Σκουριώτισσα: τι έγινε στην παρέμβαση στη συναυλία;

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο

Το Σάββατο 9/9 η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού πραγματοποίησε παρέμβαση- ενημέρωση των συμμετεχόντων και των κατοίκων στη συναυλία που οργάνωσε η HCM ανάμεσα σε άλλους στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

 

 

Η παρέμβαση ήταν πολύ επιτυχημένη!

Βρεθήκαμε από νωρίς στη διασταύρωση Σκουριώτισσα – Κατύδατα – Λινού, όπου τοποθετήσαμε τα πανό μας περιμετρικά του δρόμου.

Δώσαμε περίπου 1400 φυλλάδια στους συμμετέχοντες και στα γύρω χωριά, κυρίως στα Κατύδατα και στη Λινού.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ καλή!

Ήδη την ώρα που στήναμε τα πανό, πέρασε ένας κάτοικος με το διπλοκάμπινό του και μας φώναξε:

«έρκουνται οι άλλοι να διαμαρτυρηθούν για λλόου μας τζιαι μεις τζιημούμαστεν!»

Έπειτα το ηλικιωμένο ζευγάρι που μένει στη διασταύρωση, όταν τους ενημερώσαμε για την εκστρατεία, όχι μόνο μας άφησε να βάλουμε τα πανό στα κάγκελα του σπιτιού τους, αλλά μας κέρασε και σταφύλι!

Ήταν χαρακτηριστικό ότι η τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι, τόσο στα Κατύδατα όσο και στη Λινού δεν είχαν ιδέα για τα σχέδια της εταιρίας. Οι περισσότεροι κάτοικοι που βρήκαμε στους δρόμους ήταν πολύ θετικοί στην εκστρατεία μας και θέλαν να ενημερωθούν. Ένας μάλιστα ήρθε μαζί μας, μοίρασε φυλλάδια και μας υπέδειχνε σε ποια σπίτια να ενημερώσουμε.

Οι συμμετέχοντες στη συναυλία, παρόλο που στην πλειοψηφία τους ήταν θετικοί και θέλαν να συζητήσουν, να ενημερωθούν, ακόμη και να βοηθήσουν, υπήρχαν αρκετοί που είχαν παρανοήσεις.

«εμείς είμαστεν πλούσιοι, εν τζιαι θέλουμεν χρυσόν εμείς» ή «ίντα να τον ιφκάλουμεν το χρυσό εν τζιαι χρειαζούμαστεν τον, να τον αήκουμεν μες το χώμα!»

Αρκετές φορές εκφράστηκαν οι ψευδαισθήσεις ότι αν βγάλουμε τον χρυσό θα γίνουμε όλοι πλούσιοι, ή ότι θα είναι χρήσιμος για την Κύπρο.

Τα κέρδη όμως από την εξόρυξη χρυσού θα τα καρπωθεί μόνο η εταιρία, η οποία θα δώσει στο κράτος και στην τοπική κοινωνία μόλις 1% των κερδών που θα έχει από την εξόρυξη. Κι αυτά τα κέρδη θα τα βγάλει εξάγοντας τον χρυσό στο εξωτερικό, όπως κάνει και με τον χαλκό, συνεπώς δεν είναι ότι τον χρυσό θα τον χρησιμοποιήσουμε στην Κύπρο ή θα είναι χρήσιμος στην Κύπρο. Εξάλλου η πλειοψηφία του χρυσού πηγαίνει κυρίως σε κοσμήματα, και σε ιδιωτικές θυρίδες, κι όχι στην τεχνολογία ή σε κρατικά αποθέματα. Συνεπώς δεν επωφελεί την κοινωνία αυτή τη στιγμή, παρά τις τσέπες κάποιων λίγων.

«εσείς ιντα αντιδράτε αφού εγίναν μελέτες, έχουν δοθεί οι άδειες»

Ειδικά τελευταία, είναι φανερό ότι οι αρχές δίνουν άδειες χωρίς να σκεφτούν καθόλου τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός έργου! Ειδικά για τη Σκουριώτισσα που η περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη, οι άδειες είναι φανερό ότι δόθηκαν χωρίς να έχει γίνει σοβαρή μελέτη των επιπτώσεων, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά κυρίως στην υγεία! Για αυτό ακριβώς αντιδρούμε και πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά για να αποτρέψουμε την καταστροφή!

Τον μόνο που «ενοχλήσαμε» ήταν η εταιρία

Τον μόνο που ενοχλήσαμε με την παρέμβασή μας ήταν την εταιρία, καθώς φίλοι της προσπάθησαν να μας σαμποτάρουν και να μας εκφοβίσουν. Σε μέλος της πρωτοβουλίας στα Κατύδατα, σταμάτησε αυτοκίνητο πολιτικό, και ο επιβάτης του, με την ένδειξη μιας κάρτας που έλεγε «Υπουργείο Εσωτερικών» και επικαλούμενος ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονταν η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων – ο οποίος δεν υπάρχει, ζήτησε τα στοιχεία μέλους της πρωτοβουλίας που μοίραζε φυλλάδια, με πολύ επιθετικό και επίμονο τρόπο. Απείλησε ότι αν βρει οποιαδήποτε ανακρίβεια στο ενημερωτικό θα κινηθεί νομικά με αγωγή ή μήνυση (!) ενώ έκλεισε λέγοντας «έχετε και εσείς τις απόψεις σας, έχουμε και εμείς τις δικές μας». Η ελευθερία της έκφρασης – έντυπης ή προφορικής προστατεύεται από το ίδιο το σύνταγμα, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα έδαφος παρανομίας ή μήνυσης. Βέβαια δεν χρειάζονται νομικές γνώσεις για να καταλάβουμε ότι αυτός ο υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών εξυπηρετούσε εκείνη τη στιγμή τα συμφέροντα της εταιρίας – την πρόθεσή της να μολύνει και να καταστρέψει ένα κόμματι του νησιού – παρά τα συμφέροντα της κοινωνίας, των πολιτών, που εργοδοτείται για να εξυπηρετεί!

Ο εκφοβισμός από τη πλευρά του κρατικού μηχανισμού σε προστασία της εταιρίας δεν σταμάτησε εκεί. Παρόλο που η αστυνομία ήταν «συνεργάσιμη» και αποδεχόταν το «δικαίωμα μας» για παρέμβαση όμως μας δήλωσαν από τον αστυνομικό σταθμό Μόρφου 3 μέρες πριν, τους οποίους επισκεφθήκαμε και ενημερώσαμε με λεπτομέρεια για την δράση μας, την μέρα της παρέμβασης, η αστυνομία εμπιστεύθηκε ένα πολύχώρο κοντά στη διασταύρωση όπου οργανώνονταν ένα πάρτι και τους «εφησύχασε» ότι αν εμείς «τους ενοχλούσαμε» θα μπορούσαν να την καλέσουν να παρέμβει! Είναι φανερό ότι ο στόχος της αστυνομίας ήταν να στρέψει οργανωτές και συμμετέχοντες του πάρτι εναντίων μας!

Το σαμποτάζ στην παρέμβαση μας δεν σταμάτησε εκεί. Παρόλο που δεν μας ενόχλησε κανείς καθώς μοιράζαμε φυλλάδια στους συμμετέχοντες στην συναυλία (προφανώς για να μην γίνει σκηνή μπροστά στον κόσμο), μόλις αφήσαμε για μια ώρα μόνο μόνα τους τα πανό στη διασταύρωση, αυτά εξαφανίστηκαν. Από τα υπολείμματα που βρήκαμε ήταν φανερό ότι η αφαίρεσή τους έγινε με βίαιο τρόπο, αφού έμειναν υπολείμματα πάνω στα κάγκελα και στους στύλους.

Η στήριξη από τον κόσμο, και οι αντιδράσεις αυτές από την εταιρία και την κρατική μηχανή μας δυναμώνουν. Και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε μέχρι να παρθούν πίσω οι άδειες και αποτραπεί η καταστροφή.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας!

Όχι στην εξόρυξη χρυσού! Όχι στη χρήση κυανίου!     

Ελάτε σε επαφή για να συμμετέχετε σε επόμενες δράσεις μας.

99190164, 99453827, 99098061, 99727117

nogoldcy@gmail.com

Κάντε like στην σελίδα μας

https://www.facebook.com/nogoldcy/

https://www.facebook.com/groups/830858370402441/

Προωθείστε τα υλικά μας

Υπογράψτε για να ανακληθούν οι άδειες

https://www.change.org/p/recall-the-permits-for-cyanide-gold-%CE%B5xtraction-that-has-been-given

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: