Μεταλλείο Στρογγυλού στο Μαθιάτη. Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο έδαφος του. Οι κάτοικοι εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

τοξικα_

Έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του εδάφους του μεταλλείου του Στρογγυλού. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ένας σοβαρός κίνδυνος

επιμόλυνσης της ατμόσφαιρας, του υδροφορέα και της γεωργικής παραγωγής στην γύρω περιοχη τόσο κατά την διαδικασία φόρτωσης του όσο και κατή την μεταφορά του υλικού.
Σύμφωνα με την ανάλυση υπάρχουν ψηλά ποσοστά Αρσενικού, Μολύβδου Καδμίου και άλλων βαρέων μετάλλων που είναι τοξικά και καρκινογόνα, αυτό εξηγεί και τον λόγο που η HCM (Hellenic Copper Mines ) απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιεκτικότητα του εδάφους σε τοξικά στοιχεία παρά το ότι είχε προκληθεί πολλές φορές από τους κατοίκους.

Για αυτά τα αποτελέσματα η ομάδα προστασίας ιστορικού και περιβαλλοντικού πλούτου της κοινότητας Μαθιάτη και οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι έχουν ενημερώσει, τόσο τους κατοίκους της κοινότητας, τις κοινοτικές αρχές των γύρω κοινοτήτων, όσο και τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και έχουν εξάγγειλε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την Κυριακή 30 Απριλίου στις 11 το πρωί.
Στην επιστολή ενημέρωσης προς τους κάτοικους η επιτροπή δηλώνει ότι η κοινότητα θα εκτεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο ενώ δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος από την επαναλειτουργία του μεταλλείου.

Σαν ΝΕΔΑ στηρίξουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποίησης των κάτοικων μια και θεωρούμε ότι η εξόρυξη χρυσού είναι παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος και βρίσκεται σε αντίθεση με κάθε λογική αειφόρου ανάπτυξης αφού, η παραγωγή χρυσού γίνεται σήμερα με τρόπους και μέσα που απαιτούν ελάχιστο εργατικό δυναμικό, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την ίδια τη μεταλλευτική βιομηχανία («Resource Consumption Intensity and the Sustainability of Gold Mining», Gavin Mudd, 2007) για την παραγωγή ενός κιλού χρυσού απαιτούνται κατά μέσο όρο:
150 κιλά κυανίου
40.000 kWh ενέργειας και
477.000 λίτρα νερού
και εκπέμπονται 11,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα
Τέλος η ουσιαστική χρησιμότητα του χρυσού σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή είναι για να φυλάσσουν τα πλούτη τους οι διάφοροι κερδοσκόποι, μια και δεν έχουν εμπιστοσύνη σε καμία τράπεζα, καμιά οικονομία, καμιά επένδυση. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που αυξάνεται η τιμή του.

Η επαναλειτουργία του μεταλλείου του στρογγυλού είναι ένα μέρος της γενικότερης προσπάθειας της HCM να επεξεργαστεί χρυσό στην Σκουριώτισσα με την χρήση κυανίου ένα από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια. Στα πλανά της δεν είναι μόνο η Σκουριώτισσα και ο στρογγυλός αλλά και άλλα παλιά μεταλλεία. Αν οι κάτοικοι του Μαθιάτη νικήσουν θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα φρένο πριν να γίνει ολόκληρη η Κύπρος ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού.

Για αυτό ο αγώνας των κατοίκων του Μαθιάτη μας αφορά όλους
Καλούμε λοιπόν όλους όσους νοιάζονται για να προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας, όσοι νοιάζονται για ουσιαστική και αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

One Comment to “Μεταλλείο Στρογγυλού στο Μαθιάτη. Επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο έδαφος του. Οι κάτοικοι εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: