Κινητοποίηση: Κάτω τα ψηλά ενοίκια – μια Λεμεσό για τους πολλούς

Διαμαρτυρία οργανώνεται εναντια στα ψηλά ενοίκια στη Λεμεσό – 23/6, 6μμ, στο Διοικητήριο, με τίτλο «Κάτω με τα ψηλά ενοίκια! Όχι στην «ανάπτυξη» της φούσκας» και συνεχίζουν – «μια Λεμεσός για τους πολλούς όχι για τους λίγους» – η ΝΕΔΑ στηρίζει και καλεί όλους από όλες τις πόλεις να συμμετέχουν. 

Το δικαίωμα στην στέγη, ήταν ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζαμε στην Κύπρο μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Eurostat, ως το 2015 το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης ήταν από τα πιο υψηλά στην ΕΕ. Το 72% ζούσαν σε ιδιόκτητα σπίτια, και μόνο το 20% χρωστούσε το σπίτι του, το 16% ζούσε σε σπίτια με κρατική επιχορήγηση ή προσφυγικά, και μόλις 12% των κυπρίων νοίκιαζαν σε τιμές αγοράς.

Έτσι μόλις το 3.9% δήλωνε ότι έδινε πάνω από το 40% του εισοδήματός του στο νοίκι ή στην δόση για το σπίτι.

Το 19,7% αυτών πλήρωνε νοίκι για το σπίτι του. [1]

***

Η αισχροκέρδεια στα ενοίκια γινόταν μέχρι τώρα αισθητή κυρίως στους μετανάστες και πρόσφυγες (δεν συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα της παραπάνω έρευνας) οι οποίοι αναγκάζονταν να ζουν μέχρι και 10 άτομα μαζί σε ένα σπίτι για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το νοίκι.

Μεγάλα θύματα της αισχροκέρδειας αλλά και της αδιαφορίας του κράτους για τις τιμές των ενοικίων, είναι οι λήπτες ΕΕΕ, οι οποίοι «επιχορηγούνται» με το ποσό των 150 ευρώ για την ενοικίαση σπιτιού! Το ποσό αυτό είναι τόσο εξωπραγματικά μικρό που τελικά οι λήπτες ΕΕΕ αναγκάζονται να δώσουν μέχρι και το 70% του επιδοματος τους για να μπορούν να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους!

***

Πριν κάποια χρόνια η ΠΟΒΕΚ κέρδισε να μπεί ένα φρένο στις αυξήσεις των τιμών των ενοικίων, ιδιαίτερα για τις επαγγελματικές στέγες, όμως το φρένο αυτό επεκτάθηκε με διάταγμα και στα ενοίκια σπιτιών. Αυτό το διάταγμα ήταν μια πολιτική απόφαση που πάρθηκε λόγω κρίσης και κυρίως λόγω της πίεσης των επαγγελματιών. Βέβαια αφορούσε τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια, έτσι στα περισσότερα ενοίκια δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις μέχρι τον Απρίλη του 2019.

Για τα νέα συμβόλαια, ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε προκειμένου να πεί ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να επεμβαίνεις στην «ελευθερία της αγοράς» [3]. Η δήλωση αυτή βέβαια είναι υποκριτική, γιατί στην ελευθερία της αγοράς η συγκεκριμένη κυβέρνηση παρενέβη όταν την συνέφερε και ήθελε να σώσει τα κέρδη της αγοράς και να φορτώσει τις ζημιές στις πλάτες των εργαζομένων. Η λίστα είναι μεγάλη – κούρεμα, διάλυση της λαϊκής, μνημόνιο, «κρατικοποίηση» του συνεργατισμού και πολλά άλλα.

Η ελευθερία της αγοράς μας φέρνει τώρα στην σημερινή πραγματικότητα, όπου η ενοικίαση έστω και ενός μικρού διαμερίσματος στο κέντρο των πόλεων είναι αδύνατο για έναν, ιδιαιτερα νέο εργαζόμενο – που πληρώνεται δηλαδή με τους μισθούς της μετά κρίσης εποχής.

Οι τιμές των ενοικίων λοιπόν έχουν σημειώσει σύμφωνα με τα στατιστικά γύρω στο 20% αύξηση (αν και αυτό είναι μόνο το επίσημο νούμερο) ενώ οι μισθοί έχουν δεχτεί γύρω στο 25% μείωση! Ακόμη και οι δουλειές που πληρώνονταν με το βασικό μισθό, πλέον δεν δίνουν ούτε αυτό! Νέοι εργαζόμενοι, σε δουλειές που απαιτούν ένα και δύο πτυχία, τελικά πληρώνονται σαν μαθητευόμενοι ή μερικής απασχόλησης με 500-700 ευρώ. Οι τιμές των ενοικίων μπορεί να φτάσουν όμως και τα 900 ευρώ για ένα διαμέρισμα ενός δωματίου.

 

***

Η αγορά έχει «αυτορυθμιστεί» και πετά έξω από τις πόλεις ή σπρώχνει σε συνθήκες εξαθλίωσης τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Την ίδια στιγμή τσιμεντοποιεί τα πάντα στο πέρασμά της, δεν νοιάζεται καθόλου για το περιβάλλον, κι έτσι αλλάζει τον χαρακτήρα των πόλεων, με κριτήριο το εύκολο κέρδος κι όχι την πραγματική βιωσιμότητα της πόλης.

Η ενοικίαση υποστατικών στους νέους «οικονομικούς μετανάστες» – τους υπαλλήλους στις ναυτιλιακές, στις forex, στις offshore εταιρείες, με τους υψηλούς μισθούς, η βραχύβια μίσθωση υποστατικών σε πλατφόρμες τύπου airbnb [2], καθώς και η πώληση ακινήτων σε «επενδυτές» διαβατηρίων, ειδικά στα κέντρα των πόλεων, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Το φαινόμενο λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις ειδικά στη Λεμεσό, όμως ακολουθούν και οι υπόλοιπες πόλεις.

Μπορεί η οικοδομική βιομηχανία να έχει αρχίσει να ξανα παίρνει μπροστά, και να παρουσιάζουν αυτή την εξέλιξη σαν ανάπτυξη, δημιουργεί ομως διαμερίσματα εκατομμυρίων, σε πύργους που απευθύνονται σε αυτούς ακριβώς τους επενδυτές του διαβατηρίου, που πολύ πιθανό να μείνουν άδεια, έρημα, και πολύ ακριβά για να συντηρηθούν.

Η ανάπτυξη λοιπόν, ακόμη μια φορά, πέρα από τους λίγους οικοδόμους που μπορεί να εργοδοτεί κι άρα να ωφελεί, τελικά δημιουργεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση μέσα στην πόλη σε βάρος της ζωής των κατοίκων.

 

****

Όλα τα παραπάνω σπρώξει μια ομάδα νέων να ξεκινήσει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οργάνωση μιας διαδήλωσης, το Σάββατο 23/6 στις 6μμ, μπροστά στο Διοικητήριο της Λεμεσού.

https://www.facebook.com/events/108311493369594/

Μετά την απήχηση που είχε το κάλεσμα ηλεκτρονικά δημιουργήθηκε η ομάδα – Λεμεσός για όλους (δείτε παραπάνω εδώ).

Στην προσπάθεια αυτή τάχθηκε και η ομάδα ενάντια στα ψηλά κτίρια (δείτε εδώ)

Σαν ΝΕΔΑ στηρίζουμε την προσπάθειά τους, και θέλουμε μια παρόμοια κίνηση να δημιουργηθεί σε κάθε πόλη, ώστε να ασκηθεί όλη η πίεση που χρειάζεται για να μπει ένα μόνιμο φρένο στην αισχροκέρδεια αλλά και στην καταστροφή των πόλεών μας.

[1] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_conditions

[2] http://economy.cyprustimes.com/2017/10/30/pos-fenomeno-airbnb-katafere-na-anevasi-ta-enikia-stin-kypro-sta-ypsi/

[3] http://www.news.cyprus-property-buyers.com/2013/11/08/controversial-rent-law-ditched-parliament/id=0016091

[4] http://www.sigmatv.com/shows/tomes-sta-gegonota/episodes/11755?autoplay=1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: