Ισραήλ/ Παλαιστίνη: 30 Μαρτίου: 41 χρόνια από την εξέγερση της «Μέρας των Εδαφών»

Οι εργατικοί αγώνες μπορούν να γίνουν φρένο στον ρατσισμό, τη φτώχεια και την κατοχή εδαφών.

φωτογραφία από την πορεία ενάντια στις εξώσεις στη Νέγκεβ στο Τελ Αβιβ – η πικέτα γράφει: θα παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στην κυβέρνηση του ρατσισμού και της κατεδάφισης, όχι στο ξερίζωμα της Ου Αλ Χιραν.  

Εκατοντάδες Άραβες και Εβραίοι θα διαδηλώσουν μαζικά τις επόμενες μέρες για να μνημονεύσουν την εξέγερση για τη «Μέρα των Εδαφών». Πριν 41 χρόνια μια ιστορική απεργία μετατράπηκε σε εξέγερση, όταν η πρώτη κυβέρνηση του Ράμπιν το 1976 προχώρησε στην κατάσχεση πολλών εδαφών στη Γαλιλαία για να περιορίσει τον αραβικό πληθυσμό σε ένα πολύ μικρό κομμάτι εδαφών. Η απεργία μετατράπηκε σε εξέγερση και δέχτηκε τα πυρά των συνοριοφυλάκων και των δυνάμεων του στρατού, από τα οποία πέθαναν 6 διαδηλωτές ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Η πολιτική αυτή του εποικισμού συνεχίζεται.

Η αλληλεγγύη από τους εβραίους ισραηλινούς μεγαλώνει.

Πρόσφατα είδαμε το κίνημα αντίστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Νέγκεβ ενάντια στις εξώσεις των Παλαιστίνιων Βεδουίνων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Η επίθεση αυτή ξεσήκωσε μαζικές κινητοποιήσεις στην περιοχή, σε μία από τις οποίες πυροβολήθηκε από την αστυνομία ένας Άραβας βουλευτής, ενώ δολοφονήθηκε ένας δάσκαλος. Αυτό το γεγονός πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις αραβικές περιοχές μέσα στο Ισραήλ, στη Χάιφα αλλά ακόμη και στο Τελ Αβίβ,  όπου συμμετείχαν 5000 άτομα, Άραβες και Εβραίοι.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, η κατοχή και ο εποικισμός είναι κοινοί εχθροί εβραίων και αράβων στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι πολύ αδύναμη. Ακόμη κι αν κέρδισε τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν αντιμέτωπη με μια μαζική δυσαρέσκεια που εκφράστηκε με 40% αποχή. Για να δημιουργήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα και τα κόμματα των εποίκων.

Η αύξηση του κόστους ζωής, έχει εξαγριώσει την εβραϊκή εργατική τάξη, η οποία οργανώνεται και κινητοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία 5 χρόνια. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό που επιβάλει η κυβέρνηση Νετανιάχου, οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στην παιδεία και στην υγεία, μαζί με την ταυτόχρονη χρηματοδότηση ακροδεξιών οργανώσεων και των εποικισμών, έχει στρέψει μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης εναντίων του, ενώ το 70% των εργαζομένων τάσσεται ενάντια στην συνέχιση των εποικισμών.

Την ίδια στιγμή απροκάλυπτη στήριξη του Νετανιάχου στους μεγιστάνες βοηθά τους Ισραηλινούς Εβραίους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εβραϊκής γειτονιάς Γκιβάτ Αμάλ στο Τελ Αβίβ, όπου ζούσαν μέχρι πριν δύο χρόνια Εβραίοι έποικοι. Η γη αυτή πουλήθηκε σε μεγιστάνες και η κυβέρνηση χωρίς δεύτερη σκέψη, έκανε έξωση στους Εβραίους, με τον πιο βίαιο τρόπο δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που επιτίθεται και στους Παλαιστίνιους.

Και στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εκπροσωπούνται

Πριν ένα χρόνο οι δάσκαλοι στη Δυτική Όχθη κατέβηκαν σε μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες για μήνες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η αστυνομία όμως της Παλαιστινιακής Αρχής κατέστειλε βίαια τις κινητοποιήσεις τους σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό!

Η στάση αυτή της καπιταλιστικής αστυνομίας που ακόμη κι αν είναι σε μια εμβρυακή μορφή, αντιπροσωπεύει η  Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και η ισλαμική εκδοχή της που αντιπροσωπεύει η Χαμάς, βοηθούν τελικά την κυριαρχία της δεξιάς στο Ισραήλ. Δείχνουν παράλληλα ότι δεν θα μπορέσει να υπάρχει λύση ούτε στο εθνικό ζήτημα ούτε στα ταξικά προβλήματα μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη οι εργαζόμενοι χρειάζονται να οργανωθούν πολιτικά, ανεξάρτητα και ταξικά, σε κόμματα της αριστεράς που να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα ώστε να μπορούν να προσφέρουν μια διέξοδο στην αιματηρή σύγκρουση, την εθνική καταπίεση των Παλαιστινίων και του Ισραηλινού καπιταλισμού.

 

 

Σε αυτή την πάλη καλεί ο «Σοσιαλιστικός Αγώνας», η αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

  • Ενάντια στους εποικισμούς, στις εξώσεις και στις κατεδαφίσεις σπιτιών.
  • Ενάντια στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των αραβικών περιοχών της Νέγκεβ και της Γαλιλαίας.
  • Ενάντια στην αστυνομική βία.
  • Ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό.
  • Για επενδύσεις στην παιδεία, την υγεία, σε δημόσια στέγαση χωρίς διακρίσεις.
  • Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Για να δοθεί τέλος στη δικτατορική κατοχή των περιοχών του ‘67, ένα τέλος στις επιθέσεις στη Γάζα, και για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
  • Για να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας οι τράπεζες, οι φυσικοί πόροι, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση, στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης και δημοκρατικής οικονομίας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων.
  • Για δύο πραγματικά σοσιαλιστικά και δημοκρατικά κράτη με δύο πρωτεύουσες στην Ιερουσαλήμ, που να διασφαλίζουν πλήρη ισότητα και μια δίκαιη λύση στο ζήτημα των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της επιστροφής στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών κρατών στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η αριστερά στην Κύπρο έχουμε το καθήκον να εναντιωθούμε και στις ανίερες συμφωνίες που γίνονται με την κυβέρνηση Νετανιάχου και την κυβέρνηση Αναστασιάδη, για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Είναι καθήκον μας να παλέψουμε για την εξόρυξη του φυσικού αερίου από μια κρατική κυπριακή εταιρία, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση, και τον συντονισμό και συνεργασία με το αντίστοιχο κίνημα στο Ισραήλ για την κρατικοποίηση των δικών τους εξορυκτικών εταιριών φυσικού αερίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: