Τι συμβαίνει στην Καταλονία – συνέντευξη με τον Borja Latorre Campos

Συνέντευξη με τον Μπόρχα Λατόρε Κάμπος (Borja Latorre Campos, γενικό γραμματέα της Ένωσης Μαθητών-Σπουδαστών στην Καταλονία (Sindicat d’Estudiants de Catalunya) και μέλος της Επαναστατικής Αριστεράς Καταλονίας (Esquerra Revolucionaria), αδερφής οργάνωσης της ΝΕΔΑ στην Ισπανία. Η Ένωση Μαθητών-Σπουδαστών καλεί σήμερα γενική απεργία στην Παιδεία στην Καταλονία. Αναδημοσίευση από το Ξεκίνημα.

  • Μπόρχα, ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Καταλονία;

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP) και ο κρατικός μηχανισμός πραγματοποιούν μια βάρβαρη επίθεση ενάντια στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όχι μόνο ενάντια στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στο δικαίωμα που έχει ένας λαός να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, αλλά στρέφονται ενάντια και σε δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης ή η ελευθερία του συνέρχεσθαι, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος τόσο μέσα όσο και έξω από την Καταλονία, συλλαμβάνοντας ακτιβιστές επειδή έκαναν αφισοκόλληση και μοίραζαν υλικό ή κατάσχοντας φυλλάδια υπέρ του δημοψηφίσματος σαν να ήταν ναρκωτικά ή όπλα.

Έχουν παρέμβει μάλιστα στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα απαγορεύοντας την μετάδοση ειδήσεων σχετικών με το δημοψήφισμα και μπλοκάροντας ιστοσελίδες που το προωθούν. Επιπλέον, η συνεχής παρέμβαση του κράτους με αυτό τον τρόπο καταργεί στην ουσία το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, τους θεσμούς και τα όργανά της, πράγματα που κερδήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ’70 στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο.

Η στρατιωτική δικτατορία ήταν πολύ σκληρή με τις καταπιεσμένες εθνότητες, με άγρια καταστολή κυνήγησε όλους όσοι μιλούσαν καταλανικά ή βάσκικα, μέχρι που έφτασε να αλλάξει και τα βάσκικα ονόματα από τους τάφους! Αυτές οι αναμνήσεις είναι πολύ ζωντανές σήμερα και σχετίζονται με το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι κληρονομιά του φρανκισμού και ιδρύθηκε από υπουργούς της δικτατορίας.

  • Ποιο είναι το κλίμα στην κοινωνία;

Σήμερα υπάρχει τεράστια αγανάκτηση και μια διάθεση αμφισβήτησης του Λαϊκού Κόμματος και αγώνα μέχρι τέλους, όχι μόνο στην Καταλονία αλλά και στο υπόλοιπο ισπανικό κράτος. Πλέον δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία, αλλά για έναν αγώνα υπεράσπισης όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτωνενάντια στην επίθεση του Λαϊκού Κόμματος, τόσο στην Καταλονία όσο και στη Μαδρίτη, τη Σεβίλλη ή τη Βαλένθια.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σε όλη την επικράτεια, και όχι μόνο στην Καταλονία, πάνω από 40% του πληθυσμού είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ενώ στην Καταλονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 80%.

Υπάρχει επομένως ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορέσουμε να ασκήσουμε το δικαίωμα μας να αποφασίσουμε. Από την άλλη, αυτός ο αγώνας ενάντια στην καταστολή συνδέεται με την εμπειρία των αγώνων των τελευταίων χρόνων ενάντια σε κατασταλτικούς νόμους της κυβέρνησης όπως ο «Νόμος Φίμωτρο» (Ley Mordaza) που είχε στόχο να επιτεθεί στις διαδηλώσεις και τις απεργίες και με βάση αυτόν έφτασαν να δικάζονται ή να φυλακίζονται ακτιβιστές ή συνδικαλιστές επειδή συμμετείχαν σε απεργίες.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά και απαγορεύονται διαμαρτυρίες υπέρ «του δικαιώματος στην απόφαση», επιτρέπεται στους φασίστες να διαδηλώσουν και να προστατεύονται από τις αστυνομικές δυνάμεις και τον κρατικό μηχανισμό.

  • Τι αποτέλεσμα φαίνεται να έχει όλη αυτή η καταστολή;

Η καταστολή δημιουργεί αγανάκτηση και διάθεση για πάλη και δεν υπάρχει αίσθηση φόβου αλλά αντίθετα μια αίσθηση δύναμης ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η κατάσχεση των ψηφοδελτίων και των αφισών απαντήθηκε από το κίνημα με περισσότερα ψηφοδέλτια και αφίσες.

Ο κόσμος είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ένα παράδειγμα αυτού του γεγονότος είναι η προκήρυξη απεργίας και αποχής σε σχολεία και Πανεπιστήμια για τις 28/09, που μέχρι στιγμής έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία και μπορεί να οδηγήσει σε μια ιστορική διαδήλωση.

Δημιουργείται ένα τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης του κρατικού μηχανισμού για την 1η Οκτώβρη που έχει καλεστεί το δημοψήφισμα και προτείνεται από τα κοινωνικά κινήματα και αριστερά κόμματα όπως το CUP να συγκεντρωθούν στα εκλογικά κέντρα νωρίς το πρωί, ώστε να μην παρεμποδιστεί η ψηφοφορία. Κάθε βήμα καταπίεσης από πλευράς του κράτους προκαλεί περισσότερη αγανάκτηση και μαχητικότητα από πλευράς του κινήματος.

  • Πώς επηρεάζονται άλλες περιοχές με ανοικτά εθνικά θέματα όπως η Χώρα των Βάσκων και η Γαλικία;

Σε ολόκληρη την επικράτεια αναδύεται ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στην κλιμακούμενη καταστολή του Λαϊκού Κόμματος. Στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης με το λαό της Καταλονίας. Από την Ένωση Μαθητών-Σπουδαστών, εκτός από το κάλεσμα για απεργία στην Καταλονία στις 28/09, καλέσαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις στη Χώρα των Βάσκων και στη Γαλικία, δύο άλλες καταπιεσμένες εθνότητες, αλλά και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε άλλες πόλεις. Η δυναμική δεν υπάρχει επομένως μόνο στην Καταλονία, αλλά σε όλη την ισπανική επικράτεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια τόσο βίαιη εκστρατεία εκ μέρους όλων των ΜΜΕ ενάντια στο δημοψήφισμα.

  • Ποιες είναι οι δράσεις και τα βήματα που υποστηρίζει η Ένωση Μαθητών-Σπουδαστών και η Επαναστατική Αριστερά;

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια δυναμική αυτή τη στιγμή και πως υπάρχουν οι συνθήκες για να νικήσουμε το Λαϊκό Κόμμα και να τους διώξουμε από την κυβέρνηση. Αλλά οι οργανώσεις της Αριστεράς, τόσο στην Καταλονία όσο και στις άλλες κοινότητες, πρέπει να φτάσουν τον αγώνα μέχρι τέλους. Ένα σύνθημα που ακούστηκε πολύ στις κινητοποιήσεις ήταν αυτό της Γενικής Απεργίας και στην πραγματικότητα έχει ήδη μπει στη συζήτηση, όχι τόσο το ενδεχόμενο να καλεστεί αλλά το πότε θα καλεστεί. Συζητιέται το 3 Οκτώβρη, μετά το δημοψήφισμα, αλλά προφανώς θα ήταν καλύτερο να καλεστεί πριν, μιας και θα σήμαινε ένα μεγάλο πλήγμα κατά της κυβέρνησης, θα έδειχνε με τον πιο απτό τρόπο τη δύναμη των κινητοποιήσεων στην Καταλονία και θα ξεσήκωνε δράσεις αλληλεγγύης σε άλλες περιοχές.

Έτσι, από την Ένωση Μαθητών-Σπουδαστών θέσαμε από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των γεγονότων, την ανάγκη να απαντήσουμε με γενική απεργία, στην περίπτωσή μας καλώντας σε απεργία και αποχή στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις 28/09. Το βασικό ζήτημα είναι πως το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να νικηθεί μόνο μέσω των κινητοποιήσεων, με καταλήψεις και απεργίες, όπου φαίνεται ποιος πραγματικά έχει τη δύναμη, δηλαδή οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

Οι κοινοβουλευτικοί ελιγμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την κινητοποίηση των μαζών και γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να βγούμε στους δρόμους στις 28/09, πριν από το δημοψήφισμα, και να ξεκινήσουμε από τώρα να διοργανώνουμε μια μεγάλη γενική απεργία στην Καταλονία που να παραλύσει την πόλη και να δώσει σε εμάς το δικαίωμα να αποφασίσουμε, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, αλλά πάντα συνδεόμενο με έναν ευρύτερο αγώνα μετασχηματισμού της κοινωνίας στο σύνολό της, για την ανατροπή του καπιταλισμού και ό,τι αυτός επιφέρει, φτώχεια, ανεργία και δυστυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: