ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού! ΟΧΙ στην επαναλειτουργία του μεταλλείου του Στρογγυλού στον Μαθιάτη!

ρεπορταζ της ΝΕΔΑ

Χθες, πορευτήκαμε μαζί με την ομάδα επηρεαζόμενων από την επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη,  και την  ομάδα προστασίας ιστορικού και περιβαλλοντικού πλούτου Κοινότητας Μαθιάτη, και άλλες οργανώσεις και κόμματα που στηρίζουν την εκστρατεία, για να σταματήσουμε την επαναλειτουργία του μεταλλείου του Στρογγυλού, που θέλει να ξεκινήσει η HCM για να εξορύξει χρυσό.

150 άτομα από όλες τις γωνιές της Κύπρου συμμετείχαν στην εκδήλωση, πράγμα που δείχνει ότι το κίνημα μεγαλώνει και δυναμώνει!

Ξεκινήσαμε από το γυμνάσιο της Αγίας Βαρβάρας, με τα αυτοκίνητα, ακολουθώντας την πορεία που θα κάνουν 16 φορές την ημέρα για 4 χρόνια (ή τουλάχιστον τόσο λέει η εταιρία) τα φορτηγά της εταιρίας καθώς οι διοργανωτές ήθελαν να δείξουν την οχληρία που μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει.

 

 

Αφού περάσαμε από το κέντρο του Μαθιάτη προχωρήσαμε προς το μεταλλείο. Το μεταλλείο παρουσιάζεται από την εταιρία σαν ένας τόπος με ελάχιστη βλάστηση γύρω του. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο κοινοτάρχης αφού δήλωσε και στο 3ο πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι τα δέντρα που είναι να κοπούν είναι μόνο 200 “μπασταρδόπευκοι”. Η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι! Το δάσος είναι πυκνό, για τα δεδομένα της Κύπρου με αρκετά μεγάλα πεύκα και αρκετά νεαρά. Χθες, όπου η θερμοκρασία ήταν αρκετά πιο αυξημένη σε σχέση με την εποχή, η σκιά των πεύκων αυτών ήταν μια όαση, και μας φιλοξένησε για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν 3 μέλη της επιτροπής, αναφέροντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους είναι ενάντια στην εξόρυξη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και “επίσημοι”, βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν.

 

 

Με μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, και παρόλο που η εκδήλωση έγινε για να καταδικάσει στην εξόρυξη, χωρίς προϋποθέσεις, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ξανά έβαλαν το θέμα των προϋποθέσεων! Αν, δήλωσαν, αποδειχθεί ότι δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία, τότε θα το δεχτούν να γίνει η “ανάπτυξη”. Η αντίδραση ήταν άμεση! Αμέσως μετά την τοποθέτηση των ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εκπρόσωπος της επιτροπής πήρε το λόγο και δήλωσε ρητά, ότι η επιτροπή του Μαθιάτη δεν θα δεχτεί την επαναλειτουργία του μεταλλείου, όσες διαβεβαιώσεις και να πάρει. Οι έρευνες έχουν γίνει, είναι επικίνδυνο, η καταστροφή θα είναι μεγάλη. Όσες διαβεβαιώσεις και να δοθούν ότι το κράτος θα επιβλέπει, ότι η εταιρία θα πάρει τα τάδε μέτρα, δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στο κράτος ούτε σε καμία εταιρία.

Έπειτα πορευτήκαμε προς το μεταλλείο. Είδαμε τις αρχαίες γαλέρες οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο και θα καταστραφούν ολοσχερώς σε περίπτωση που αρχίσει η επαναλειτουργία του μεταλλείου.

Η εκδήλωση έληξε σε ένα από τα καφενεία του χωριού, όπου είχαμε χρόνο για να γνωριστούμε με τον κόσμο που ήρθε για πρώτη φορά και στήριξε την κινητοποίηση, να συζητήσουμε για το μέλλον της εκστρατείας, και τα επόμενα βήματα που θα πάρουμε για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξόρυξη.

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Στηρίξτε τον αγώνα μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: