναμική σε αυτό το αίτημα.

ΤουΠαναγιώτη Σολωμού

Ενώ παρόμοιες πορείες και δράσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, φέτος, και με αφορμή το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, είδαμε μια σειρά από εκδηλώσεις. Σε πρώτη φάση είδαμε μια εκδήλωση ενάντια στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, πριν το άνοιγμά του, από μια “ανεξάρτητη” δήθεν επιτροπή, η οποία έβαλε μπροστά την οικογένεια του Σολωμού, και η οποία προβλήθηκε και μεγαλοποιήθηκε αρκετά από τα ΜΜΕ. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν το ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ. Εκδήλωση καθαρά δική του έκανε και το ΕΛΑΜ μια βδομάδα μετά, όμως δεν πήρε καθόλου δημοσιότητα. Τελικά δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν το άνοιγα του οδοφράγματος.

Στην συνεχεία εμφανίζεται μια άλλη “ανεξάρτητη” επιτροπή που καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, κάθε Κυριακή για 3 ώρες. Στην πρώτη της κινητοποίηση στο οδόφραγμα της Δερύνειας παρουσιάζονται 20 άτομα και η προσπάθεια καταρρέει.

Το Άνοιγμα των οδοφραγμάτων έχει δημιουργήσει συνθήκες επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους και τα κοινωνικά κινήματα των δυο κοινοτήτων, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας κοινών εκδηλώσεων, ενώ την τελευταία περίοδο όπου οι αντιλαϊκές πολίτικες που εφαρμόζει η ε/κυπριακή αστική τάξη οδηγεί μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού στην εξαθλίωση, είχαμε την στροφή μιας σημαντικής μερίδας Ε/Κυπριακων φτωχών στρωμάτων προς την Τ/Κυπριακη αγορά που είναι πιο φθηνή, για την επιβίωσή τους. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί δένουν τον κόσμο και τον φέρνουν πιο κοντά κάτι που είναι απαραίτητο για την δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και αισθήματος κοινών συμφερόντων. Αυτό είναι η ουσιαστική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί μια διαρκής λύση.

Οι εθνικιστικές προσεγγίσεις αμφισβητούν το τι έχει επιτευχτεί γιατί ουσιαστικά αυτό που ονειρεύονται είναι η προ του ‘74 κατάσταση στην οποία είχαν το πάνω χέρι. Οι φασίστες δε του ΕΛΑΜ κάνουν ένα βήμα πάρα πέρα για να σπείρουν το μίσος και την λογική του “τούρκος καλός μόνο νεκρός”, και να προωθήσουν την πολεμοχαρή πολιτική τους αναμένοντας κάποια ευκαιρία που θα τους επιτρέψει να σύρουν τον κυπριακά λαό σε ένα νέο πόλεμο.

Στην ανακοίνωση της η «ομάδα πρωτοβουλίας» για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων επικαλείται την δήθεν οικονομική στήριξη του Τ/Κυπριακου καθεστώτος και το πέρασμα μέσα από τα οδοφράγματα ναρκωτικών τα οποία καταστρέφουν την νεολαία!

Τα ποιο πάνω επιχειρήματα είναι γελοία γιατί το οικονομικό ισοζύγιο του εμπορίου μεταξύ Ε/Κυπριων και Τ/Κυπριων είναι καθαρά υπέρ των Ε/Κυπριων και τούτο είναι ολοφάνερο μέσα από στοιχεία, παράλληλα όμως με το εμπόριο μέσω των οδοφραγμάτων υπάρχει και το επίσημο εμπόριο μέσω λιμανιών. Μέσα από αυτό το εμπόριο αγοράζονται από Ε/κυπριους εκατομμυρίων Ευρώ προϊόντα Τούρκικης κατασκευής ή προέλευσης.

Στην περίπτωση του οδοφράγματος της Δερύνειας χρησιμοποίησαν και το επιχείρημα ότι θα πληγούν οι μικρές ντόπιες επιχειρήσεις. Η περίπτωση της Λήδρας έχει αποδείξει την ενίσχυση του εμπορίου και στις δυο πλευρές. Όμως το επιχείρημα αυτό αποδεικνύει τον προβοκατόρικο ρολό του εθνικισμού υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί την στιγμή που οι μικρές επιχειρήσεις χτυπιούνται από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες κάτι για το οποίο δεν έχουν πει ούτε λέξη, έρχονται να ρίξουν τις ευθύνες στους Τ/Κυπριους

Όσο άφορα τα ναρκωτικά αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που περνούν μέσα από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Ακόμα σε πολλές περιοχές της Κύπρου γίνεται και καλλιέργεια ναρκωτικών. Γενικά το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που δεν έχει σχέση με τα οδοφράγματα.

Αυτό που οι εθνικιστές και οι φασίστες επιδιώκουν μέσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι η αύξηση της έντασης και του εθνικισμού, έτσι που να σταματήσουν την δημιουργία της οποίας συνείδησης για συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων και να συσπειρώσουν τον κόσμο γύρω από τις πολιτικές τους, δηλαδή ότι “για όλα φταίνε οι Τ/Κυπριοι και οι Τούρκοι”. Γι αυτούς είναι προτιμότερη μια διευθέτηση στην οποία να υπάρχει εθνική καθαρότητα δηλαδή Ε/κυπριοι στον Νότο και Τ/κυπριοι στον Βορρά. Δηλαδή μια λύση διχοτόμησης, αλλά όχι με αναγνωρισμένα σύνορα αλλά με θερμά έτσι που να μην μπορεί να υπάρχει διέλευση μέσω αυτών κι αυτοί να συνεχίζουν να έχουν λόγο να δημιουργούν κλίμα μίσους, φόβου και τρομοκρατίας.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων επιβλήθηκε πάνω στο Τ/Κυπριακο καθεστώς από τις μάζες των απλών Τ/κυπριων που προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο στην μίζερη ζωή που τους προσέφερε το καθεστώς μέσω της απομόνωσης και της τραπεζικής κρίσης του 2001. Από την άλλη η κρίση στον νότο έχει ανοίξει μια περίοδο έντονης καταπίεσης πάνω στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα των Ε/Κυπριών. Η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων σε βορρά και νότο είναι κοινή σπάζει τα εθνικά καλούπια και βάζει τις βάσεις για κοινούς αγώνες. Είναι ακριβώς αυτή την προοπτική που θέλουν να αποτρέψουν οι φασίστες και οι εθνικιστές οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορούν τους Τ/Κυπριους εργαζόμενους σαν υποχείρια της Άγκυρας, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να τους στέλνουν στην αγκαλιά της.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και κάθε νεολαίο Ε/κυπριο και Τ/κυπριο που νοιώθει την καταπίεση και την εκμετάλλευση, και που αντιλαμβάνεται ότι αυτοί που του στερούν την ζωή δεν βρίσκονται στην άλλη πλευρά αλλά στην δική του πλευρά να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να διατηρήσουμε την λειτουργιά των οδοφραγμάτων και να ανοίξουμε ακόμα περισσότερα, για να βάλουμε τις βάσεις για ένα κοινό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση, για το κοινό μέτωπο Ε/Κυπριων και Τ/Κυπριων εργαζομένων, για το κοινό μας μέλλον. Είναι μέσα από αυτό τον κοινό αγώνα που θα βρούμε και τον δρόμο να υπερβούμε το εθνικό πρόβλημα που μας έχουν φορτώσει οι εκμεταλλευτές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: