Πρωτομαγιά 2017: Η Τρόικα έφυγε… η λιτότητα μένει!

ανακοίνωση της ΝΕΔΑ

14.3% η επίσημη ανεργία τον Δεκέμβρη του 2016, από τα υψηλότερα στην ΕΕ!

32.8% η ανεργία στους νέους

28.2% η φτώχεια

Κάτω του κατώτατου οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Πάνω του 50% αύξηση της υποαπασχόλησης

Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών πολλαπλασιάστηκαν!

****

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι η οικονομία πάει καλά. Μαζί δυστυχώς πανηγυρίζει και η ΣΕΚ με σύνθημα πρωτομαγιάς – «μαζί μπορέσαμε…».

Ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, όμως αυτό επιτεύχθηκε λόγω των περικοπών που έγιναν στο δημόσιο, στην υγεία, στην παιδεία και στα αναπτυξιακά έργα. Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα, δεν επιστρέφει στην κοινωνία, αλλά πηγαίνει στο σύνολό του στην αποπληρωμή του χρέους! Ένα χρέος που δεν δημιουργήθηκε ούτε λόγω των μισθών του δημοσίου, ούτε επειδή ξοδεύονταν λεφτά στην κοινωνική πρόνοια, αλλά λόγω του ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να σώσει τις τράπεζες πάνω στις δικές μας πλάτες!

****

Όλο το πλεόνασμα που υπάρχει σήμερα, και βγήκε από τις περικοπές στους μισθούς, στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές, πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος όμως δεν μειώνεται παρόλες τις θυσίες!

Στην νέα έκθεσή τους η Τρόικα λέει ότι δεν θα πάει κάτω του 100% πριν το 2020.

Για το 2016 ήταν 108%

Για το 2017 θα είναι 109.3%

Το μεγάλο ποσό όμως που έχει να πληρώσει η Κύπρος στο χρέος είναι το 2019… να μην εκπλαγούμε αν και στην επόμενη αξιολόγηση δηλώσουν κυβέρνηση και Τρόικα ότι «έκαναν λάθος» υπολογισμούς.

****

 Ήρθε η ανάπτυξη… όμως όχι για τους εργαζόμενους

Φέτος σταμάτησε η έκτακτη εισφορά. Δόθηκε «πανηγυρικά» και αύξηση στις συντάξεις κατά …0.81%! Ξοδευτήκανε! Έτσι βγήκαν κάποιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχων από τις λίστες των επιδομάτων, ενώ στην ουσία μειώθηκαν τα εισοδήματά τους, δίνοντάς τους αύξηση, μειώθηκε το ποσοστό της φτώχειας, καθώς κάποιος τώρα μπορεί να είναι πάνω από το όριο κατά 1 ευρώ… Κατά τα άλλα, οι μισθοί μένουν παγωμένοι, η ΑΤΑ δεν υπάρχει στην ουσία, και οι αυξήσεις δένονται με το ΑΕΠ, το οποίο έχει μια ασθενική αύξηση. Στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί είναι κάτω του κατώτατου, με τις ευλογίες του κράτους (ΑΝΑΔ), αυξήθηκε κατά 50% το ποσοστό των ημι-απασχολούμενων, ενώ η νεολαία προτιμά τη μετανάστευση από ότι τους μισθούς εξαθλίωσης. Οι εργοδότες όμως, από το 2012 ως το 2015, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, έχουν βγάλει υπέρογκα κέρδη μέσα από τη μείωση των μισθών!

Τόσα χρόνια πανηγύριζε η κυβέρνηση ότι δεν έγιναν κινητοποιήσεις για να σταματήσουν τα μέτρα. Κι όμως κάποιοι κλάδοι κατέβηκαν, είτε χωρίς ηγεσία, είτε πιέζοντας τις ηγεσίες τους προς αυτή την κατεύθυνση, είτε με νέες ηγεσίες. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε. Η επίθεση από την Τρόικα και την κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει. Σειρά έχουν όλοι οι ημικρατικοί, έχουν τα νοσοκομεία που πάνε να τα ιδιωτικοποιήσουν. Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, ένα σχέδιο πάλης με στόχο τη νίκη κι όχι την εκτόνωση της οργής των εργαζομένων.

Νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό και υποχώρηση στον εθνικισμό

Πολλοί εργαζόμενοι για χρόνια θυσίασαν τους αγώνες τους προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Υποχώρησαν στην κοινωνική ειρήνη. Δυστυχώς κομμάτια της αριστεράς έκαναν την ίδια υποχώρηση και συνεχίζουν να την κάνουν, και υποχωρούν σε μια χρεωκοπημένη κυβέρνηση που βγήκε με την υπόσχεση της λύσης και τελικά τη θυσίασε στο βωμό των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής και ελληνικής αστικής τάξης. Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση ότι δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει! Οι εργαζόμενοι χρειάζονται έναν υποψήφιο,  ενάντια στηλιτότητα, τον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό!

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές. Μέχρι στιγμής οι επιλογές που παρουσιάζονται μπροστά στους εργαζόμενους, άνεργους, χαμηλόμισθούς, συνταξιούχους, είναι όλες επιλογές λιτότητας, νεοφιλελευθερισμού και εθνικισμού. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται έναν υποψήφιο που να είναι ανυποχώρητα ενάντια σε όλα αυτά!

 Έναν υποψήφιο που δεν θα διαχειριστεί το σύστημα και δεν θα παρακαλά το κεφάλαιο για διαπραγμάτευση, αλλά θα αντισταθεί σε αυτό και θα είναι σταθερά με το πλευρό των εργαζόμενων. Που θα στηρίζεται στο και θα ελέγχεται από το εργατικό κίνημα και όχι από το μικρό ή μεγάλο κεφάλαιο. 

 Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα μαζικό εργατικό κίνημα το οποίο να παλεύει δυναμικά:

  • Για να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στην υγεία και στην παιδεία.
  • Να επανέλθουν οι μισθοί στα προ κρίσης επίπεδα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Για την μη αποπληρωμή του χρέους! Όσο η κοινωνία υποφέρει, όλη η «ανάπτυξη» και το «πλεόνασμα» πρέπει να επενδυθεί στην κοινωνία κι όχι στις τράπεζες. –
  • Να περάσουν οι τράπεζες και η οικονομία στα χέρια των εργαζόμενων κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο!
  • Ενάντια στον εθνικισμό και τον νεοφασισμό! Τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι η κοινή πάλη για τα κοινά προβλήματα και για την επανένωση του νησιού.
  • Για μια λύση που να εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και στις δυο πλευρές  και να ξεκινά από τον συντονισμό των καθημερινών αγώνων με στόχο τη σοσιαλιστική ομόσπονδη Κύπρο, γιατί ο σοσιαλισμός δεν είναι απλά μια θεωρία, είναι αναγκαίος για την επιβίωσή μας.

 Παλέψτε μαζί μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: