Ανοίξτε όλα τα οδοφράγματα!

Το Σάββατο 31/3 η ΝΕΔΑ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνιας.

Την Τρίτη 3/4 συμμετείχε στην πολιτική γιορτή που πραγματοποιήθηκε για τα 10 χρονια από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας που οργάνωσε η Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος.

Το οδόφραγμα της Λήδρας άνοιξε μετά από αρκετές κινητοποιήσεις, οι οποίες μάλιστα απειλήθηκαν και με αντιπορείες της πρωτοεμφανιζόμενης τότε νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής και της ΕΦΕΝ, προδρόμους του σημερινού ΕΛΑΜ. Για μας έχει πολυ μεγάλη σημασία, καθώς ένωσε την καρδιά της πόλης, κι έτσι βοήθησε σημαντικά στην επικοινωνία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Φέτος θα κλείσουν 15 χρόνια από το άνοιγμα του πρώτου οδοφράγματος.

Ακολούθησαν το οδόφραγμα της Λήδρας και του Λιμνήτη το 2008.

Κερδίζοντας τις προεδρικές το 2015 ο Ακιντζί και όντας στην προεδρία στο νότο ο Αναστασιάδης, ο οποίος μέχρι τότε παρουσιάζονταν ώς ο πρόεδρος της “λύσης”, έγινε η “δέσμευση” ότι θα ανοίξουν δύο ακόμη οδοφράγματα, αυτό της Δερύνειας και του Απλικίου. Πέρασαν 3 χρόνια και κανένα από τα δύο οδοφράγματα δεν άνοιξαν, και οι διαπραγματεύσεις κατέρευσαν ακόμη μια φορά. Την ίδια στιγμή και οι δύο ηγέτες στρέφονται παραπάνω στον εθνικισμό και στις μητέρες πατρίδες. Κανενα από τα οδοφράγματα δεν άνοιξε ποτέ λόγω της θέλησης των ηγετών. Αυτοί που πραγματικά ανοίξαν τα οδοφράγματα ήταν ο κόσμος που διαδήλωσε, διαμαρτυρήθηκε και ανάγκασε τους ηγέτες να ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Τα οδοφράγματα ανοίγουν με κινήματα.

Είναι σημαντικό να θυμώμαστε: Το 2003 τα οδοφράγματα άνοιξαν μετά από το μεγαλειώδες κίνημα των τουρκοκυπρίων. Το 2008 η Λήδρας άνοιξε μετά από αρκετές κινητοποιήσεις οι οποίες μάλιστα δέχτηκαν και την επίθεση των φασιστών. Το οδόφραγμα του Λιμνήτη άνοιξε ξανά μετά από κινητοποιήσεις των ντόπιων.

Για αυτό το λόγο κάθε άνοιγμα ειναι μια νίκη του κινήματος της επαναπροσεγγισης και της επανένωσης του νησιού.

Για κάθε οδόφραγμα χρειάζεται να χτίσουμε κι ένα κίνημα, όχι για να παρακαλέσουμε ή να “καλέσουμε” αλλά για να απαιτήσουμε το άνοιγμά του. Μόνο έτσι θα ανοίξουν, μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επανενώσουμε το νησί.

Απαιτούμε λοιπόν να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα!

Με κοινούς αγώνες και ένα κοινό μέτωπο των κινημάτων, των συνδικάτων, των ακτιβιστών και της αριστεράς ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων θα μπορέσουμε να λύσουμε και το κυπριακό!

Η “αθέτηση της δέσμευσής” των ηγετών για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, δεν το ξέχασαν, είναι μέρος του συνολικού αδιεξόδου που έχουν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Έχουν αποδείξει δηλαδή για ακόμη μια φορά ότι οι ηγέτες και τα συγκρουόμενα συμφέροντα που εκπροσωπούν δεν μπορούν να λύσουν το κυπριακό.

Οι μόνοι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν από την λύση του κυπριακού και συνεπώς είναι αυτοί που θα μπορούσαν να το λύσουν, είναι τα λαικά στρώματα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι οι οποίοι τόσα χρόνια έχουν βρεθεί δεκάδες φορές στο δρόμο, σε κοινές εκδηλώσεις, έχουν οργανώσει σεμινάρια, πρωτοβουλίες, οργανώσεις, δράσεις κτλ.

Καλούμε όλους και όλες, ομάδες και άτομα, που βρέθηκαν στους δρόμους τόσες φορές, που θέλουν να δουν το νησί επανενωμένο, να μην το βάλουμε κάτω. Το αδιέξοδο που έχουν φέρει οι ηγέτες, μόνο εμείς μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, των οργανώσεων, των ακτιβιστών, της αριστεράς, το οποίο να δημιουργήσει ομάδες βάσης σε όλα τα σημεία του νησιού, σε κάθε γειτονιά σε κάθε περιοχή, για κάθε οδόφραγμα, για κάθε κοινή διεκδικηση και όχι μόνο, ώστε να επεξεργαστούν και να αποφασίσουν αλλά και να βάλουν στην πράξη, την πραγματική λύση του κυπριακού και την επανένωση του νησιού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: