Μεταλλείο Στρογγυλού στον Μαθιάτη: Ότι Λάμπει δεν είναι χρυσός


του Παναγιώτη Σολωμού Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο

Η νέα προσπάθεια της HCM (Hellenic Copper Mines) να επανέλθει με νέα αίτηση για εκμετάλλευση των σωρών του μεταλλείου του Στρογγυλού στον Μαθιάτη, ήταν σε σημαντικό βαθμό αναμενόμενη. Η Εταιρεία στοχεύει στην καταρχήν αδειοδότηση μόνο για κάποιους σωρούς (αφού δεν έχει καταφέρει να πάρει άδεια για ολόκληρο το μεταλλείο) και αφού εδραιωθεί, να προχωρήσει με νέα αίτηση για ολόκληρο τον χώρο.

Στην προσπάθεια της η εταιρεία και ο περίγυρος της να πείσουν, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι ο χώρος στο μεταλλείο Στρογγυλού μολύνεται από τα “μπάζα” της εκμετάλλευσης της δεκαετίες του 1930 και άμα απομακρυνθούν θα σταματήσει η μόλυνση, άρα είναι περιβαλλοντικά επωφελής. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά περιβαλλοντικά θετικό δεν είναι. Από την δεκαετία του ‘30 μέχρι σήμερα η φύση έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό από μόνη της και η επέμβαση στην περιοχη θα ισοδυναμεί με νέα εξόρυξη, κάτι που συνεπάγεται κοπή δέντρων, μόλυνση του αέρα και υποβάθμιση της χλωρίδας και της πανίδας σε ολόκληρη της γύρω περιοχή.

Η ταχτική των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση, να προβάλλουν ένα μέρος της δραστηριότητας τους σαν μη ρυπογόνα και να βαφτίζουν τους εαυτούς περιβαλλοντιστές που ενδιαφέρονται και προστατεύον το περιβάλλον, δεν είναι καθόλου νέα. Στην προκείμενη περίπτωση παρουσιάζουν την απομάκρυνση των σωρών ή αλλιώς των “μπαζών” σαν επωφελή για τον Μαθιάτη ενώ αποκρύβουν το γεγονός ότι αυτές οι 40 χιλιάδες τόνων σωρών θα ποτιστούν με ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια το κυάνιο για να μπορέσουν να ξεχωρίσουν 1 gr χρυσού που υπάρχει σε κάθε τόνο, και θα μετατραπούν σε ένα απόβλητο που θα μολύνει τον αέρα το έδαφος και τον υδροφορέα της γύρω περιοχής για πάντα, ενώ θα απειλεί με διαρροή προς την θάλασσα, ολόκληρη την Κύπρο.

Η χρήση του κυανίου για την επεξεργασία και την παραγωγή χρυσού είναι πολύ επικίνδυνη και περιβαλλοντικά επιζήμια. Το κυάνιο χρησιμοποιήθηκε σαν χημικό όπλο μαζικής καταστροφής. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ψήφισμα του το 2010 προς τα κράτη μέλη συστήνει την ολοκληρωτική απαγόρευση του σαν τον μόνο τρόπο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση του, και επανέρχεται το 2017, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το Κυπριακό Κοινοβούλιο και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς βρίσκονται σήμερα μπροστά σε μια πρόκληση να λάβουν υπόψη τους αυτή την οδηγία ή να ενθαρρύνου την χρήση κυανίου αγνοώντας την.

Η εταιρία παρουσιάζει ακόμη ότι η δραστηριότητά της με την «αξιοποίηση των μπαζών» εμπίπτει δήθεν στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Αυτό θα ήταν σωστό μόνο αν μπορούσε να πάρει τον ελάχιστο χρυσό μέσα από τα απορρίμματα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων χωρίς να προκαλεί πολλαπλάσια περιβαλλοντική ρύπανση! Απλά η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα για να δημιουργήσει ακόμα ένα προπέτασμα καπνού έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την καταστροφική της δράση.

Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια της εταιρείας να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν περιβαλλοντικά ευαίσθητη. Ο Διευθυντής της Εταιρείας δεν χάνει ευκαιρία να λέει ότι πήραν και βραβείο για την περιβαλλοντική τους δράση. Φυτεύουν κάθε χρόνο δενδρύλλια, τα όποια όμως παραμένουν καχεκτικά για χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή μετατρέπουν την περιοχη της Σκουριώτισσας σε κρανίου τόπο.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία της Εταιρείας είναι τέτοια, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποκρύψει την χρήση του δηλητηριώδους κυανίου για την εξόρυξη του χρυσού. Μιλά για νέα σύγχρονη μέθοδο, παρόλο που η μέθοδος είναι παλιά και αποσιωπά το γεγονός ότι τα κατάλοιπα της επεξεργασίας παραμένουν δηλητηριώδη για πάντα. Άλλωστε είναι με αυτό τον ύπουλο τρόπο της αποσιωποιήσης που η εταιρεία κατάφερε να πάρει άδεια για την χρήση του κυανίου. Η εταιρεία δεν έκανε καμιά ενημέρωση των κατοίκων των χωριών της Σκουριώτισσας και της κοινωνίας γενικότερα, για τους κινδύνους από την χρήση κυανίου όπως όφειλε να το κάνει, ενώ προσπαθεί να προχωρήσει βήμα – βήμα στους στόχους της που είναι η εξόρυξη χρυσού και από άλλες περιοχές όπως τον Στρογγυλό, τις Αγγλισίδες, τα Λεύκαρα και αλλού.

Η εταιρεία δηλώνει ότι το κράτος «την θέλει», παραδέχεται δηλαδή ότι για να κάνει ότι κάνει στηρίζεται από το κράτος το όποιο είναι συνυπεύθυνο για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ακόμα η εταιρεία υπερηφανεύεται ότι προσφέρει εργασία σε κάτοικους της περιοχής και νέους επιστήμονες. Στην πραγματικότητα όμως εκμεταλλεύεται την οικονομική εξάρτηση που η ίδια δημιουργεί για να εδραιωθεί και να επιβληθεί σε μια περιοχή και να κάνει ότι θέλει.

Η εξόρυξη χρυσού είναι περιβαλλοντικά επιζήμια! Ενώ από την εξόρυξη χρυσού καμιά χώρα δεν έχει πλουτίσει, αυτοί που πλουτίζουν είναι οι λίγοι που έτσι κι αλλιώς ελέγχουν την οικονομία. Η ανάπτυξη για την οποία μιλά η εταιρεία είναι ανάπτυξη για τους λίγους σε βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος. Το ζήτημα που μπαίνει σήμερα μπροστά στην κοινωνία δεν είναι η δημιουργία πλούτου αλλά ο δίκαιος καταμερισμός του πλούτου που καθημερινά δημιουργείται. Το περιβαλλοντικό κίνημα και η κοινωνία βρίσκεται σήμερα μπροστά στον αγώνα για να αποτρέψει την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος ανατρέποντας τις πολιτικές της κυβέρνησης και της εταιρείας εξόρυξης. Σαν «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού» καλούμε όλους για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταματήσουμε τις επιζήμιες πολιτικές της καταστροφής του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των λίγων προνομιούχων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: