18/11 Φεστιβάλ Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού με την χρήση Κυανίου

Η ΝΕΔΑ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού και στηρίζει το φεστιβάλ. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας. 


Εδώ και ένα χρόνο η HCΜ έχει ξεκινήσει την εξόρυξη χρυσού με την χρήση κυανίου στη Σκουριώτισσα.

Έχει αρχίσει να δημιουργεί ακόμη μια εστία ρύπανσης με κυάνιο – ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. 

Μέσα σε 4 χρόνια η εταιρία θα αφήσει πίσω της 900.000 τόνους κυανιούχου μεταλλεύματος, προκειμένου να πάρει μόλις 0.80 γραμμάρια στον τόνο χρυσό. 

Τα ατυχήματα σε μεταλλεία που χρησιμοποιούν κυάνιο έχουν δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές, μέχρι και ανθρώπινους θανάτους, με μεγαλύτερο ατύχημα να έχει σημειωθεί λόγω αστοχίας της εταιρίας στην πόλη Μπάια Μάρε της Ρουμανίας το 2000. Η καταστροφή δεν περιορίστηκε εκεί αλλά εξαπλώθηκε σε όλες τις γύρω χώρες. Η καταστροφή χαρακτηρίστηκε η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά το Τσέρνομπιλ. 

Από τότε και μετά η μία χώρα μετά την άλλη απαγορεύουν την χρήση κυανίου στην μεταλλευτική βιομηχανία στην επικράτειά τους. 

Η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια στην εταιρία παρόλο που το Ευρωκοινοβούλιο και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τη Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του κυανίου. 

Έδωσε άδεια παρόλο που έχουμε ήδη δύο περιοχές ρύπανσης από κυάνιο, στο Μιτσερό και στη Λεύκα, και η αποκατάστασή τους είναι πολύ δύσκολη. 

Έδωσε την άδεια σε εταιρία που ήταν συνυπεύθυνη για τις προηγούμενες ρυπάνσεις, παρόλο που είχε άλλο όνομα, τα στελέχη της ήταν τα ίδια που δούλευαν και τότε στο Μιτσερό. 

Παράλληλα η χρήση κυανίου είναι μια από τις μεθόδους που απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, η οποία συλλέγεται από γεωτρήσεις, από τον Καρκώτη ποταμό αλλά πιο σημαντικά από τις διαρροές από το φράγμα της Σολέας, που ο ρόλος τους είναι να εμπλουτίζουν τα υπόγεια ύδατα με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της περιοχής. 

Για τα κέρδη μιας εταιρίας, καθώς το κράτος δεν θα πάρει ούτε το 1% που προβλέπεται από το νόμο, ρυπαίνεται ακόμη μια περιοχή με κυάνιο, με μη αναστρέψιμες συνέπειες σε περίπτωση διαρροής. 

Καλούμε την κυβέρνηση και τη βουλή, να αναστείλει τις άδειες που έχουν δοθεί, να αλλάξουν τον νόμο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και να απαγορεύσουν την χρήση Κυανίου στην Κύπρο, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Ελάτε να συζητήσουμε, στηρίξτε την εκστρατεία μας. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: