Μαθιάτης: η HCM επανέρχεται για το Στρογγυλό – οι κάτοικοι απαντούν

Με όλα τα μέσα προσπαθεί η HCM να αποκτήσει πρόσβαση για να “αξιοποιήσει” τα “απόβλητα” από το μεταλλείο του Στρογγυλού στο Μαθιάτη.

Η φωτογραφια ειναι από την κινητοποίηση που οργανωσαν οι κατοικοι του Μαθιατη στο δασος γυρω από το μεταλλείο του Στρογγυλου.

Ξανα καταθέτει αίτηση στο νέο Υπουργό, με την ελπίδα ότι δεν ξέρει, ή δεν θυμάται και θα δώσει την έγκριση.

Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Το κίνημα των κατοίκων του Μαθιάτη που κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά να σταματήσουν τα σχέδια της εταιρείας, είναι εδώ, σε επιφυλακή κι έτοιμο να δώσουν την επόμενη μάχη. Ήδη εξέδωσε νέα ανακοίνωση (επισυνάπτεται στη συνέχεια) και έχουν αρχίσει να συζητούν για τα επόμενα βήματά τους.

Στηρίζουμε ολόψυχα την προσπάθειά τους και καλούμε τους αναγνώστες μας να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Όταν η εταιρία κατέθεσε την αίτηση τον Φλεβάρη του 2017 για την “αξιοποίηση” των αποβλήτων του νότιου μεταλλείου του Μαθιάτη, οι κάτοικοι οργανώθηκαν και αποκάλυψαν μέσα από μια πολύ μεγάλη εκστρατεία τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν αυτά τα σχέδια της εταιρείας τόσο στο δάσος που έχει δημιουργηθεί πάνω από τα απόβλητα, στα αρχαιολογικά ευρήματα στο μεταλλείο αλλά και στο γύρω περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Μόνο έτσι κατάφεραν οι κάτοικοι και ανάγκασαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Δασών να βγάλουν αρνητική απόφαση, και να βάλουν φρένο στο έργο.

Λιγους μήνες αργότερα, κι αφού οι κάτοικοι ήταν σε αναμονή της απόφασης της Πολεοδομίας, η εταιρία προσπάθησε, παρακάμπτοντας την νόμιμη διαδικασία, και με την πίεση του Υπουργού Μεταφορών και Έργων να πιέσει τα τμήματα για να αλλάξουν θέση και να πάρει την άδεια. Για ακόμη μια φορά με την κινητοποίηση των κατοίκων του Μαθιάτη, η απόπειρα της εταιρίας έπεσε στο κενό. Ήταν όμως φανερό ότι αν δεν κινούνταν οι κάτοικοι, ο κρατικός μηχανισμός κωλυσιεργούσε εσκεμμένα προκειμένου να δοθεί η άδεια με άλλο τρόπο. (Δειτε εδώ)

Η εταιρία έχει καταθέσει ξανά αίτηση. Οι ομάδες των κατοίκων του Μαθιάτη – “Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη”, και “Ομάδα Επηρεαζόμενων από την Επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη” εξέδωσαν ήδη ανακοίνωση, την οποία έχουν καταθέσει στους αρμόδιους και δημοσιευουμε παρακάτω. Θέλουμε όμως να τονίσουμε μερικά σημεία.

Όχι αποκατάσταση αλλά καταστροφή

Βασικό επιχείρημα της εταιρείας στην ανακοίνωσή της είναι ότι θα “αποκαταστήσει” το “υποβαθμισμένο” τοπίο.

Ο χώρος όμως που ζητά, συνεχίζει να είναι μέσα στα όρια της περιοχής που έχει προταθεί για μνημείο της UNESCO ενώ πάνω από τους σωρούς η φύση έχει αυτοαποκατασταθεί και έχει δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δάσος για την περιοχή. Επίσης συνεχίζει να είναι μέσα στα πλαίσια του χώρου όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει την άδεια!

Η επέμβαση εκεί λοιπόν δεν θα φέρει ανάπτυξη ή αποκατάσταση αλλά καταστροφή, η εταιρία το ξέρει και ελπίζει στον νέο Υπουργό για να της δώσει άδεια.

Ούτε ασφαλές, ούτε όφελος στον τόπο, ούτε σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Αναφορικά με τα έσοδα του κράτους νομίζει πως θα ξεχάσουμε ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες δίνουν μόλις το 1% των κερδών στο κράτος, ενώ στα συμβόλαια που έχουν κάνει με το κράτος για την μίσθωση της γης, δίνουν ψίχουλα στο κράτος και υπέρογκα κέρδη στην εταιρεία. (Δειτε εδώ)

Για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιεί καθόλου σύγχρονες εγκαταστάσεις, ούτε ασφαλείς, αλλά χρησιμοποιεί την μέθοδο της κυάνωσης, της χρήσης δηλαδή του πιο φτηνού και του πιο επικίνδυνου δηλητηρίου, το οποιο έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν και έχει αφήσει μεγάλες περιοχές με μολυσμένα απόβλητα σε διάφορες τοποθεσίες στο νησί. (Δειτε παραπανω)

Η εταιρία δεν θα σταματήσει όσο δεν σταματήσουμε το πρόβλημα στην πηγή του στην Σκουριώτισσα

Δεν μας εκπλήσει το γεγονός ότι η εταιρία υπέβαλε ξανά αίτηση. Το περιμέναμε, και το περιμέναμε ότι θα γίνει και σε χρόνο στον οποίο να θεωρεί η εταιρία ότι δεν θα υπάρχει αντίσταση.

Από τη στιγμή που δόθηκε η άδεια για την επεξεργασία των αποβλήτων στην Σκουριώτισσα και η χρήση κυανίου, η εταιρία θα ζητά συνέχεια να μαζέψει όσα απόβλητα μπορεί να βρει, να ανοίξει όσα περισσότερα παλιά μεταλλεία μπορεί, έτσι ώστε να συνεχίσει την παραγωγή.

Αυτό όμως θα σημαίνει μια ακόμη πιο μεγάλη καταστροφή στην περιοχή της Σκουριώτισσας, και τη δημιουργία μιας τεράστιας περιοχής μολυσμένων αποβλήτων με κυάνιο, ανάμεσα σε βιολογικές καλλιέργειες και δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Φυσικά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, οι κάτοικοι του Μαθιάτη δεν θα σταματήσουν να αντιστέκονται κι εμείς μαζί τους, έτσι ώστε να εμποδίσουμε τα σχέδια της εταιρείας στο νοτιο μεταλλείο, και τελικά και σταδιακά και στο να σταματήσουμε τη χρήση κυανίου στη Σκουριώτισσα και σε όποιο άλλο μεταλλείο θα θέλει η εταιρία να μεταφέρει τις εργασίες της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: