Αλληλεγγύη στους απεργούς της ΔΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την Δευτέρα και Τρίτη 22/1-23/1 οι εργαζόμενοι Διδακτορικοί Επιστήμονες Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου κατεβαίνουν σε 48ωρη, προειδοποιητική απεργία.

Πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος κρίσιμων αναγκών των Κυπριακών πανεπιστημίων, περίπου το 1/3 των διδασκόντων και ερευνητών1

Μέσα από τις ανακοινώσεις τους παρουσιάζουν τις αντεργατικές συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται. 2

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

– εργάζονται με πολύ χαμηλές αμοιβές – ένα παράδειγμά είναι διδάσκοντας, κάτοχος διδακτορικού που διδάσκει 4 μαθήματα σε ένα ακαδημαικό έτος και αμείβεται με μεικτες αποδοχές μόλις €9.570 ετησίως,

– οι περισσότεροι εργάζονται χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, συνεισφορά του εργοδότη σε ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, άδεια μητρότητας, γονική άδεια, άδεια ασθενείας ή 13ο μισθό!

– τα συμβόλαια με τα οποία εργάζονται είναι τα περισσότερα 3μηνα, ενώ προσφατα το Πανεπιστήμιο υιοθέτησε κανονισμό για να μην ανανεώνεται το συμβόλαιο Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας για πάνω από 6 εξάμηνα.

– οι διδακτορικοί επιστήμονες και διδάσκοντες δεν έχουν καν το δικαίωμα της εκπροσώπισης ή συμμετοχής στα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου παρόλο που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαικής κοινότητας, και συμβάλουν τόσο με την διδασκαλία τους όσο και με την έρευνά τους στην λειτουργία του πανεπιστημίου, στη βελτίωση της θέσης του πανεπιστημίου στις διεθνείς κατατάξεις αλλά και στην συγκέντρωση κονδυλίων και προγραμμάτων.

Για τα αιτήματα αυτά, από το 2015 που ιδρύθηκε η συντεχνία έχουν γίνει πολλά διαβήματα και οι εργαζόμενοι έχουν πάρει πολλές υποσχέσεις. Παρόλα αυτά η πρυτανεία έρχεται τώρα αυτές τις υποσχέσεις να τις αναιρέσει. Συνεπώς κι οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΕ δεν μπορούσαν παρα να προχωρήσουν σε απεργία.

Την απεργία στηρίζουν κι άλλες συντεχνίες, όπως η ΣΑΠ- ΤΕΠΑΚ (Συντεχνία Ακαδημαικού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ), ΕΚΣΠΑΛΙ (Ένωση Καθηγητών Σχολών Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Intercollege), η ΔΕΟΚ και η ΠΕΟ, και το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών [3] του Πανεπιστημίου Κύπρου, όχι όμως η Συντεχνία ακαδημαικών του Πανεπιστημίου Κύπρου!

Ούτε η ΦΕΠΑΝ έχει τοποθετηθεί μεχρι στιγμής, ενώ θεωρούμε ότι θα έπρεπε να το κάνει. Η μάχη που δίνουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΕ τους αφορά άμεσα. Αν δεν αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας τώρα, θα ειναι ίδιες και χειρότερες αυτές που θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν σαν μελλοντικοί ακαδημαικοί.

Αυτές οι συνθήκες εργοδότησης αφορούν πάρα πολλούς εργαζόμενους, κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

Κι όμως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ακόμη κρατικό, είναι όμως και αυτόνομο. Οι σχέσεις εργασίας των ΔΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κρούουν το κώδονα του κινδύνου και για άλλους τομείς του κράτους που είτε θα αυτονομηθούν – όπως τα κρατικά νοσηλευτήρια, είτε θα αρχίσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Εξάλλου παρόμοιες σχέσεις εργασίας, μέσα από τα προγράμματα που δήθεν βοηθούν τους νέους επιστήμονες, και μειώνουν την ανεργία (βλέπε συμβόλαια ΑΝΑΔ και συμβόλαια παροχής υπηρεσιών όπως αυτά των εκπαιδευτικών στα κρατικά ινστιτούτα) έχουν αρχίσει να εισάγονται στο δημόσιο τομέα, και γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να θεωρηθούν ως η νέα κανονικότητα! Αυτό για την νεοφιλελευθερη κυβέρνηση και την αστική ελίτ, είναι και το μεγαλύτερο success story της τελευταίας 5ετίας – ότι πήρε έναν πληθυσμό που απολάμβανε καλούς μισθούς και ωφελήματα – κατακτήσεις των εργαζομένων εδώ και δεκαετίες, και μέσα σε ελάχιστο χρονικο διάστημα έρηξε αυτόν τον πληθυσμό στην εξαθλίωση!

Μια ανατροπή αυτής της κατάστασης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι πολή σημαντική, θα μπορέσει να συμβάλει, σαν μια αρχή για την ανατροπή αυτών των συνθηκών και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Σαν ΝΕΔΑ δείχνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στους εργαζόμενους ΔΕΔΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, και καλούμε τους αναγνώστες μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους, διαδίδοντας τα δίκαια αιτήματα της ΔΕΔΕ, πιέζοντας τις συντεχνίες τους να στηρίξουν τον αγώνα της ΔΕΔΕ, και τέλος να οργανωθούν κι αυτοί στον εργασιακό τους χώρο, ώστε να σταματήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: