Πάρκο Ακαδημιας: Όχι άλλα έργα για μας χωρίς εμάς! Διαμαρτυρία 25/10/2017, 11πμ

Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μια κινητοποιήση στο Πάρκο Ακαδημίας στην περιοχή της Αγλαντζιάς, ενάντια στα σχέδια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, προνοούν παρεμβάσεις στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας (ΕΔΠΑ) στα πλαίσια της διαπλάτυνσης της λεωφόρου Αγλαντζιάς και την μετατροπή της σε δρόμο 4 λωρίδων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Πάνω από 4000 πολίτες έχουν υπογράψει ενάντια στα νέα μέτρα. Έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να έχει παγώσει το κόψιμο των δέντρων μεχρι και να συζητηθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Αυτό θα γίνει την Τετάρτη 25/10/2017, στις 11πμ οπότε και καλείται κινητοποίηση έξω από τη Βουλή από τον Περιβαλλοντικό και φιλοζωικό όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας.

Η κινητοποίηση δεν είναι απλά για μερικά δέντρα. Αφορά την συμμετοχή των πολιτών στην διαβούλευση για τον σχεδιασμό της πόλης, πράγμα που δεν έγινε. Κι ενώ το κράτος σχεδιάζει ένα έργο, για να αναβαθμίσει δήθεν την περιοχή και διορθώσει την κυκλοφοριακή συμφόριση που υπάρχει, καταρχήν δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη των κατοίκων, από την άλλη φαίνεται ότι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν θα αναβαθμίσει αλλά θα υποβαθμίσει την περιοχή καθώς προβλέπεται μια λεωφόρος 4 λωρίδων, χωρίς ποδηλατόδρομο, και χωρίς ουτε συζήτηση για την αύξηση των λεωφορείων (περνά μόνο 1 από όλη την περιοχή) ή την αύξηση των δρομολογίων των υφιστάμενων λεωφορείων.  Αυτά τα σημεία τα έχουν εντοπίσει οι κάτοικοι, αλλά και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου που ζούν καθημερινά στην περιοχή και έχουν συνοψίσει τα αιτήματά τους στα παρακάτω:
· Αναπροσαρμογή σχεδιασμών διαπλάτυνσης λεωφόρου Αγλαντζιάς.
· Διακοπή υλοποίησης μέχρι να προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
· Βιώσιμα έργα που προάγουν την αειφορία.
· Έργα συμβατά με τις ανάγκες των πολιτών.
· Προστασία του πρασίνου των πόλεων μας.
· Κάλυψη ελλείψεων δημόσιας μεταφοράς και προώθηση εναλλακτικών μέσων.
· Ουσιαστική δημόσια διαβούλευση πριν την λήψη τέτοιων αποφάσεων.
Καλούμε όλες κι όλους να παρεβρεθούν στην κινητοποίηση αλλά και να στηρίξουν υπογράφοντας (εδώ), και παρακολουθώντας και στηρίζοντας μελλοντικές κινητοποιήσεις από την σελίδα της πρωτοβουλίας (εδώ) και του περιβαλλοντικού ομίλου (εδώ).
Aναδημοσιεύουμε το Δελτίου Τύπου του Περιβαλλοντικού και Φιλοζωικού Ομίλου Πανεπιστημίου Κύπρου, στηρίζουμε την κινητοποίηση την Τετάρτη 25/10, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Τετάρτη 25/10/2017 – Τελική απόφαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για τα έργα επί Λεωφ. Ακαδημίας και Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.
Την Τετάρτη 25/10/2017 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συνεδριάζει για τα έργα επί της λεωφόρου Αγλαντζιάς. Τα υφιστάμενα σχέδια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, προνοούν παρεμβάσεις στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας (ΕΔΠΑ) στα πλαίσια της διαπλάτυνσης της λεωφόρου Αγλαντζιάς και την μετατροπή της σε δρόμο 4 λωρίδων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωσή του.  Ο Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός Φοιτητικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε λογική παρέμβασης στους χώρους πρασίνου των πόλεων μας.
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην πόλη
Βλέπουμε το εγχείρημα αυτό ως απειλή για τα δάση της πόλης μας, για τα Κοινά μας, για τον φυσικό μας πλούτο. Το ΕΔΠΑ όπως είναι γνωστό, αποτελεί για τους κατοίκους της Αγλαντζιάς αλλά και για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας ένα χώρο κοινωνικοποίησης, μία διέξοδο από το γκρίζο της πόλης, μέσα στην ίδια την πόλη. Θεωρούμε απαράδεχτη την πρόθεση επέμβασης σε αυτό, στο βωμό της υποτιθέμενης «ανάπτυξης», αντί για την διατήρηση, την προστασία και επέκτασή του και ιδιαίτερα, χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες.
Όχι δρόμους αντί για πράσινο
Είμαστε ενάντια στην διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλαντζιάς και στις υπεκφυγές των αρμοδίων για το θέμα. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει, ότι τα δέντρα τα οποία θα θυσιαστούν για την υλοποίηση των σχεδίων, αριθμούν σε «13+3» (13 μεγάλα και 3 μικρά). Αν και κάποιοι οι οποίοι είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου ως έχει, αποκαλούν «γραφικές» οποιασδήποτε φωνές αντίδρασης, εμείς αντιλαμβανόμαστε το κόψιμο αυτών των «13+3» δέντρων, ως την αρχή μίας μεγαλύτερης επέμβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του δάσους, με την τεράστια αλλοίωση του χαρακτήρα του. Άλλωστε το υφιστάμενο σχέδιο, μέρος του οποίου προνοεί και την διαπλάτυνση της λεωφ. Αγλαντζιάς, και το οποίο έχει σχεδιαστεί από το 1987 (!), προνοεί επίσης, ως συνέχεια των έργων επί της λεωφόρου αυτής, και την επέκταση της λεωφόρου Ακαδημίας μέσα από το πάρκο για να συνδέσει τις λεωφόρους Λάρνακος με Αγλαντζιάς. Αν αποδεχτούμε τώρα το κόψιμο των 16 δέντρων, αύριο το δάσος θα κινδυνεύει!
Το έργο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών
Κατα πόσον είναι αποτελεσματικό το έργο αυτό, όσον αφορά την επίλυση των συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούνται στην περιοχή; Οι δρόμοι πολλαπλών λωρίδων με πολλαπλούς κυκλικούς κόμβους, είναι πιθανόν όχι μόνο να δημιουργήσουν περαιτέρω κυκλοφοριακή συμφόρηση αφού με αυτό τον τρόπο θα προωθείται η χρήση αυτοκινήτου – ενάντια σε κάθε λογική αειφόρας ανάπτυξης –, και θα αυξηθούν οι εκπομπές αέριων ρύπων λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης, αλλά θα συμβάλει και στην μετατροπή της Αγλαντζιάς σε περιφερειακό κέντρο, αλλοιώνοντας έτσι τον υφιστάμενο χαρακτήρα της περιοχής, και θα δημιουργήσει δυσκολίες πρόσβασης και σε εμάς τους ίδιους ως φοιτητές αφού η περιοχή της Αγλαντζιάς είναι ο χώρος όπου κινούμαστε στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Στο ζήτημα αυτό έχει ήδη απαντήσει και ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης: «το να προσθέτεις νέους δρόμους δεν αποτελεί πάντα λύση».
Ανάγκη για βιώσιμα και χρηστικά μέσα μαζικής μεταφοράς
Να διευκρινίσουμε, πως το έργο δεν προνοεί ποδηλατόδρομο στη λεωφόρο Αγλαντζιάς, ο οποίος θα μπορούσε να συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο. Μεγάλο μέρος των φοιτητών του πανεπιστημίου μας, αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες με τα ΜΜΜ και την έλλειψη ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων μέσα στην περιοχή. Το σχέδιο, το οποίο προνοεί την διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλαντζιάς με την προσθήκη λεωφορειολωρίδων και στη συνέχεια, κυκλικού κόμβου στη διασταύρωσή της με την Ακαδημίας, δεν θα εξυπηρετήσει αυτήν την ανάγκη αφού για την επιτυχημένη προώθηση των δημοσίων μεταφορών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί επίσης και η αναβάθμιση του συστήματος λειτουργείας τους. Η δημιουργία λεωφορειοδωρίδων που προνοεί το σχέδιο, δεν είναι λειτουργική -και δεν μπορεί να είναι- αφού η χρήση τους από Ι.Χ είναι αναπόφευκτη και διακόπτονται αμέσως πριν το σχεδιαζόμενο κυκλικό κόμβο. Έτσι, οδηγούμαστε και πάλι στο συμπέρασμα ότι το έργο αυτό δεν προωθεί την αειφορία αφού δεν περιορίζει τη χρήση αυτοκινήτου. Η έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην ουσιαστική λειτουργία των δημοσίων μεταφορών και στην χρήση ποδηλάτου προωθώντας εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης φιλικούς προς το περιβάλλον.
Οι φοιτητές έχουν λόγο στην τελική απόφαση
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και την προηγούμενη Τετάρτη με τους εκπροσώπους του Τμήματος Δημοσίων Έργων να μην πείθουν κανέναν από τους παρευρισκόμενους για τη χρησιμότητα των έργων και τη συμβατότητά τους με σύγχρονες πρακτικές όσο και τις ιδέες περί αειφορίας και βιώσιμης κινητικότητας. Η απόφαση που προέκυψε από την προηγούμενη συνεδρία ήταν να μην κοπεί κανένα δέντρο μέχρι την επόμενη συνεδρία της επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη 25/10 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για την τύχη του πάρκου. Στην συνεδρία θα παρευρεθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Εκεί, θα παραστεί επίσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου μας.
ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ο Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την στήριξη ομάδων και συνόλων που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους, απευθύνει κάλεσμα σε όλους σας για συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, την Τετάρτη 25/10, προσυγκέντρωση η ώρα 11.00π.μ.
Αιτήματά μας:
· Αναπροσαρμογή σχεδιασμών διαπλάτυνσης λεωφόρου Αγλαντζιάς.
· Διακοπή υλοποίησης μέχρι να προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
· Βιώσιμα έργα που προάγουν την αειφορία.
· Έργα συμβατά με τις ανάγκες των πολιτών.
· Προστασία του πρασίνου των πόλεων μας.
· Κάλυψη ελλείψεων δημόσιας μεταφοράς και προώθηση εναλλακτικών μέσων.
· Ουσιαστική δημόσια διαβούλευση πριν την λήψη τέτοιων αποφάσεων.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!
Στοιχεία Επικοινωνίας:
facebook: Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός Όμιλος Πανεπιστημίου Κύπρου
email: pfo.ucy@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: